ViitorPlus impreuna cu voluntarii de la GDF SUEZ Energy Romania si localnici au igienizat Valea Teleajenului in cadrul unui proiect cu impact pe termen lung

ViitorPlus impreuna cu voluntarii de la GDF SUEZ Energy Romania si localnici au igienizat Valea Teleajenului in cadrul unui proiect cu impact pe termen lung

ViitorPlus – asociatia pentru dezvoltare durabila – impreuna cu GDF SUEZ Energy Romania tocmai au incheiat derularea unei etape importante a proiectului „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!”, o initiativa menita sa ajute romanii sa se implice activ in protejarea naturii. Proiectul este sustinut si de Iuliana Tudor, vedeta postului public de televiziune.

Proiectul „Valea Teleajenului – ECOmunitatea ta!” a fost lansat oficial pe 11 mai in Bucuresti, iar local a fost lansat in Ploiesti pe 7 iunie. Aceasta initiativa este o etapa-pilot a unui program pe care ViitorPlus intentioneaza sa il extinda in tara.

Proiectul se deruleaza inca de la inceputul acestui an, etapele anterioare fiind pasi bine ganditi intr-o constructie menita sa produca rezultate cu impact pe termen lung. Astfel, unul dintre cele mai importante obiective ale acestui proiect este ca infrastructura creata, sesiunile de instruire derulate, zilele de informare a turistilor asupra colectarii selective a deseurilor, actiunea de igienizare, monitorizarea ce va urma si implicarea atat de multor grupuri in proiect (voluntari, localnici, autoritati, turisti, elevi, experti) – toate acestea sa aiba impact pe termen lung pe Valea Teleajenului.

Prin urmare, initiatorii proiectului – ViitorPlus si GDF SUEZ Energy Romania-, dar si autoritatile locale si localnicii, spera ca acest proiect va deveni exemplu de buna practica in domeniul responsabilitatii fata de mediu.

Actiunea de igienizare programata in cursul zilei de ieri in cadrul proiectului s-a desfasurat pe Valea Teleajenului, zona Maneciu-Cheia, si a vizat implicarea comunitatii locale in activitatile de curatenie si informare.

Etapa derulata sambata, 11 iunie, a reunit peste 400 de voluntari ai ViitorPlus, angajati ai companiei GDF SUEZ Energy Romania care s-au inscris ca voluntari in acest proiect, localnici, autoritati locale, elevi si, desigur, a adus-o pe Valea Teleajenului pe Iuliana Tudor, eco-ambasador extraordinar al proiectului.

Echipele de voluntari au fost coordonate de ViitorPlus impreuna cu cei 50 de micuti eco-ambasadori recrutati dintre elevii din zona si instruiti in timpul derularii proiectului.

Vremea a fost favorabila, in ciuda avertismentelor care – totusi – nu au descurajat voluntarii sositi la Maneciu plini de energie. Participantii au muncit de dimineata pana la ora 14, in mai multe zone pe Valea Teleajenului, mai ales in ariile turistice dinn jurul localitatilor Cheia si Maneciu. Astfel, s-au strans:

  • 500 de saci de deseuri de plastic si metal ce urmeaza a fi reciclate;
  • 600 de saci de deseuri menajere.

In total, s-au adunat aproape 1100 de saci, insemnand un volum de aproximativ 132 de metri cubi de deseuri, dintre care aproape jumatate au fost transportate catre centre de reciclare iar restul la groapa de gunoi.

Pana la actiunea de ieri, de-a lungul a patru finaluri de saptamana, voluntarii ViitorPlus au discutat despre colectarea selectiva a deseurilor si importanta reciclarii cu peste 800 de turisti din zona si au impartit Harta Reciclarii, instrument de identificare a locurilor in care pot fi lasate deseurile colectate selectiv pentru reciclare. Harta poate fi oricand gasita la adresa www.hartareciclarii.ro, precum si accesand link-urile prezente pe website-urile www.ecomunitateata.ro, www.viitorplus.ro si www.gdfsuez-energy.ro .

In cadrul proiectului ,,Valea Teleajenului-ECOmunitatea ta !’’, in zona Maneciu-Cheia au fost montate containere destinate colectarii selective a deseurilor de plastic si metal in 7 puncte de- lungul acestui traseu, iar turistii si localnicii au fost rugati si incurajati sa le foloseasca pentru a putea beneficia de un mediu inconjurator mai curat.

Autoritatile locale au preluat infrastructura creata si au promis ca vor supraveghea utilizarea corecta a containerelor de colectare selectiva.

Proiectul continua pana in septembrie cu etapa de monitorizare a rezultatelor obtinute pe Valea Teleajenului, monitorizare facuta de asociatia ViitorPlus si sprijinita de cei 50 de eco-ambasadori din zona. Acestia vor tine de-a lungul verii jurnale de vacanta in care isi vor nota observatiile cu privire la modul in care a fost pastrata curatenia pe Valea Teleajenului in zona Maneciu – Cheia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *