Expertii britanici spun ca plantele si animalele existente dispar mult mai repede decat pot altele sa se dezvolte. Mai mult de 16.000 de specii erau in 2004 pe lista celor pe cale de disparitie. In 2010, rata disparitiei acestora este mult mai mare.
Cateva studii recente spuneau ca disparitia speciilor se datoreaza distrugerii habitatului uman, vanatorii, cresterii numarului animalelor de prada necunoscute, a bolilor si a schimbarilor climatice.
Fenomenul era numit „a sasea mare extinctie”. Desi cercetatorii sperau ca rata pierderilor naturale sa fie combatuta de dezvoltarea altor specii, limita pare sa fi fost deja depasita, potrivit unui articol din cotidianul „The Daily Telegraph”.
Simon Stuart, presedinte al Uniunii Internationale pentru Conservarea Naturii, spune ca rata disparitiei speciilor nu a scazut deloc in ultima perioada. „E greu sa ne dam seama cat de repede evolueaza speciile, dar nu exista nicio indoiala ca disparitia celor existente este mult mai rapida”, precizeaza acesta.
Fonduri mai mari pentru conservare
Potrivit aceluiasi cotidian, intr-un raport despre biodiversitate din 2004 era precizat faptul ca rapiditatea cu care dispar speciile poate fi comparata cu extinctia dinozaurilor. Mai mult de 16.000 de specii erau atunci pe lista celor pe cale de disparitie, dintre care 200 deja „posibil disparute” si 3.000 „in pericol critic de disparitie”. De atunci nu a mai fost calculat numarul speciilor aflate in pericol, dar expertii avertizeaza ca ne aflam in fata unui declin.
Un raport al Natiunilor Unite despre economia ecosistemelor si a biodiversitatii, care va fi publicat in aceasta vara, incearca sa incurajeze guvernele europene sa aloce fonduri mai mari pentru conservarea speciilor.
Sursa: Adevarul