Vine foametea? Seceta va aduce dezastrul in agricultura. Cele mai afectate: culturile de legume si cereale

1
474

Seceta va lovi dur sudul si estul Romaniei, incepand cu luna viitoare. In iunie-august, seceta va fi resimtita puternic in Dobrogea, in cea mai mare parte a Munteniei si in estul Moldovei, potrivit prognozei Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Cea mai afectata va fi productia de legume, care va scadea cu peste 60-70% in zonele amintite. De asemenea, specialistii avertizeaza ca vom cultiva cu 30-40% mai putin grau fata de anul trecut, iar productia de porumb si floarea-soarelui va scadea cu peste 50%.
seceta
„Din culturile de toamna, orzul este deja inspicat, in formarea bobului, asa ca are nevoie de apa. Din 3.500-4.000 kg, cat speram sa luam la hectar, productia de orz din acest an va scadea cu 30-40% din cauza secetei”, ne-a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli (FNPAR). „De asemenea, graul, care acum este in burduf, a ramas pitic. Ar trebui sa aiba 70-80 cm inaltime, insa acum nici nu depaseste 35-60 cm. Estimam ca productia de grau va fi afectata in proportie de 20-30%. Daca seceta persista, vom mai lua doar 2.500-3.000 kg de grau la ha, fata de cat am lua de obicei in zonele de campie, adica peste 5.000 kg/ha”, ne-a mai explicat Matei. Si floarea-soarelui a rasarit neuniform, avand 10-15 cm, desi agricultorii spun ca normala ar fi o inaltime de 30-35 cm. Pentru ca porumbul se seamana mai adanc, acesta nu a fost inca atat de afectat. In zonele fara precipitatii, porumbul are 10-15 cm inaltime si 3-4 frunze, dar cresterea stagneaza. „Daca nu va ploua, productia de floarea-soarelui si porumb va scadea cu peste 50%. Plantele au radacinile slabite din cauza lipsei ingrasamintelor din acest an. Majoritatea producatorilor agricoli au folosit ingrasaminte cu bugetul saracului, in lipsa subventiilor. Mai mult, in anii de seceta, daunatorii ataca crunt plantele. Paioasele, de exemplu, sunt invadate de plosnite si lema, iar producatorii agricoli trebuie sa investeasca in tratamente foliare, in lipsa precipitatiilor. In plus, ma tem ca ne asteapta o criza alimentara. Din moment ce nu ai productie interna, ai mai multe importuri si scumpiri la alimente”, mai spune presedintele FNPAR.

Nu putem face fata parjolului

„Nu suntem pregatiti sa facem fata unei secete. Din totalul de peste trei milioane de hectare de pamant irigabil, in functiune au fost, in perioada 2000-2004, aproximativ 1,2 milioane de hectare. Anul acesta insa nu se pot iriga mai mult de 300.000 ha. Se fac eforturi pentru a iriga 500.000 ha, dar este putin probabil ca vom reusi anul acesta. Nu numai ca sunt afectate culturile de toamna, gaul, orzul si rapita, dar semanatul s-a amanat din lipsa banilor, iar acum se seamana in pamant uscat”, ne-a spus si Marcel Cucu, vicepresedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). „Acum (ieri, n.r.) sunt in Braila pe camp. Am privilegiul sa asist la prima ploaie care a dat aici in ultimele doua luni, insa ma tem ca aceasta este doar locala, pe 2 km. Se stie ca zona cea mai afectata din Romania va fi Baraganul de Nord. Tocmai de aceea aici sunt si cele mai mari suprafete irigate din tara”, ne-a mai spus Cucu.

In sud, dezastru la culturile de legume

„In sectorul legumiculturii va fi dezastru, pentru ca apa este principala componenta de care depind agricultorii. Daca seceta va atinge nivelul celei din 2007, estimam ca peste 60-70% din suprafata cultivata va fi afectata in zona de sud-est a tarii. Partea de legumicultura in camp va fi inexistenta. Per total, seceta va diminua productia de legume din acest an cu 40-50%. Asa ca vom importa si pe perioada verii, si vom asista la scumpirea legumelor cu 10%”, ne-a declarat si Stefan Nicolae, presedintele Sindicatelor din Agricultura si Alimentatie – Agrostar. „Din pacate, nu vom putea sa ii ajutam pe agricultorii afectati de seceta. Si asta pentru ca, pe de o parte, sunt probleme in sistemul de irigatii, iar pe de alta parte, pentru seceta, societatile de asigurari nu asigura sectorul legumiculturii”, mai spune Nicolae. Potrivit acestuia, vor fi afectate legumele de sezon, tomatele, ardeii, ceapa, vinetele, fasolea verde, varza si cartofii timpurii.

Se repeta istoria din 2007

Potrivit specialistilor, seceta din anul acesta se va asemana foarte mult cu cea de acum doi ani. Taranii erau disperati de efectele pe care seceta le avea asupra gradinilor in care cultivasera legume si verdeturi. La rosii, vrejurile erau uscate in proportie de 90%, iar rosiile erau pe jumatate galben-maronii. Cele mai multe erau mici, deshidratate si stafidite. Din cauza lipsei precipitatiilor, taranii se plangeau ca ardeii grasi sunt stafiditi, iar vinetele sunt -fierte- mai mult de jumatate. Se pare ca, anul acesta, pepenii din Dabuleni si Bobicesti, recunoscuti ca si cei mai dulci din tara, nu se vor mai face mai mari de 2 kg si vor fi fara gust. Asa ca vom cumpara pepeni din Grecia, Bulgaria si Serbia, la preturi duble fata de anul trecut. La varza vor fi probleme cu musculitele albe, cu omidele, paianjenii si purecii care vor invada culturile, din cauza temperaturilor excesiv de ridicate. Se pare ca singurii care se vor bucura de soare vor fi podgorenii autohtoni, care spun ca seceta face vinul mai bun.

Sursa: Gardianul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.