Vine valul, ne lasa darul: energia „curata“ poate fi obtinuta din valuri

Vine valul, ne lasa darul: energia „curata“ poate fi obtinuta din valuri
Vine valul, ne lasa darul: energia „curata“ poate fi obtinuta din valuri

Combustibilii fosili se consuma intr-un ritm ametitor asa ca trebuie sa acceleram exploatarea energiilor regenerabile. Totusi, captarea energiei solare se loveste de costuri mari de implementare si eficienta mica, iar pentru captarea energiei eoliene este nevoie de conditii speciale, asa ca uriasele noastre „sfarleze” trebuie instalate in zone cu suficient impact al curentilor pentru a deveni eficiente, scrie „Stiinta&Tehnica“.

Totusi, marile si oceanele sunt in continua miscare, iar valurile, desi variaza in intensitate, ar putea fi mult mai eficiente decat orice alta sursa de energie regenerabila. Este un fapt demonstrat de curand de o echipa de ingineri de la Universitatea din California, care a creat un prototip la scara redusa al unui dispozitiv de recoltare al energiei valurilor.

Este deja un lucru cunoscut faptul ca suprafetele maloase de pe fundul marilor si oceanelor absorb foarte bine energia valurilor. Astfel, echipa de la UC s-au gandit sa creeze un sistem care nu numai sa absoarba aceasta energie, dar sa o si transforme in energie utilizabila. Sistemul este format dintr-un covor din cauciuc care se sprijina pe o retea de pistoane hidraulice, cilindri si pompe, care preiau miscarea sinusoidala a valurilor.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,220FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente