Voluntarii Agent Green expun si distrug astazi cultura ilegala de soia modificata genetic

7 voluntari Agent Green expun si distrug in aceasta dimineata cultura ilegala masiva cu soia modificata genetic (MG) din satul Corlateni, judetul Botosani, in prezenta comisarilor Garzii Nationale de Mediu.

Cultura a fost descoperita saptamana trecuta de “Unitatea pentru Crime de Mediu” a organizatiei. Probele pozitive preliminare au fost trimise atunci la laboratorul Umweltbundesamt din Viena care este certificat pentru analize OMG. Rezultatele oficiale au sosit ieri si au confirmat ca soia este MG.

Voluntarii au delimitat perimetrul, au afisat bannere cu mesajul “STOP OMG”, au marcat parcela cu insemnul ce reprezinta riscul biologic si au incendiat primele plante MG iesite in cale, obligatia distrugerii totale revenind fermierului prins in ilegalitate.

“In acest moment avem certitudinea ca soia pe care am descoperit-o este modificata genetic si ca trebuie stopata imediat. Dam o mana de ajutor comisarilor de mediu si distrugem primele plante din cultura ilegala prin incendiere pentru a ne asigura ca nicio samanta de aici nu va ajunge in farfuriile oamenilor sau ca nu va da nastere unui nou organism modificat genetic in sol romanesc”, a spus Gabriel Paun, Presedinte Agent Green.

Soia MG nu este autorizata pentru cultivare in UE, iar Romania a interzis cultivarea acesteia inca din anul 2006. Cultivarea de OMG fara autorizatie se sanctioneaza cu amenda de la 50 000 la 80 000 lei. Cu toate acestea culturile ilegale si cazurile de contaminare continua sa apara semn ca OMG nu pot fi tinute sub control. Alimentele si furajele MG sunt respinse pe piata europeana, iar imaginea agriculturii Romaniei este puternic afectata de cazurile repetate de ilegalitati cu OMG.

“Ne-am obisnuit ca Ministerul Agriculturii sa invoce erori umane sau chiar sa infirme cazuri de contaminare si de cultivare ilegala de OMG. Este timpul ca cei din conducerea ministerului sa accepte ca OMG nu pot fi tinute sub control si ca afinitatea pentru astfel de culturi periculoase pentru mediu si sanatate va duce pana la urma la compromiterea produselor romanesti de calitate pe piata europeana”, a adaugat Paun.

Cele mai multe plante modificate genetic obtinute prin tehnici de inginerie genetica s-au dovedit a fi o catastrofa pentru mediu, pentru sanatate si pentru fermieri. Ele pot afecta specii nevizate de fauna, pot cauza toxicitate pentru organele interne rinichi si ficat si nici macar nu conduc la recoltele miraculoase promise de corporatiile agro-chimice care le-au produs. Mai mult, OMG conduc la sporirea cantitatilor de pesticide utilizate in agricultura si la aparitia de super-buruieni si daunatori. “Tabloul OMG incadrat de riscuri semnificative de mediu si de sanatate este umplut astazi definitiv de dovada ca astfel de creaturi nu pot fi tinute sub control. Ministrul Mediului are acum toate argumentele pentru a definitiva interzicerea OMG, iar ministrul agriculturii trebuie sa il sustina”, a incheiat Paun.

Agent Green cere:

– Ministerului Agriculturii sa sustina procedura de interzicere a OMG initiata de Ministerul Mediului

– Garzii Nationale de Mediu sa realizeze controale in toata tara pentru eradicarea soiei MG

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,150FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente