Descoperire spectaculoasa in Podisul Mehedinti, in apropierea Pesterii Topolnita. Vanatorii au semnalat prezenta vulturului cu barba sau a zaganului, stiut fiind faptul ca aceasta specie a disparut de pe teritoriul Romaniei.
vultur cu barba
Directorul Asociatiei Ju-de-tene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Mehedinti, Nicolae Popa, a spus ca prezenta za-ganului este un caz deosebit.
“Este vorba de o familie de zagani, doua exemplare superbe. Vanatorii i-au vazut zilele trecute deasupra Pesterii Topolnita”, a declarat presedintele AJVPS Mehe-dinti, Nicolae Popa.
Considerata cea mai impunatoare specie de vultur, zaganul (Gypaetus barbatus) a stapanit timp de mii de ani inaltimile Carpatilor. Romanii l-au cunoscut sub denumirile neaose de zagan, rarau si ceahlau. Muntii Ceahlau si Rarau si-a luat numele de la ceahlaii si raraii inaripati care isi cresteau puii intre stancile lor. Muntii Carpati repre-zen-tau limita arealului nordic al acestei specii in Europa, acest aspect accentuand vulnerabilitatea zaganilor, fiind cunoscut faptul ca atunci cand o specie este in regres, popu-latiile de limita dispar primele. Alt argument cu privire la disparitia lor din Muntii Carpati este legat de disparitia hoi-turilor proaspete cu care se hraneau, precum si de campaniile de impuscare si distrugere a zaganilor din anii 1930, res-pec-tiv 1934, cand se credea ca vulturii ar fi fost vinovati de dis-paritia caprelor negre din Muntii Carpati. Zaganii cui-ba-reau din Muntii Rodnei pana in Bucegi, Ciucas, Capatanii, Fa-garas, Parang si Retezat. Traiau exclusiv in zona alpina. Ultimul zagan a fost impuscat in anul 1938 la Pasul Turnu Rosu, langa versantul de vest al Muntilor Cozia.

Specie protejata

Uniunea Europeana finanteaza proiectele de conservare si protejare a mediului din tarile membre, dar si din tarile candidate sau invecinate. Doi pui de vultur cu barba au fost eliberati in luna mai a anului 2007 in salbaticie, in Spania, prin intermediul programului LIFE. Ambii pui s-au nascut in captivitate in luna februarie, unde au si fost crescuti inainte sa fie eliberati in regiunea andaluza Sierra de Segura. Pontones, cel mai tanar pui, a zburat pentru prima data la 21 de zile dupa ce a fost eliberat. Zborul lui a durat o jumatate de minut. Patru zile mai tarziu, Segura a zburat aproape un minut. Eliberarea puilor face parte dintr-un proiect amplu de repopulare.
In prezent, zaganii mai traiesc doar in Muntii Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta, Tibet, Himalaya si in cateva locuri din Africa.

Mancatorul de oase

Zaganul este o pasare imensa, cu o anvergura a aripilor de 280 cm si are greutate cuprinsa intre cinci si noua kilograme, fiind singura pasare din lume care se hraneste in proportie de 90% cu oase si schelete de animale.
Din aceasta cauza, mai este cunoscut si sub denumirea de “mancatorul de oase”. Aceasta specie de pasare se hraneste cu oase si maduva, oase carora le da drumul de la inaltime pentru a se sparge in contact cu stancile, si apoi coboara in spirala pentru a le recupera. Zaganul poate trai chiar si 50 de ani. Aripile foarte lungi si talia subtire ii dau mai mult forma unui uliu decat a unui vultur. Culoarea galbena a penelor vine de la zona in care traieste: roci calcaroase, care contin oxid de fier. Penajul lor este, de obicei, portocaliu inchis si alb-murdar. Aproape de cioc, zaganul are cateva pene negre, care seamana cu o barba, de unde si denumirea sa stiintifica. Traieste numai la altitudini de pana la 4.000 de metri, dincolo de linia padurilor, in zonele de pasuni alpine.
Conducerea AJVPS Mehedinti nu a luat inca o hotarare in ceea ce priveste aparitia zaganului in zona Pesterii Topolnita.

Sursa: Gazeta de Sud

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here