Magor Csibi acuza comportamentul nepasator fata de mediu al politicienilor si oamenilor de afaceri.
Padurile virgine, portiuni de rauri nealterate, cea mai mare populatie de ursi din Europa, dar si rasi, sturioni si alte specii care au disparut de pe restul continentului sunt bogatii cu care ne putem mandri.
Acestea insa sunt amenintate de nepasare si de presiunea mediului economic.
„In contextul in care economia mondiala este in criza, iar majoritatea companiilor s-au obisnuit cu profituri mari pe termen scurt, comportamentul majoritatii actorilor economici si politici este ori ostil, ori nepasator fata de mediu. Strategiile noastre in acest domeniu sunt firave si, de cele mai multe ori, ignorate, iar lobby-ul economic este incomparabil mai puternic decat cel de mediu’”, a declarat Magor Csibi, directorul de programe al World Wide Fund For Nature (WWF) Romania.
Printre principalele probleme de mediu identificate de directorul Fondului Mondial de Mediu in Romania se numara posibila ‘”deschidere totala pentru taierile legale de lemn”, prin noul Cod Silvic aflat in Parlament, in conditiile in care suprafata impadurita a Romaniei este cu 9% sub media europeana.
„Din ce in ce mai multe proiecte pentru constructia de microhidrocentrale sunt propuse spre aprobare, cele mai multe dintre ele in zone cu o biodiversitate extrem de valoroasa, in inima ariilor protejate si fara sa tina cont de utilitatea publica, de valoarea adaugata, de impactul asupra mediului sau de eficienta, cauzand distrugeri masive in muntii din tara noastra. Schema certificatelor verzi trebuie revizuita pentru oprirea acestui fenomen, totodata autoritatile trebuie sa constientizeze ca avizul de mediu ar trebui sa reflecte si sa respecte impactul asupra mediului si distrugerile provocate’”, a mai spus Csibi Magor.