WWF solicita BERD sa nu mai finanteze investitiile energetice in carbune

A sc?zut produc?ia na?ional? de c?rbune
WWF solicita BERD sa nu mai finanteze investitiile energetice in carbune
WWF solicita BERD sa nu mai finanteze investitiile energetice in carbune

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), una dintre cele mai mari banci de dezvoltare, organizeaza in aceasta saptamana dezbateri publice in mai multe capitale, pentru a discuta despre noua sa strategie privind finantarea proiectelor energetice. WWF solicita bancii sa urmeze exemplul stabilit de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Mondiala la inceputul acestui an si sa inceteze finantarea proiectelor energetice bazate pe exploatarea carbunelui.

Strategia in discutie ignora necesitatea de a se pune punct energiei bazata pe carbune si energiei nucleare, deschide calea pentru controversatele gaze de sist si nu imbunatateste standardele pentru hidroenergie.

Peste 17.000 de persoane au semnat petitia mai multor ONG-uri la adresa BERD, pentru a pune capat investitiilor in carbune, care va fi inaintata bancii in aceasta saptamana.

WWF va participa la toate evenimentele publice BERD, pentru a atrage atentia oficialilor bancii cu privire la impactul investitiilor in carbune care submineaza eforturile europene si internationale de combatere a schimbarilor climatice, precum si in energie hidroelectrica; fara luarea in considerare a unor masuri clare de conservare a biodiversitatii, acestea vor distruge si ultimele rauri cu valoare ecologica ridicata, precum si habitatatele gazduite de acestea, In schimb, BERD ar trebui sa solicite mai multe proiecte in economisire de energie si eficienta energetica, precum si alte surse regenerabile durabile.

„Romania este una dintre tarile europene avand cea mai mare ineficienta din punct de vedere energetic. In acest sens, consideram ca sprijinirea si promovarea eficientei energetice (in intreprinderi, infrastructura publica, inclusiv cladiri publice si cladiri rezidentiale), precum si promovarea mobilitatii urbane durabile si a masurilor de adaptare la schimbarile climatice trebuie sa beneficieze de cea mai mare parte a fondurilor BERD in domeniul energetic”, spune Diana Popa, Reginal Policy Project Manager la WWF.

In timp ce sustine indeplinirea de catre Romania a obiectivelor de promovare a utilizarii energiei din surse regenerabile, WWF atrage atentia asupra faptului ca, atunci cand sunt amplasate in locuri nepotrivite si fara o pre-planificare corespunzatoare, aceste infrastructuri energetice provoaca riscuri foarte mari in ceea ce priveste degradarea biodiversitatii (cu consecinte nu doar ecologice, ci si sociale si economice). In privinta investitiilor in microhidrocentrale, WWF solicita BERD sa stopeze orice fel de investitii in astfel de infrastructuri, pana cand Romania va dispune de o legislatie care sa stabilieasca zone de excludere pentru constructia acestora si reguli clare de planificare pentru celelalte rauri aflate in afara zonelor respective. .

WWF va trimite observatii la proiectul BERD inainte de termenul limita de 30 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *