Zacamant urias de diamante, descoperit in Rusia sub un crater de asteroid

Zacamant urias de diamante, descoperit in Rusia sub un crater de asteroid

Un zacamant urias de diamante a fost descoperit in Rusia, in zona Siberiei de Est. Cele cateva mii de miliarde de carate sunt suficiente pentru a alimenta pietele globale inca 3.000 de ani, potrivit CS Monitor.

Descoperirea nu este, insa, chiar recenta, ci dateaza din 1970, cand rusii au gasit zacamantul in zona numita Popigai Astroblem. Diamantele erau ascunse sub un crater de asteroid cu un diametru de 62 de mile si vechi de 35 de milioane de ani.

Se pare ca ei s-au hotarat sa pastreze acest lucru un secret pentru ca obtineau deja profituri imense din exploatarea diamantului la Mirny, Yacutia. Rusia investea totodata si intr-o industrie a diamantelor artificiale.

Secretul a fost insa divulgat in acest weekend, iar cercetatorilor de la Institutul de Geologie si Mineralogie Novosibirsk le-a fost in sfarsit permis sa faca publica descoperirea. Acestia au declarat ca diamantele gasite la Popigai sunt de doua ori mai dure decat cele normale, fiind astfel ideale pentru a fi folosite in industrie si in stiinta.

“Zacamantul de la Popigai este de zece ori mai mare decat toate celelalte rezerve ale lumii”, spune Nikolai Pokhilenko, directorul Institutului Novosibirsk. “Vorbim despre mii de miliarde de carate. Drept comparatie, se estimeaza ca rezervele cunoscute de la Yakutia contin un miliard de carate”.

Potrivit cercetatorilor, zona Popigai este unica in lume, iar stirile cu privire la aceasta ar putea sa zgudui piata mondiala de diamante. Rusia detine monopolul asupra unei resurse care devine din ce in ce mai importanta, mai ales in procesele stiintifice si industriale.

Articole similare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

104,161FaniÎmi place
108CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente