Zece moduri de a reduce riscul de cancer

Zece moduri de a reduce riscul de cancer

Cercetarile recente au demonstrat ca anumite comportamente, considerate sanatoase, pot preveni circa jumatate din totalul deceselor provocate de cancer, potrivit Societatii Americane de Cancer.

Iata zece schimbari ale stilului de viata, recomandate de un cercetator in domeniul prevenirii cancerului de la Centrul de Cercetare a Cancerului din Seattle, dr. Anne McTiernan:
1. Nu fuma si nu folosi produse din tutun! Fumatul provoaca multe cancere, inclusiv cel de plamani, esofag, gat, stomac si pancreas, potrivit Institutului National de Cancer. Fumatul este si cauza principala a mortii premature in SUA.

2. Mergi la control in mod regulat! Verificarile pot detecta cancerul la colon, sani, prostata si piele. Intreaba medicul cat de des poti face un control si la ce varsta ar trebui sa incepi. Chiar daca nu ai simptome, depistarea timpurie a cancerului creste exponential sansele tratarii si vindecarii cancerului.

3. Limiteaza-ti consumul de alcool! Acest lucru inseamna nu mai mult de doua pahare de alcool pe zi pentru barbati si un pahar pentru femei.

4. Protejeaza-ti pielea de soare! Razele ultraviolet in exces isi afecteaza AND-ul pielii si pot provoca mutatii genetice care conduc la cancer, potrivit Fundatiei de Cancer de Piele. Foloseste crema de protectie solara de fiecare data cand te expui la soare (preferabil, una cu Factor de Protectie Solara de peste 30)!

5. Fii activ fizic! Crcetatorii au descoperit ca oamenii care fac sport se confrunta cu un risc mai mic de cancer la colon si la san, fata de cei sedentari. Nu trebuie sa fii un super-atlet ca sa mergi intr-un ritm mai alert, sa alergi usor sau sa te plimbi cu bicicleta. Orice activitate iti creste pulsul si te face sa transpiri este buna.

6. Pastreaza-ti greutatea in intervalul normal! Cresterea indicelui masei corporale este legata de cancerul de colon, endometrial, al vezicii urinare, de esofag, renal sau tiroidian, potrivit unui studiu din 2008.

7. Evitati sa luati hormoni pentru a trata simptomele menopauzei! Studiile au aratat ca folosirea tratamentelor hormonale cresc riscul cancerului uterin. Daca tratamentul este indispensabil, limiteaza-ti consumul la mai putin de cinci ani.

8. Dupa consultarea medicului, ia in considerare medicamentele care reduc riscul de cancer! Exista mai multe variante care au fost testate si s-au dovedit a fi eficiente pentru reducerea riscului de cancer. De exemplu, anumite tratamente pot ajuta femeile expuse unui risc mare de cancer la san sa ramana sanatoase.

9. Evita expunerea la substante care cauzeaza cancer! Expunerea la radiatii si la anumite chimicale este cunoscuta pentru acest efect. De exemplu, radiatiile ionizante care vin de la razele gamma, energia razelor ultraviolet si razele X sunt legate de cancer la plamani, piele, tiroida, san si stomac, potrivit Societatii Americane de Cancer.

10. Mananca sanatos! Recomandarile vizeaza consumul limitat de carne rosie, evitarea mancarurilor prea procesate, consumul zilnic de legume si fructe si limitarea bauturilor dulci, a deserturilor si a chipsurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *