Totul despre gazele de ?ist
Totul despre gazele de şist
Totul despre gazele de sist
Totul despre gazele de sist

In urma cu doua saptamani, politologul american George Friedman, fondatorul si directorul Strategic Forecasting (Stratfor), una dintre cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, a vorbit la emisiunea „Dupa 20 de ani”, de la Protv, despre provocarile care asteapta Romania in urmatorii ani si chiar in urmatoarele luni.

Friedman a atras atentia ca „gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative, iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre. Dar nu uitati ca in SUA am avut o revolutie energetica si am putea incepe sa exportam energie in Europa. Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist.”

 

Cam in aceeasi perioada aparea o carte pe cat de utila, pe atat de surprinzatoare, prima de acest fel publicata in Romania*). Daca ar fi numai acest motiv si merita semnalata ca eveniment editorial. Dar careta e mult mai mult. Profesor de geofizica si geologia petrolului la The University of New York, Constantin Cranganu ne propune spre analiza, gratie expertizei internationale de care dispune, informatii, cercetari, probe si documente verificate care atesta adevarul despre o problema care framanta de curand si societatea romaneasca: gazele de sist si fracturarea hidraulica la nivel mondial.

„Daca vreti sa fiti onesti, daca nu aveti prejudecati – spune prof. Nicolae Anastasiumembru corespondent al Academiei RomaneUniversitatea din Bucuresti –, daca nu vreti sa va lasati  manipulati si doriti sa va formati o opinie personala, va recomand sa cititi cartea. Ea se adreseaza, in mod egal, atat specialistului, cat si oamenilor dornici de cunoastere a adevarului. Un adevar care ne da alternative si ne genereaza optimism cand ne gandim la epuizarea resurselor naturale in anii ce vin. Ne vom bucura, astfel, de becul care lumineaza, de plinul din statiile de benzina, de caldura din casa… multa vreme de acum incolo.”

 

Constantin Cranganu este profesor de geofizica si geologia petrolului la Graduate Center si Brooklyn College, The City University of New York. Intre 1980 si 1993 a fost asistent si lector la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iasi, Facultatea de geografie-geologie. In 1993 a fost declarat castigatorul primului concurs national din Romania post-comunista pentru prestigioasa bursa Fulbright oferita de Congresul SUA.  In calitate de Fulbright Visiting Scientist la University of Oklahoma, a efectuat cercetari fundamentale si aplicative despre zacamintele de petrol si gaze, suprapresiunile din bazinele sedimentare, fluxul termic si caldura radioactiva din crusta terestra, identificarea stratelor cu continut de gaze in gaura de sonda, exploatarea printr-o metoda personala a zacamintelor neconventionale de hidrati gazosi etc. Dupa mutarea in 2001 la City University of New York, profesorul Cranganu a inceput o noua directie de cercetare: implementarea metodelor de inteligenta artificiala in studiile de petrol si gaze.

Pentru activitatea sa in acest domeniu de pionierat a fost nominalizat la ENI Awards 2012 si a primit o oferta din partea editurii Springer de a publica o carte („Artificial Intelligent Approaches in Petroleum Geosciences”) in 2014.

Ultima sa carte este „Natural Gas and Petroleum: Production Strategies, Environmental Implications and Future Challenges”, Nova Science Publishers, New York, 2013.

 

Asadar, profesorul Constantin Cranganu – un recunoscut expert in geologia si geofizica sistemelor petrolifere, un daruit inovator in tehnicile de extractie ale hidrocarburilor gazoase – a fost afectat de neadevarurile vehiculate pe marginea procedurilor de investigatie a gazelor de sist. In consecinta, si-a asumat riscul unei lupte partizane intre masa mare a neinstruitilor vocali si decenta expertilor, cercetatorilor si profesorilor din amfiteatre, laboratoare sau de la gura sondelor, mult mai putini la numar, si a inceput sa se faca auzit, citit si crezut de studenti, de specialisti, de persoane dornice sa cunoasca adevarul despre ceea ce inseamna gazele de sist si despre metoda prin care le putem aduce la suprafata, respectiv, fracturarea hidraulica.

In afara articolelor propriu-zise, Constantin Cranganu insereaza in carte si fragmente din dialogurile purtate cu cititorii pe platforma contributors.ro. In acest cadru informal, autorul s-a confruntat cu opinii diverse, cu grade diferite de argumentare. Cu deplina onestitate, nu ezita sa includa in carte opinii contrare fata de ale sale, reproducand cu acuratete confruntarea de idei al carei protagonist a fost. Acest dialog cu interlocutori nevazuti si necunoscuti imprima dinamism si dau forta mediatica unei carti stiintifice de interes public.

 

„Autorul – mai precizeaza prof. dr. Nicolae Anastasiu – ataca in lucrare toate problemele sensibile care au facut obiectul disputelor din media legate de riscurile si impactul tehnologiei actuale utilizate in exploatarea gazelor de sist: fracturarea hidraulica si conditiile colaterale de aplicare – apa, aditivii din noroiul de foraj, problema seismicitatii induse, impactul forajelor asupra sanatatii, asupra panzelor freatice, a incalzirii globale. Nu in ultimul rand, prof. Cranganu discuta despre inovatii, perspective, factori politici si efecte geopolitice.

„Lucrarea Prof. Cranganu aduce numeroase lamuriri asupra gazelor de sist si a fracturarii hidraulice, elemente care nu au fost puse pana acum la dispozitia cititorului roman. Acesta s-a gasit in situatia de a judeca probleme despre care nu avea suficiente informatii.” (Prof. dr. Calin Baciu, Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca)

 

De ce este importanta aceasta carte? O spune insusi autorul:

„In Romania au venit cateva companii straine pentru a explora existenta gazelor de sist (termenul a fost creat). Una dintre ele a fost compania americana Chevron. Tot intre timp, spectatorii romani au putut urmari pe canalul HBO (sau pe alte cai) documentarul american Gasland, despre a carui putere de manipulare puteti citi in carte. Apoi au aparut cele doua tabere: suporterii si adversarii fracturarii hidraulice. Ultimii, printr-o ciudata sinecdoca, au asimilat toate relele fracturarii hidraulice cu Chevron. Dupa care au urmat protestele din orasul meu natal, Barlad, si am vazut (pe YouTube) lozinci pe care se putea citi, intr-o engleza perfecta, „Chevron, frack off!”.

Atunci am spus si eu, tot intr-o engleza perfecta (!), „Enough is enough!”. Ce trebuie sa fac? Mi-am amintit de irlandezul Edmund Burke, care a spus: „The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing.”

Parafrazandu-l, am ajuns la concluzia ca „Singurul lucru necesar pentru triumful ignorantei este ca expertii sa nu faca nimic”.

Un coleg geolog si barladean pe deasupra, dr. ing. Costel Postolache, editorul acestei carti, mi-a sugerat sa scriu ceva pentru a imprastia fumul inecacios al dezinformarii, relei vointe sau purei ignorante. Rezultatul este cartea de fata.”

 

*)Constantin Cranganu – Gazele de sist si fracturarea hidraulica, intre mit si realitate. Editura Integral

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here