Ziua mondiala a faunei si florei salbatice, sarbatorita si in Sfantu Gheorghe

Ziua mondiala a faunei si florei salbatice, sarbatorita si in Sfantu Gheorghe
Ziua mondiala a faunei si florei salbatice, sarbatorita si in Sfantu Gheorghe

Asociatia Vadon a initiat serbarea Zilei Mondiale a Faunei si Florei Salbatice, care a avut loc pe data de 3 martie pentru prima data in Sfantu Gheorghe. Aceasta zi este sarbatorita de anul trecut pe mapamond.

Asociatia Vadon impreuna cu Asociatia Culturala si de Tineret MUKKK, in colaborare cu Asociatia Ispiláng au incercat sa atraga atentia publicului prin organizarea diferitelor programe pentru toate varstele constientizand astfel scopul si importanta acestei zile.

Serbarea evenimentului a avut loc la Casa Bene in cadrul Expozitiei Cinegetice a Tinutului Secuiesc, unde peste 60 de copii au insufletit personaje ale povestilor cu ursul si vulpea, prin formarea acestora din hartie, sub indrumarea profesorului pedagog Péter Kinga. La sfarsitul programului copii si-au putut luat acasa ranita de poveste impreuna cu marionetele pregatite si cu textul povestilor care au stat la baza activitatilor creativ-educative ca sursa de inspiratie, astfel avand posibilitatea de a reciti si rejuca oricand povestea.

Cu aceasta ocazie a fost difuzat si filmul documentar „Vanatoarea cu soimul in zilele noastre”, urmat de seminarul profesorului pensionar Ambrus László, ornitolog amator, membru al Asociatiei ornitologice Rara Avis, care dupa vizionarea filmului ne-a reamintit ca in zilele noastre supravietuirea faunei si florei salbatice se afla deja in mare pericol, din cauza comertului ilegal pe plan international. Prin exploatare in exces si distrugere, omul decide soarta miilor de animale si plante salbatice. Responsabilitatea noastra este conservarea biodiversitatii, a habitatelor si protejarea speciilor amenintate cu disparitia, a explicat in prezentarea sa.

Dragostea de natura si pasiunea pentru pasari a lui Ambrus László este deja cunoscuta atat in Bazinul Carpatic cat si in strainatate, deoarece el a reprezentat Romania si la diferite intalniri internationale ale soimarilor.

Totodata, in cadrul programelor, Székely Judit, din partea Asociatiei Vadon, a prezentat publicului interesat, ca in anul 2013 Adunarea Generala a ONU a decis ca pe data de 3 martie, ziua in care s-a adoptat Conventia cu privire la comertul international cu specii ale faunei si florei pe cale de disparitie (CITES), sa se sarbatoreasca incepand din 2014 Ziua Mondiala a Faunei si Florei Salbatice (World Wildlife Day).

Conventia de la Washington, cunoscuta sub numele de CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora – Conventia privind comertul international al speciilor pe cale de disparitie de fauna si flora), a fost adoptata de catre ONU in data de 3 martie 1973 cu participarea a 80 de tari. Conventia este in vigoare de la 1 iulie 1975, fiind un sistem strict de autorizare si control, care reglementeaza comertul international aproximativ a 35.000 de specii de animale si plante salbatice. Aceasta conventie a fost conceputa cu scopul de protejare maxima a speciilor periclitate din fauna si flora salbatica. La aceasta conventie internationala interguvernamentala, Romania a aderat in 1994, de atunci fiind implicata in reglementarea comertului international al animalelor si plantelor salbatice. Pana in 2014 a crescut la 180 numarul acelor state care se angajeaza la controlul comertului international al speciilor protejate.

Prin urmare, ziua de 3 martie a fost aleasa sa reprezinte Ziua Mondiala a Faunei si Florei Salbatice, pentru a sarbatori si a creste gradul de constientizare pentru natura salbatica, dar si pentru a recunoaste rolul important pe care il are CITES: asigurarea ca schimburile comerciale internationale nu ameninta supravietuirea speciilor.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei si Florei Salbatice este sarbatorita in intreaga lume valoarea naturii salbatice si a contributiilor sale, pornind de la nivel ecologic, genetic, social, economic, stiintific, educational, cultural, recreativ sau estetic si pana la dezvoltarea durabila.

Asociatia Vadon va sarbatori anual aceasta zi, deoarece este o ocazie buna pentru a atrage atentia a cat mai multor oameni sa protejeze natura, care la urma urmei inseamna si protectia noastra. Sa acordam atentie si lumii salbatice!

In data de 22 martie va fi sarbatorita peste tot in lume Ziua Mondiala a Apei. Cu aceasta ocazie, Asociatia Vadon si Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Aquasic vor organiza in colaborare evenimentul cu titlul „Puterea de vindecare a apei”, care va avea loc la Centrul de tratament din Malnas Bai, in data de 20 martie, incepand cu ora 17.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *