Ziua mondiala a Mediului 2008

Ziua Mondiala a Mediului (Ecologiei) – 5 Iunie – instituita in 1972 de Adunarea Generala a Natiunilor Unite pentru celebrarea Conferintei „Ecologia Umana” de la Stockholm si reprezinta elementul cel mai important al Programului Ecologic al Natiunilor Unite (UNEP).

Aceasta zi se sarbatoreste in ziua de 5 iunie a fiecarui an si constituie un prilej pentru institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale, intreprinzatori, industriasi, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestari comune menite sa atraga atentia asupra necesitatii protejarii factorilor de mediu.

Marcarea Zilei Mondiale a Mediului reprezinta un binevenit semnal si un indemn de a actiona unitar pentru salvarea patrimoniului nostru natural pe care avem datoria de a-l lasa nealterat generatiilor viitoare.

Manifestarile dedicate Zilei Mondiale a Mediului se inscriu in efortul comun de transmitere catre generatiile viitoare a unui mediu curat si sanatos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile: economica, ecologica si sociala, constituind un exemplu activ de colaborare intre autoritatile administratiei publice centrale si locale si societatea civila, pentru ca, in final, sa poata oferi o imagine favorabila Tarilor Membre ale Uniunii Europene, in randul carora dorim sa ne integram si unde protectia mediului constituie o prioritate a dezvoltarii economico-sociale.

Ziua Mondiala a Protectiei Mediului, marcata pe data de 5 iunie, se inscrie in efortul comun de a promova a dezvoltarea durabila a oraselor. In agenda evenimentelor sunt incluse activitati care ar contribui la promovarea principiilor ecologice si dezvoltarii durabile a vietii umane in centrele urbane in scopul asigurarii unui viitor prosper si sigur din punct de vedere ecologic.

Ziua Mediului este o sarbatoare a tuturor cetatenilor indiferent de tara, rasa sau de alta natura.

Ziua Mondiala a Ecologiei poate fi marcata pe mai multe cai si anume parade ale biciclistilor, raliuri stradale, Concerte ecologice, concursuri scolare de eseuri si postere, plantare a arborilor, eforturi de reciclare, campanii de colectare a deseurilor si multe altele. In multe tari acest eveniment e utilizat pentru a atrage atentia politicienilor si a populatiei de rand la problemele de mediu existente pe plan local, national si regional.

Astfel, se reaminteste anual omenirii cat de grave pot deveni lucrurile daca nu se manifesta grija pentru patrimoniul natural. Se desfasoara in aceasta perioada activitati care tin de managementul si dezvoltarea durabila a oraselor, in context ecologic.

Spatiile verzi din orase, gradinile si parcurile sunt adevarate refugii pentru multi dintre noi. Ceea ce facem in directia protejarii acestora facem, in primul rand, pentru noi, pentru sanatatea noastra si a generatiilor care ne vor urma.

Este important a sadi in mintea si sufletul fiecarui cetatean al societatii, conceptul ca omul, ca specie biologica, este dependent de natura si nu poate trai in afara ei.

Fiecare dintre noi poate contribui semnificativ la ameliorarea si protejarea parcurilor, a spatiilor verzi sau a gradinilor, precum si la celebrarea acestei sarbatori prin participare si sustinere.
In 2008, atentia va fi indreptata asupra solutiilor si oportunitatilor pe care tarile, companiile si comunitatile le pot folosi pentru a promova eliminarea carbonului din sistemele economice. Sub sloganul, „Kick the habit”, in Noua Zeelanda va avea loc o intalnire pentru Ziua Mediului, unde vor fi dezbatute masuri care vizeaza eficienta energetica a cladirilor, energia regenerabila si sistemele de transport.

Un alt punct de discutie va fi despre rolul padurilor in diminuarea nivelului emisiilor de gaze cu efect de sera, intrucat actiunile de despadurire sunt responsabile pentru 20% din emisiile care contribuie la incalzirea globala.
Noua Zeelanda a fost aleasa ca loc de intalnire deoarece sectorul forestier constituie o industrie profitabila pentru aceasta tara, in care conservarea padurilor reprezinta o prioritate de nivel national.
Oficialii de mediu vor incerca sa gaseasca solutii pentru a incetini si a combate cresterea emisiilor globale de gaze cu efect de sera.

Un alt eveniment important pentru 2008 va avea loc in Polonia, in luna decembrie. Aici, discutiile principale vor fi despre noul tratat de mediu ce va fi semnat la Copenhaga in 2009.

Achim Steiner, subsecretar general ONU: „Suntem incantati ca Ziua Internationala a Mediului 2008 se va desfasura la Wellington si in comunitatile acestei natiuni din Sudul Pacificului. Noua Zeelanda este una dintre primele tari dedicate accelerarii tranzitiei catre o economie fara carbon.
Tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare trebuie sa beneficieze de tehnologii si strategii „low-carbon” mai eficiente din punct de vedere economic,ecologic si social.

E necesar sa incetinim,sa oprim iar apoi sa diminuam emisiilor de gaze cu efect de sera.O tranzitie catre o economie fara carbon e esentiala pentru a atinge acest obiectiv.

De-a lungul timpului vom observa un acces mai rapid si mai raspandit la energie ecologica,noi oportunitati pe piata muncii si reduceri ale poluarii urbane.Este,de fapt,vorba despre perspective pozitive asupra schimbarii;asta e ceea ce speram sa evidentiem in Noua Zeelanda”.

Articole similare

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rămâi conectat!

103,714FaniÎmi place
110CititoriConectați-vă
1,330CititoriConectați-vă

Articole Recente