Un test din saliva pe baza caruia se va putea prevedea la copii si adulti eventualitatea dezvoltarii unor boli grave va fi disponibil si in Romania, a anuntat medicul nutritionist Ligia Alexandrescu marti, intr-o conferinta de presa prilejuita de Ziua mondiala a nutritiei, tgransmite Agerpres (16 octombrie).
In conferinta, prof. dr. Chirila Pavel a evidentiat ca, din pacate, Romania se situeaza pe un prim loc in Europa privind cancerul. Se estimeaza ca sunt 480.000 de bolnavi cu cancer in Romania iar in Bucuresti mor anual 8.000 de pacienti din cauza acestuia, a aratat medicul.
Potrivit acestuia, din cele 480.000 de persoane cu cancer 150.000 nu s-ar imbolnavi daca ar avea o viata echilibrata.
Prof. dr. Chirila Pavel a mentionat ca cele mai frecvente cazuri de cancer sunt cele de col uterin, plamani si creier iar o treime din toate aceste forme de boala sunt cauzate de un stil de viata si o alimentatie nesanatoase.
Alimentele sunt implicate in cancerul de tub digestiv din cauza nitratilor din agricultura, precum si a nitritilor din mezeluri. Sarurile nitrice si zaharul sunt principalele cauze de crestere a incidentei cancerului, a exemplificat medicul.
Referindu-se la nitritii din mezeluri, prof. dr. Pavel Chirila a explicat ca acestia impreuna cu PH-ul din stomac (aciditatea din stomac) produc niste substante care determina aparitia cancerului de tub digestiv.
In ceea ce priveste zaharul, acesta are un mecanism mai complex, slabind capacitatea florei saprofite de a tine piept factorilor cancerigeni.
Prof. dr. Pavel Chirila a spus ca sunt aproximativ 1.000 de aditivi alimentari, nu toti cancerigeni, dar exista studii despre benzoatul de sodiu si despre aspartam care releva ca acestea ar avea un rol in declansarea cancerului.
El a subliniat ca alimentatia care creste aciditatea, e-urile si alimentele rafinate cresc cantitatea de radicali liberi de oxigen toxici in corpul omului si a accentuat ca alimentatia joaca un rol foarte important in sanatatea oamenilor.
La randul sau, Natalia Cucu, specialist in epigeneza, a accentuat faptul ca procesarea alimentelor este periculoasa, influentand sanatatea.
Ea a evidentiat importanta alimentatiei inca din perioada reproductiva, pentru ca aceasta poate transmite niste greseli pana la a patra generatie.
Potrivit acesteia, 99,9% din gene sunt identice, ceea ce ne diferentiaza unii de altii fiind restul de 0,1%.
Natalia Cucu a subliniat si necesitatea capacitatii de regenerare. „Trebuie sa ne responsabilizam atitudinea atat fata de noi, cat si fata de generatiile viitoare si asta printr-un stil de viata cat mai sanatos”, a afirmat ea.
Dr. Ligia Alexandrescu a facut referire la metabolismul pancreasului, evidentiind ca trebuie sa avem cinci mese pe zi, trei principale si doua mese de fructe. Din cele doua mese de fructe, cea de dimineata este de preferat sa includa fructe dulci, desigur, la cei care nu au probleme glicemice, iar cea de dupa-amiaza, fructe mai putin dulci.
Dr. Alexandrescu a subliniat si importanta calitatii somnului, precum si pericolul stresului asupra starii de sanatate, starea de oboseala ducand la scaderea imunitatii. Trebuie sa existe un echilibru intre alimente, sa se evite consumul exagerat de mezeluri si sa nu se renunte la paine, din secara sau intermediara, a sustinut medicul, care a adaugat ca, totodata, trebuie citite foarte bine etichetele nutritionale de pe produse.