Zona arida din centrul Portugaliei se foloseste de energia solara

0
314

Soarele face bine celei mai aride zone a Europei. Este vorba de centrul Portugaliei, unde intr-un sat functioneaza cea mai mare centrala solara din lume.
energie solara
Cele 30.000 de case, tramvaiul, spitalul, serele, primaria si scoala din satul Amareleja functioneaza cu electricitate produsa de centrala solara. Nici nu este de mirare, deoarece soarele straluceste aici 220 de zile pe an. Centrala, alcatuita din 263.000 de panouri, a costat in jur de 260 de milioane de euro. Castigul este inzecit mai ales pentru mediul inconjurator.

„Cred ca Portugalia ar trebui sa investeasca mai mult in astfel de centrale. Dupa cum vedeti, aceasta este locatia ideala pentru astfel de uzine. Sunt o sursa de energie nepoluanta, iar noi, aici, avem soare cat incape”, a declarat inginerul Jose Antonio Dos Santos.

Localnicii au fost reticenti cand li s-a propus construirea ”uzinei care se alimenteaza cu soare”. Primarul isi aminteste ce munca de convingere a trebuit sa duca. „Cand am inceput proiectul, am avut parte de reactii negative din partea populatiei. Unii au spus ca din cauza centralei temperaturile vor creste si mai mult, ca plantele din jurul ei vor creste mai incet, ba chiar ca nu va mai ploua in zona”, a declarat primarul Manuel Ramalho.

Temerile s-au dovedit nejustificate. Centrala portugheza produce 93 de milioane Kilowati pe ora anual. Astfel, este evitata emisia a aproape 90 de tone dioxid de carbon pe an.

Sursa: Realitatea TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.