23 la suta din consumul de energie al Romaniei provine din resurse regenerabile

Presedintele BEI a sfatuit joi Europa sa isi majoreze angajamentul fata de energiile regenerabile
23 la suta din consumul de energie al Romaniei provine din resurse regenerabile
23 la suta din consumul de energie al Romaniei provine din resurse regenerabile

Un recent buletin informativ al Eurostat (Biroul de Statistica al Uniunii Europene) arata ca Romania a atins deja unul dintre obiectivele Uniunii Europene pe termen mediu. Este vorba despre agenda Europa 2020, o strategie in cadrul careia au fost stabilite cinci obiective majore pentru toate statele Uniunii Europene: 1. O rata de ocupare a fortei de munca de 75 la suta in randul populatiei cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani. 2. Alocarea a 3 la suta din PIB-ul Uniunii Europene pentru cercetare si dezvoltare. 3. Reducerea cu 20 la suta a emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea pana la 20 la suta a resurselor energetice regenerabile si cresterea cu 20 la suta a eficientei energetice.4. Reducerea cu 10 procente a ratei de parasire timpurie a scolii si cresterea cu 40 la suta a ponderii absolventilor de studii superioare in randul populatiei cu varste cuprinse intre 30 si 34 de ani. 5. Reducerea cu cel putin 20 de milioane a numarului persoanelor care sufera sau risca sa sufere de pe urma saraciei si excluziunii sociale cauzate de saracie. Dintre toate aceste obiective, Romania a atins unul, cel referitor la asigurarea cu resurse energetice regenerabile in proportie de 20 la suta. De fapt, Romania nu doar a atins acest obiectiv, dar l-a si depasit. Aproape 23 la suta din consumul de energie electrica al Romaniei este asigurat din resurse regenerabile, arata buletinul Eurostat. Media Uniunii Europene este de 14 la suta, dar „plaja” dintre statul cel mai performant si preocupat de energia verde si statele cele mai lenese la acest capitol este foarte larga, de la 51 la suta energie electrica din resurse regenerabile (Suedia) la 1,4 la suta consum de energie electrica din resurse regenerabile (Malta). Cu aproape 23 la suta consum din resurse regenerabile, Romania se afla pe locul sapte in Europa, fiind in acelasi timp lider regional la acest capitol. Top trei al celor mai interesate state de energia verde include, pe langa Suedia – 51 la suta si Letonia – 35,8 la suta si Finlanda – 34,3 la suta, in timp ce codasi pe langa Malta mai sunt Luxemburg – 3,1 la suta si Marea Britanie – 4,2 la suta.

Atingerea cotei de 23 la suta de consum de energie electrica din resurse regenerabile intr-un timp relativ scurt se explica prin politica foarte favorabila pentru investitorii in parcuri eoliene, centrale de biomasa ori campuri fotovoltaice. Investitiile in hidrocentrale sunt la un nivel destul de scazut deocamdata, dar exista cel putin doua proiecte pentru hidrocentrale de capacitate medie. Mai ales energia eoliana si cea fotovoltaica au crescut foarte mult in ultimii ani. Romania a acordat celel mai multe si mai valoroase certificate verzi investitorilor care s-au napustit aici. Pentru consumatori asta a insemnat o crestere a facturilor la energie electrica cu 34 de lei, reprezentand contravaloarea acestor certificate pe care evident ca guvernul nu le-a platit din alt buzunar decat al nostru. De la 1 aprilie, vom mai plati circa 5-6 lei in plus, ajungand astfel la 39-40 de lei in factura de energie electrica, deoarece guvernul a marit cota de certificate verzi.

Pe termen lung insa, investitiile in energie verde sunt importante pentru ca reduc emisiile de carbon, contribuind la incetinirea schimbarilor climatice care deja ne afecteaza prin pierderi economice serioase, de exemplu in agricultura, sau urmare a fenomenelor meteo tot mai violente (furtuni, inundatii), dar si pentru ca resursele conventionale de energie sunt limitate.

Citeste si: Modele de subiecte la evaluarea nationala 2014 pentru clasa a II-a, a IV-a si a VI-a

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *