Agricultura ecologica devine populara in R. Moldova

Baciu, LAPAR: Românii au compromis termenul "agricultur? ecologic?". Avem 4.400 de ferme, în Europa sunt 400
Agricultura ecologica devine populara in R. Moldova
Agricultura ecologica devine populara in R. Moldova

Fructe si legume ecologice pot fi crescute fara mari investitii.

De acest lucru s-a convins agricultoarea din Ocnita Tatiana Pavliuc. Dupa ce a studiat practicile moderne internationale, fermierul spune ca a revenit la vechea metoda de fertilizare a solului, relateaza Mesager.

Tatiana Pavliuc din Farladeni, Ocnita, se lauda cu o recolta record. In anul trecut ea a strans 5 tone de cereale la hectar. Fructele si legumele crescute pe terenurile agricole ce le detine, au gust, miros si sunt rezistente. Agricultoarea spune ca, dupa ce a cutreierat zeci de tari, pentru a cunoaste practicile internationale, s-a intors la vechea metoda de ingrasare a solului.

„De vreo 10 ani colectam acest ingrasamant organic de la oamenii din sat, ei ni-l dau pe degeaba, numai ca noi il luam din sat cu transportul nostru”, povesteste Tatiana Pavliuc.

Pentru Tatiana nu este important faptul ca aceste ingrasaminte nu implica costuri. Roadele de pe terenurile sale sunt ecologice si nici solul nu este poluat, afirma fermierul.

„Este o responsabilitate sociala, noi nu poluam mediul. Aceasta balega oamenii o pun special, fara alte adaosuri. In fiecare an, pe un anumit camp, introducem ingrasaminte organice, ca sa putem produce productie bio si sa imbunatatim calitatea pamantului”, spune Tatiana Pavliuc.

Ingrasamintele organice sunt acoperite cu pamant, sunt pastrate un an de zile, apoi sunt imprastiate pe camp.

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost utilizate peste o jumatate de milion de tone de pesticide. In anii ’90, Institutul de Meteorologie Experimentala atesta ca 60% din suprafata arabila a tarii a fost contaminata cu pesticide, concentratia carora depasea in unele regiuni de 50 de ori nivelul admisibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *