40.000 de lei pentru romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice

case-din-baloti

Fonduri de la statul roman pentru construirea caselor ecologice

Romanii care isi construiesc sau renoveaza locuintele cu materiale ecologice ar putea primi pana la 40.000 de lei, potrivit programelor Casa Verde Clasic si Casa Verde Plus lansate in dezbatere publica de Ministerul Mediului.

Prima componenta a programului lansat in dezbatere publica, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului sa acorde finantare pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energii regenerabile.

,,Prin acest program, romanii pot face trecerea sau completarea sistemelor de incalzire pe care le au acasa cu cele care utilizeaza energie regenerabila, respectiv panouri solare sau pompe de caldura. Pentru panouri solare, populatia primeste o finantare de 6.000 de lei, este suficienta pentru achizitia unui sistem care sa asigure apa calda menajera intr-o casa standard. Am alocat pentru populatie 50% din bugetul total al programului, (…) care insumeaza 138 de milioane de lei. Acesta suma va fi distribuita unitar, in toate judetele tarii, iar populatia va depune si va semna contractul de finantare la Agentia de Protectie a Mediului din judetul respectiv”, a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer.

Pentru cei care isi vor monta pompe de caldura, Ministerul Mediului propune decontare pana la 8.000 de lei, ceea ce poate reprezenta aproximativ 70-80% din costul de cumparare si instalare, sustin reprezentantii Ministerului Mediului.

Programul prevede finantare si pentru administratiile locale care vor investi in panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de caldura, sau sisteme care utilizeaza biogazul pentru a produce energie electrica. Astfel, localitatile cu peste 100.000 de locuitori ar putea accesa pana la patru milioane de lei, cele care au intre 50.000 si 100.000 locuitori pot beneficia de o finantare maxima de trei milioane de lei, asezarile cu o populatie cuprinsa intre 20.000 si 50.000 de persoane pot primi cel mult doua milioane de lei, iar localitatile care numara intre 2.000 si 20.000 de oameni ar putea beneficia de cel mult un milion de lei. Si administratiile locale ale comunelor sau satelor, care au mai putin de 3.000 de persoane, vor putea accesa pana la 500.000 de lei, pentru a monta panouri fotovoltaice sau pompe de caldura.


A doua componenta a proiectului de finantare pentru eficienta energetica este programul Casa Verde Plus. Aceasta prevede ca Ministerul Mediului sa acorde finantare romanilor care isi construiesc sau renoveaza locuintele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de monitorizare si eficientizare a consumului de energie, apa, gaz, precum si sisteme eficiente de iluminat pe baza de led, cu un consum redus de energie si durata de viata superioara.

Pentru persoanele fizice, finantarea este de pana la 40.000 de lei, singura conditie fiind ca materialele folosite sa fie pe lista celor ,,prietenoase” cu mediul inconjurator.

,,Romanii pot folosi acesti bani pentru a-si izola casele cu materiale ecologice cum ar fi: canepa, lana, vata minerala bazaltica, pluta, perlitul, celuloza sau zidaria din canepa si var”, a declara Cristiana Pasca-Palmer.

Si institutiile statului care au in administrare scoli, gradinite, policlinici si spitale, camine pentru batrani, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adaposturi de noapte, ar putea accesa fonduri prin programul Casa Verde Plus pentru a le termoizola. Suma maxima alocata unui proiect este de pana la 500.000 de lei, suma care nu trebuie sa depaseasca 90% din valoarea totala a proiectului. Casa Verde Plus, beneficiaza de un buget total de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt destinate persoanelor fizice, se arata in proiectul pus in dezbatere publica.

Proiectul celor doua programe de finantare se va afla, timp de zece zile, in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediului. Cristiana Pasca Palmer, ministrul de resort, a declarat ca, dupa analiza propunerilor, cel mai probabil la mijlocul lunii august, va semna ordinul prin care vor demara cele doua programe. Ulterior, persoanele interesate vor putea depune dosarele la Agentiile de Mediu din judetele de resedinta. Daca finantarile vor fi acceptate, la finalul lucrarilor de eficientizare termica sau electrica beneficiarii vor trebui sa faca dovada costurilor pentru a primi decontarile stabilite.
La aceste linii de finantare nu vor avea acces persoanele sau firmele care au fost condamnate penal pentru infractiuni privind mediul inconjurator, au declarat surse din Ministerul Mediului.17 Oct 2016 - Sursa: MediafaxArticole recente:
@Recomandari
incineration_of_waste_corrosion_protection
2 ianuarie 2017
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Stop Abandonului
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016