7 ingrediente de evitat in alimentele procesate

Ritmul de viata alert ne determina sa alegem tot mai adesea mancarurile semipreparate, in detrimentul celor gatite in casa. Insa este bine sa tinem cont ca astfel de alimente contin chimicale care ne pun sanatatea in pericol.alimente procesate

Pentru a avea un termen de valabilitate indelungat, precum si savoare, in compozitia alimentelor procesate se adauga ingrediente de tipul conservantilor sau potentiatorilor de arome. Iar consumul lor pe termen lung te poate imbolnavi. In plus, prin procesele de rafinare, produsele rezultate sunt foarte putin nutritive. Daca totusi ramai adeptul mancarurilor semipreparate este bine sa stii care sunt ingredientele cele mai nocive si sa le eviti.

1 Coloranti artificiali

Compusi chimici derivati din carbune, ei sunt folositi pentru a da culoare alimentelor. Se gasesc in numeroase produse, de la sucuri pana la unele tipuri de paine neagra. Consumul crescut de produse (E100-E200) care contin coloranti artificiali este asociat cu reactii alergice, astm si cu dureri de cap.

2 Arome sintetice

Aromele artificiale sunt substante chimice care imita gustul unui produs natural. Le poti gasi in aproape orice aliment procesat si pot declansa reactii alergice, eczeme, astm si, in plus, pot afecta functia tiroidiana.

3 Indulcitori

Aspartamul (E 951), acesulfamul K (E 950), zaharina si alte substante de acest tip care dau gustul dulce si nu au calorii sunt derivati chimici si se gasesc mai ales in produsele pentru slabit. Este indicat sa te feresti de indulcitorii artificiali, pentru ca unele studii asociaza aceste chimicale cu aparitia cancerului si cu manifestari precum ameteli, depresii si dureri de cap.

4 Conservanti benzoati

Conservantii BHA si BHT sunt cel mai adesea folositi la conservarea grasimilor. Consumarea cu regularitate a produselor care contin aceste substante nu este indicata, deoarece, pot favoriza aparitia astmului, dermatitei, tumorilor si urticariei.

5 Monosodiu glutamat (E621)

Folosit mai ales pentru intensificarea gustului produselor din carne, precum mezelurile, supele instant si alte alimente semipreparate, acest potentiator de aroma stimuleaza apetitul si poate cauza dureri de cap, greata, stari de slabiciune, modificari ale ritmului cardiac si afectiuni respiratorii.

6 Nitrit de sodiu

Il gasesti pe eticheta alimentelor cu prescurtarea E 250 si este folosit pentru a creste termenul de valabilitate al produselor, pentru a da culoarea rosie carnii si pentru aroma. Astfel, acest aditiv se gaseste in mai toate mezelurile din comert, desi, potrivit specialistilor, are potential cancerigen.

7 Propil galat (E 310)

Pentru a preveni alterarea uleiurilor si grasimilor, producatorii folosesc adesea aditivul propil galat. Acesta este un antioxidant artificial care determina scaderea nivelului de fier din organism. In plus, poate provoca alergii si iritatii gastrice sau ale pielii, fiind si cancerigen. Specialistii spun ca nu este indicat sa fie ingerat de sugari si de copiii mici pentru ca poate duce la declansarea unor afectiuni hematologice.

Sfat: Citeste eticheta alimentelor si evita-le pe cele care contin ingrediente dificil de recunoscut.

Fereste-te de substantele pe care nu le poti pronunta!

Un truc pentru a evita consumul de alimente ce contin substante daunatoare este sa te feresti de cele pe a caror eticheta sunt mentionate denumiri dificil de pronuntat. In plus, orice ingredient pe care nu-l recunosti este foarte posibil sa fie chimic. Astfel, daca ai sentimentul ca ar trebui sa ai o diploma in stiinte exacte pentru a sti ce mananci, ar fi mai bine sa te orientezi catre un alt aliment.

Specialistul nostru – Livia Nena, biolog nutritionist

Majoritatea produselor alimentare sunt procesate. Ele contin aditivi cunoscuti sub numele generic de „E-uri”. Insa, o parte din acesti aditivi sunt naturali, nefiind daunatori sanatatii. Totusi, majoritatea colorantilor, indulcitorilor, aromelor, conservantilor, acizilor, agentilor de maturare, de afanare si emulsificatorilor sunt produse sintetice. Iar acumularea lor in organism ne pune sanatatea in pericol, acestea avand un caracter potential cancerigen si mutagen. Organe importante cum ar fi rinichii, ficatul si pancreasul pot suferi alterari la nivel celular.

Nu consuma alimente care contin acesulfam K (E 950) si bromat de potasiu (E 924a).

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *