Agricultura ecologica – beneficiile plantelor medicinale

Agricultura ecologica – beneficiile plantelor medicinale
Agricultura ecologica – beneficiile plantelor medicinale

Selectia larga de plante medicinale transforma gradina culinara intr-o sursa indispensabilade medicamente valoroase pentru orice ferma.In trecut, cand doctorii si asistentele medicale erau greu de gasit, in fiecare gradina exista un amestec echilibrat de plantele medicinale necesare. Fiecare fermier avea propria reteta pentru creme medicinale, tincturi, comprese,cataplasme si ceaiuri. Retetele erau transmise din generatie in generatie in cadrul familiei si erau imbunatatite constant, relateaza Sepp Holzer in cartea sa ” Permacultura. Ghid practic pentru agricultura la scara mica”.
Plantele medicinale nu erau folosite doar ca medicamente pentru dureri acute, erau folosite si in alimentatie.Leusteanul, cimbrul, usturoiul si multe alte ierburi sunt folosite astazi doar ca mirodenii, fara sa li se recunoasca importanta medicala.
– Leusteanul, de exemplu, creste apetitul, stimuleaza digestia si are efect diuretic
Cimbrul proaspat taiat are un efect antibacterian si este capabil sa usureze digestia carnii si carnatilor.
– Usturoiul proaspat taiat are proprietati antibacteriene si antifungice
Consumul regulat de usturoi scade nivelul colesterolului. In plus este un medicament excelent pentru prevenirea trombozei, deoarece ajuta la prevenirea cheagurilor de sange.
Proprietatile antifungice ale usturoiului ajuta si alte plante: ceaiul de usturoi (striviti cativa catei deusturoi si lasati-i in apa pentru o zi) poate fi foarte eficient impotriva multor boli cauzate de fungi (mana), iar paduchii sunt descurajati de mirosul intepator.
– Valeriana este un alt exemplu
Se cunosc foarte bine proprietatile sale relaxante. Ceaiul de valeriana este folosit in medicina veterinara pentru tratamentul colicilor si al crampelor.In acelasi mod musetelul, relaxant si calmant al crampelor si al flatulentelor, nu este folositor doar oamenilor cu probleme digestive, dar si cailor, cainilor si gainilor.

Multe dintre plantele medicinale care se foloseau inainte cresteau in afara gradinii, pe marginea potecilor, in camp sau pe pante. Pelinul negru, lumanarica, tataneasa, rostopasca,urzica, cretisoara , podbalul, papadia, sclipetii, naprasnicul si cicoarea sunt doar cateva exemple.Din cauza aspectului discret, ele nu sunt vazute asa cum ar trebui: ca fiind ceva special.
Preparatele din plante medicinale si salbatice erau foarte raspandite in anii ‘40-‘50. Dupa aparitia medicamentelor, multi oameni s-au confruntat cu efectele secundare ale acestora. Din fericire, astazi incepem sa ne reamintim aceasta stiinta veche care ne-a fost lasata de generatii, medicina naturista.
Multi fermieri preparau extracte unguente. Pentru aceasta, ei foloseau rasina lichida a copacilor, e care o amestecau cu diverse plante medicinale si o preparau sub forma de cataplasma. O intindeau pe hartie de copt si o aplicau pe spatele persoanei bolnave. In acest fel se trata tusea si raceala.
In continuare sunt descrise cateva retete de remedii foarte simple, care pot fi preparate de persoane cu gradini mici fara nici o dificultate.

Unguent de galbenele

Pentru obtinerea acestui unguent se foloseste intreaga planta, inclusiv tulpina, frunzele si florile. Mai intai se taie marunt doua manunchiuri de galbenele (Calendula oflicinalis), cat sa le cuprinzi cu ambele maini. Se incalzeste cam o jumatate de litru de untura in care se fierb cu atentie galbenelele, amestecand continuu.Pot fi folosite si alte grasimi sau uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de masline.
Se acopera amestecul si se lasa sa stea o zi. Apoi este incalzit usor, filtrat printr-o panza si turnat intr-un recipient.Unguentul de galbenele poate fi folosit pentru tratarea leziunilor de toate felurile, pentru ca incurajeaza vindecarea ranilor si reduce inflamatia.

Ulei de cimbrisor argintiu si cimbru

Lastarii de cimbru trebuie culesi pe vreme uscata, la amiaza, pentru ca atunci mirosul este cel mai intens. Apoi trebuie introdusi intr-o sticla cu ulei de floarea soarelui sau ulei de masline, obtinut prin presare la rece.
Uleiul trebuie sa acopere cam cu doua degete ramurelele de cimbru. Sticla se lasa intr-un loc insorit cum ar fi pervazul ferestrei, timp de 14 zile. Apoi florile sunt strecurate printr-o panza. Pentru a face uleiul mai potent, procesul poate fi repetat cu flori proaspete. Pentru copii, folosirea uleiului se va face cu mare atentie.
Acest vechi remediu este recomandat pentru entorse si reumatism; zona afectata trebuie frecata regulat cu acest ulei.

Ceai de cicoare pentru diabetici

Preparati un decoct din parti egale de radacina de cicoare, radacina de papadie, urzici intepatoare, liliac si frunze de afin. Pentru trei linguri de plante veti avea nevoie de un litru de apa. Ceaiul trebuie fiert doar pentru scurt timp si poate fi baut zilnic.Cicoarea era odinioara folosita de diabetici.

Unguent din oase

Pe vremuri, fermierii preparau un unguent facut din oase adevarate.Pentru aceasta, ei pastrau de-a lungul anului oasele vacilor si porcilor intr-o lada speciala. In aceasta lada era un gratar pentru ventilare care permitea o buna circulatie a aerului astfel incat oasele sa se poata usca. Oasele se zdrobeau, apoi erau introduse intr-un vas de fonta si deasupra se aseza un gratar din sarma.
Un alt vas in care se punea un sfert de cana cu apa, se ingropa in pamantul ud, acoperit cu muschi. Apoi, vasul cu oase se aseza cu gura in jos peste vasul cu apa.Deasupra vaselor se puneau lemne carora li se dadea foc. Trebuia mentinuta o anumita temperatura pentru ca grasimea sa se scurga din oase, insa fara a fi arsa de prea multa caldura. Era nevoie de multa grija pentru ca etansarea sa ramana intacta si umeda.
La sfarsitul procesului, se obtinea o masa maronie lipicioasa in vasul de jos, iar in vasul de sus ramaneau numai fulgi cenusiu deschis de oase calcinate.Acest unguent de oase se folosea pentru tratarea animalelor ranite. Puteti si acum sa faceti acest unguent pentru voi, insa va trebui sa obtineti de la un abator oasele necesare.

Sclipeti

Din radacini uscate de sclipeti (Potentilla erecta) se poate prepara o pulbere care se pastreza intr-un borcan. Radacinile pot fi macinate cu o rasnita de cafea, cu cat mai fina este pulberea, cu atat mai bine. Datorita proprietatii de a opri sangerarea, este folosita pentru tratarea ranilor care sangereaza abundent. Pulberea se aplica direct pe rana.
Exista o vreme cand aceste remedii puteau fi gasite aproape in orice “farmacie de casa”. Deoarece puterea plantelor medicinale poate varia de la un loc la altul, retetele ar trebui adaptate. Cu putina experienta, concentratia corecta poate fi determinata foarte usor.

NFO PLUS
Prin initiativa unui grup de oameni inimosi, adunati sub numele TEI (Traduceri Ecologice Independente), a fost tradusa in limba romana cartea „Permacultura – Ghid practic pentru agricultura la scara mica”, a lui Step Holzer, adresata tuturor celor care vor sa acumuleze cunostinte solide de agricultura sustenabila, permacultura, arhitectura ecologica, energii alternative, tehnici si tehnologii domestice si mestesuguri.
Va invitam sa aflati mai multe despre frumoasa initiativa a grupului TEI si sa va alaturati visului lor: “Indrazim sa visam: traducere cu traducere, vom pune la dispozitie conationalilor nededati in ale limbilor straine lucrarile de care este nevoie ca sa gradinareasca fara biocide, intru obtinerea de hrana curata si care sa nu coste viata fluturilor si puritate apelor freatice.
Credem cu strasnicie ca putem face ceva pentru a-i ajuta pe cei care vor sa produca hrana local, la scara mica si fara inputuri energetice masive. Credem ca soarta noastra este diferita de cea a prizonierilor unui sistem care produce fructele in America de Sud, le coace in cala unui vas si le vinde in anoste ambalaje de carton intr-un supermarket. Credem, si nu vom obosi sa credem.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *