Alba Iulia mizeaza pe soare

Alba Iulia este una din primele municipalitati din tara care mizeaza la scara mare pe energia alternativa. Autoritatile spera sa faca o economie anuala de aproximativ 50.000 euro, adica peste doua miliarde de lei vechi, bani platiti pentru energie electrica, dupa ce vor monta panouri fotovoltaice la patru cladiri publice din municipiu.
energie alternativa
Imobilele in care functioneaza Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Caminul pentru Persoane Varstnice, Centrul de Zi pentru Varstnici si Directia Programe din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia au fost incluse intr-un proiect, care ar urma sa le asigure independenta din punctul de vedere al energiei electrice.

Proiectul a fost depus spre finantare in cadrul Programului Operational Sectorial, pe domeniul de interventie „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”.

Acesta se afla in ultima faza a evaluarii, trecand cu brio de primele etape, raspunsul final referitor la acceptarea spre finantare urmand sa fie dat in cursul lunii viitoare.

Valoare totala, aproape noua milioane de lei

Proiectul are o valoare totala de peste 8,8 milioane lei si presupune amplasarea a peste 1.700 de panouri fotovoltaice, care vor produce cel putin 257 Kw energie electrica, suficienta pentru buna functionare a celor patru imobile.

Interesant este ca Primaria Alba Iulia a reusit sa plateasca o suma foarte mica si pentru elaborarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice, acestea fiind realizate in cadrul altui proiect cu finantare europeana, „Dobandirea sustenabilitatii energetice a regiunilor periferice din Europa – ASPIRE”, proiect care a inclus noua comunitati locale din noua tari (Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Italia, Republica Ceha, Spania, Estonia, Letonia, Romania).


Alba Iulia a platit, ca si cofinantare in acest proiect, mai putin de 12.800 de euro, suma contra careia „s-a ales” cu documentatiile tehnico-economice, pe baza carora a aplicat pentru noul proiect, dar si cu mai multa expertiza in urma intalnirilor cu ceilalti parteneri ai proiectului.

„Proiectul depus pe POS va fi castigat”

Seful Serviciului Elaborare Proiecte Comunitate din cadrul Primariei Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, s-a declarat increzator ca proiectul depus pe POS va fi castigat, experienta acestui serviciu in castigarea de proiecte europene indreptatindu-l sa fie optimist.

„Daca totul merge bine, pe termene, in iunie deja putem sa implementam proiectul. Dupa ce facem licitatiile, in toamna putem deja sa incepem montarea panourilor, insa pentru toate cladirile vor fi functionale in cursul anului viitor”, a sintetizat Nicolaie Moldovan pasii urmatori ai proiectului.

Primarul Mircea Hava a declarat ca, pronind de la acest proiect si de la ceea ce specialistii primariei au invatat in cadrul proiectului ASPIRE, va fi demarata elaborarea unei strategii in domeniul energiei la nivelul judetului, in colaborare cu Consiliul Judetean si Agentia Locala a Energiei Alba.

Sursa: Evenimentul Zilei23 Feb 2009 -Articole recente:
Biodiversitate
Alertă pentru natură. Comisia Europeană atrage atenţia asupra speciilor şi habitatelor protejate
29 mai 2015
Masini ecologice
UE ia în calcul o măsură care ar putea scumpi maşinile pe motorină
29 mai 2015
Fondul forestier
PNL atacă TĂIERILE ILEGALE de lemn: a depus un proiect prin care mai multe instituţii ar putea face controale în păduri
29 mai 2015
Educatie ecologica
Proiectul “Natura de lângă mine: prin cunoaștere o protejez” se lansează la Cluj Napoca
29 mai 2015
Colectare Deseuri
Accidente ecologice
Au uitat de Fukushima? Chinezii construiesc centrale nucleare fara noima
29 mai 2015
Resurse naturale
Haldinele de steril în ecologizare
29 mai 2015
Biodiversitate
O pasăre aflată pe cale de dispariţie ar putea fi exterminată din cauza conflictului din Siria
29 mai 2015
Colectare deseuri
Când vor putea merge clujenii la primul teatru în aer liber realizat din 90.000 de PET-uri
29 mai 2015
Garda de mediu
„Personajul” care a aruncat gunoaie la Podul Dracului va primi o amendă de maximum 1.000 de lei
29 mai 2015
Protectia Mediului
Organisme modificate genetic
Protest global: sute de mii de oameni din toată lumea au ieșit în stradă pentru a manifesta împotriva alimentelor modificate genetic
29 mai 2015
Accidente ecologice
Dezastru ecologic în California, după ce 80 de tone de ţiţei au ajuns în ocean
29 mai 2015
Protectia mediului
Ministrul Mediului vrea o strategie de securitate a mediului
29 mai 2015
Organizatii ecologice
„Plantăm fapte bune în România” publică Raportul anual 2014
29 mai 2015
Organisme modificate genetic
Bumbacul organic – solutia ideala pentru pielea sensibila a copiilor
28 mai 2015
Stop Abandonului
Fondul forestier
Activistu George Epurescu: "Trebuie să evaluăm impactul asupra mediului în cazul tăierilor rase de păduri"
28 mai 2015
Organisme modificate genetic
O petiție inițiată în Germania ar putea schimba legislația privind plantele transgenice în UE: Se cere etichetarea conținutului de OMG pentru toate produsele de pe piață
28 mai 2015
Produse ecologice
Cum merge piata produselor bio?
28 mai 2015
Resurse naturale
Roșia Montană în "Monografia SRI"
28 mai 2015