Alba Iulia mizeaza pe soare

Alba Iulia este una din primele municipalitati din tara care mizeaza la scara mare pe energia alternativa. Autoritatile spera sa faca o economie anuala de aproximativ 50.000 euro, adica peste doua miliarde de lei vechi, bani platiti pentru energie electrica, dupa ce vor monta panouri fotovoltaice la patru cladiri publice din municipiu.
energie alternativa
Imobilele in care functioneaza Colegiul Tehnic „Dorin Pavel”, Caminul pentru Persoane Varstnice, Centrul de Zi pentru Varstnici si Directia Programe din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia au fost incluse intr-un proiect, care ar urma sa le asigure independenta din punctul de vedere al energiei electrice.

Proiectul a fost depus spre finantare in cadrul Programului Operational Sectorial, pe domeniul de interventie „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”.

Acesta se afla in ultima faza a evaluarii, trecand cu brio de primele etape, raspunsul final referitor la acceptarea spre finantare urmand sa fie dat in cursul lunii viitoare.

Valoare totala, aproape noua milioane de lei

Proiectul are o valoare totala de peste 8,8 milioane lei si presupune amplasarea a peste 1.700 de panouri fotovoltaice, care vor produce cel putin 257 Kw energie electrica, suficienta pentru buna functionare a celor patru imobile.

Interesant este ca Primaria Alba Iulia a reusit sa plateasca o suma foarte mica si pentru elaborarea studiilor de fezabilitate si a proiectelor tehnice, acestea fiind realizate in cadrul altui proiect cu finantare europeana, „Dobandirea sustenabilitatii energetice a regiunilor periferice din Europa – ASPIRE”, proiect care a inclus noua comunitati locale din noua tari (Marea Britanie, Suedia, Finlanda, Italia, Republica Ceha, Spania, Estonia, Letonia, Romania).

Alba Iulia a platit, ca si cofinantare in acest proiect, mai putin de 12.800 de euro, suma contra careia „s-a ales” cu documentatiile tehnico-economice, pe baza carora a aplicat pentru noul proiect, dar si cu mai multa expertiza in urma intalnirilor cu ceilalti parteneri ai proiectului.

„Proiectul depus pe POS va fi castigat”

Seful Serviciului Elaborare Proiecte Comunitate din cadrul Primariei Alba Iulia, Nicolaie Moldovan, s-a declarat increzator ca proiectul depus pe POS va fi castigat, experienta acestui serviciu in castigarea de proiecte europene indreptatindu-l sa fie optimist.

„Daca totul merge bine, pe termene, in iunie deja putem sa implementam proiectul. Dupa ce facem licitatiile, in toamna putem deja sa incepem montarea panourilor, insa pentru toate cladirile vor fi functionale in cursul anului viitor”, a sintetizat Nicolaie Moldovan pasii urmatori ai proiectului.

Primarul Mircea Hava a declarat ca, pronind de la acest proiect si de la ceea ce specialistii primariei au invatat in cadrul proiectului ASPIRE, va fi demarata elaborarea unei strategii in domeniul energiei la nivelul judetului, in colaborare cu Consiliul Judetean si Agentia Locala a Energiei Alba.

Sursa: Evenimentul Zilei

23 Feb 2009 -Articole recente:
Sanatate
Beneficiile neașteptate ale păpădiei pentru sănătate
15 aprilie 2015
Protectia animalelor
Un cantec de balena nou, inregistrat in Antarctica. Cercetatorii cred ca ar putea apartine unei specii necunoscute de cetacee
15 aprilie 2015
Sanatate
Agenţia Europeană a Medicamentului: Ibuprofenul, consumat în exces, duce la infarct şi accident vascular cerebral
15 aprilie 2015
Agricultura ecologica
Fertilizarea ecologica a livezilor de mar
15 aprilie 2015
Agricultura ecologica
Cum să faci un îngrășământ natural din urzici
15 aprilie 2015
Alimentatie
Descopera efectele cuptorului cu microunde asupra sanatatii tale
15 aprilie 2015
Protectia animalelor
Industria de 200 de milioane de dolari care tine o tara in viata, dar care ingrozeste planeta. Cat costa sa impusti o girafa
15 aprilie 2015
Biodiversitate
Un flamingo negru a fost vazut in Cipru si este posibil sa fie unicul de acest gen din lume
15 aprilie 2015
Colectare deseuri
Statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Amenzi de până la 30.000 lei pentru cei care nu respectă prevederile
15 aprilie 2015
Turism ecologic
1- 3 MAI: Reconectaţi-vă cu natura la Festivalul „Spiritfest 2015” de la Rimetea. Parapantă, ciclism, alpinism şi concurs de fotografie
15 aprilie 2015
Protectia mediului
Otrava din PET: cum ne poate îmbolnăvi de cancer un recipient de plastic refolosit
15 aprilie 2015
Biodiversitate
Prima acvilă ţipătoare mică observată prin satelit s-a întors acasă cu 10 zile mai devreme decît anul trecut
15 aprilie 2015
Fondul forestier
Arborii bătrâni absorb mai mult dioxid de carbon decât cei tineri
15 aprilie 2015
Spatii verzi
Mai mulți ecologiști, dar și universitarul Drecin cer sesizarea de către prefectul Pop a DNA pe tema toaletărilor „ilegale” de arbori din Oradea
15 aprilie 2015
Colectare Deseuri
Sanatate
Noua sursa de poluare: Cum ne imbolnaveste lumina artificiala, in special becul economic de tip LED
15 aprilie 2015
Protectia mediului
6 arii protejate de interes european în Ialomița
15 aprilie 2015
Biodiversitate
Albina sălbatică din Europa, pe cale de dispariție
15 aprilie 2015
Colectare deseuri
Colectarea şi predarea pentru reciclare a uleiurilor uzate provenite din gospodării
15 aprilie 2015