Antibioticele naturii, leacuri magice pentru trup si suflet

Antibioticele naturii, leacuri magice pentru trup si suflet

Antibioticele naturale sunt mult mai usor asimilate de organism, nu produc distrugeri, ci ajuta sistemul imunitar in lupta sa impotriva microbilor care afecteaza corpul. Usturoiul contine o multime de antioxidanti care distruge bacteriile si radicalii liberi din sange, protejand eficient sistemul imunitar. Ceapa este un antibacterian foarte eficent.

Pana la descoperirea penicilinei, primul antobiotic realizat de om, natura ne-a oferit toate leacurile necesare pentru tratarea diferitelor boli sau a al diverselor afectiuni. Astazi, antibioticele sintetice au ajuns un lucru obisnuit in viata fiecaruia, iar oamenii apeleaza la ele din ce in ce mai mult si, uneori, fara discernamant. Am uitat astfel ca tocmai mama natura ne ofera in continuare antibiotice care au un efect chiar mai puternic decat cel al medicamentelor sintetice. Ne bucuram ca scapam repede de o infectie cu ajutorul acestor medicamente, insa uitam cu desavarsire efectele secundare, dezastruoase in timp, pe care le provoaca ele.

Sintetic versus natural

Cei mai multi dintre cei care urmeaza un tratament cu medicamente sintetice nu se obosesc nici macar cateva clipe sa citeasca prospectele. Multi pentru ca nu inteleg termenii medicali, altii pentru ca sunt prea increzatori in cei care le-au prescris sau pur si simplu din comoditate. Pe langa cele scrise in prospecte la reactii adverse, antibioticele sintetice cauzeaza se pare mai multe stricaciuni in corp decat vindeca. Astfel, studiile au aratat ca in cazul infectiilor ORL la copii, care sunt de obicei virale si nu bacteriene, se prescriu antibiotice care nu au nici un efect. Acesta este poate si un motiv pentru care in 1954 se produceau 2 milioane de kilograme de antibiotice, iar in 2000 s-a ajuns la 54 de milioane de kilograme. Se stie, de asemenea, ca raceala si gripa nu se trateaza cu antibiotice, iar pana la 80 la suta dintre antibioticele prescrise pentru infectiile respiratorii nu sunt necesare. Productia si consumul de antibiotice sintetice, insa, creste vertiginos.

Trebuie stiut, in primul rand, ca antibioticele sintetice omoara toate bacteriile din organism, inclusiv pe cele bune si folositoare corpului, reducand, astfel, capacitatea organismului de a se apara de alte infectii viitoare. Pe langa aceasta, ele au si foarte multe efecte secundare, cele mai frecvente fiind durerile de stomac, diareea, voma, iritatiile si eczemele pielii, mai ales la copiii tratati cu antibiotice de la varste foarte fragede. In plus, tratamentele cu antibiotice sintetice slabeste sistemul imunitar al organismului, producand dezechilibre si haos in organizarea lui. Iar reziduurile care raman in urma lor in corp sunt eliminate greu, intr-un timp mai indelungat.

In schimb, antibioticele naturale sunt mult mai usor asimilate de organism, nu produc distrugeri, ci ajuta sistemul imunitar in lupta sa impotriva microbilor care afecteaza corpul. Cercetarile au aratat ca aceste antibiotice naturale sunt si mult mai eficiente decat cele sintetice si nu produc reziduri care duc la aparitia efectelor secundare.

Usturoiul si ceapa, antibiotice naturale la indemana oricui

Unul dintre antibioticele naturale cele mai cunoscute este usturoiul. Se stie deja ca cei care consuma usturoi frecvent tine bolile la distanta. Foarte apreciat pentru calitatile sale gastronomice, usturoiul are insa si un puternic efect antibiotic. Si aceasta deoarece contine o multime de antioxidanti care distruge bacteriile si radicalii liberi din singe, protejand eficient sistemul imunitar. El are capacitatea de a trata de la o simpla infectie la ureche si pana la o pneumonie grava. Mai mult, datorita alicinei, ingredientul activ al usturoiului, el ataca si distruge virusuri sau microbii care produc infectii puternice, fiind recomandat chiar si pentru tratarea astmului la copii.

Un alt antibiotic natural, foarte apreciat si el in bucatarie, este ceapa. Inca din antichitate, ceapa era folosita sub forma de sirop la tratarea racelilor si a tusei, mai ales cea seaca. Romanii cunosteau calitatile sale curative si o foloseau cu succes in tratarea bolnavilor. Datorita substatelor sale active, printre care se numara si sulful, cel care da mirosul si gustul specific, ceapa este un antibacterian foarte eficent. Mai mult, este si un bun analgezic, antiinflamator si un ajutor pentru circulatia sangelui. Insa ceapa cu cel mai mare continut de fenoli si antioxidanti si cea mai eficienta ca antibiotic este ceapa mica (salota sau esalota). Aceasta este foarte des folosita si in tratarea intepaturilor de albina.

Eucaliptul si citricele, dezinfectante naturale puternice

In spitalele din secolul al XIX-lea, extractul de eucalipt era folosit ca un dezinfectant foarte eficient in lupta cu microbii. In Australia, insa, aborigenii folosesc de sute de ani eucaliptul in tratarea infectiilor si a ranilor, dar si  pentru a reduce febra. S-a descoperit insa ca el actioneaza si ca expectorant, fiind un bun remediu si pentru tuse. Antiseptic natural si puternic antiiflamator, eucaliptul lupta asadar foarte eficient cu bacteriile, ciupercile si virusii daunatori organismului. Folosit mai des sub forma de ceai, el poate fi gasit insa si ca extract, ulei sau sirop. Sub forma de ulei, eucaliptul nu trebuie ingerat direct, ci diluat sau folosit mai degraba pentru masajul pieptului, al gatului si al fruntii.

Un dezinfectant natural la fel de eficient si bun este si extractul de citrice, care are un continut ridicat de vitamina C, cea care previne racelile. Se stie deja ca vitamina C este o substanta vitala in dezvoltarea organismului, cu efecte importante in tratarea infectiilor, dar si in cresterea capacitatii corpului de a se lupta cu ele. O lamaie tinuta trei minute intr-un vas cu apa clocotita si apoi consumata zeama, este unul dintre remediile cele mai puternice in tratarea gripei, inca de la primele simtome. Prin incalzirea sucului de lamaie, se activeaza vitamina C din ea care este de 10 ori mai puternica si actioneatza ca atare. Insa exista si extractul din citrice, mai ales cel de grappefruit, care are proprietati antimicrobinene si antibacteriene, fiind si el un excelent dezinfectant. Sub forma lichida, capsule, tablete, sau sub forma de spray, acest extract poate inlocui mult mai eficient cremele sintetice pe care mamele le folosesc impotriva iritatiilor produse de scutece la bebelusi. Un studiu al Universitatii Carolina de Nord a demonstrat ca vitamina C s-a dovedit foarte eficienta chiar si in tratarea muscaturilor de sarpe, dar si a infectiilor virale sau  bacteriene extrem de puternice.

Uleiul de cocos si uleiul de oregano, cele mai puternice antibiotice naturale

Descoperit de un un biochimist cu doctorat in nutritie, Mary G. Enig , uleiul de cocos contine un ingredient cu adevarat miraculos – monolaurin – care lupta cu diferite boli si infectii, virusi si bacterii. Efectul miraculos al acestui tip de ulei a fost inregistrat intr-un caz foarte mediatizat in SUA cand un bebelus nascut cu HIV a fost hranit cu o formula de lapte imbunatatit cu ulei de cocos, iar in urma acestui tratament copilul a scapat de virus. Uleiul de cocos a dat rezultate excelente in mai multe cazuri, mai ales in combaterea microbului helicobacter – o bacterie periculoasa prezenta in stomac si care produce daune iremediabile. Pacientii cu astfel de bacterii au fost tratati cu succes cu ulei de cocos virgin, cate o lingurita, de trei ori pe zi. Chiar si medicii au recunoscut ca uleiul de cocos a fost mult mai eficient decat alte antibiotice pe care obisnuiau sa le prescrie si care nu dadeau rezultate.

Folosit mai ales in bucataria italiana, oregano este un alt condiment foarte popular printre bucatari. Insa adevarata lui valoare consta in calitatile sale medicale, fiind considerat cel mai puternic antibiotic natural. Proprietatile antibacteriene ale uleiului de oregano au fost recunoscute oficial in 2001, intr-un articol publicat prestigioasa revista „Science Daily”. Se preciza ca uleiul de oregano lupta impotriva stafilococilor, inhiband dezvoltarea acestor bacterii mult mai eficient decat antibioticele standard, precum penicilina sau streptomicina.

Raceala si gripa tratate cu chimen si frunze de maslin

Puternic aromat, chimenul este originar din zona Marii Mediteraneene, fiind un condiment folosit mai ales in bucataria araba si indiana. Insa chimenul este apreciat si pentru calitatile sale medicale, mai ales uleiul extras din el. Acesta are un continut mare de compusi antibacterieni, care ajuta  sistemul imunitar, mai ales impotriva racelilor de sezon. Si aceasta doar daca este folosit frecvent in mancare sau in alte preparate culinare.

Inca din cele mai vechi timpuri, maslinul a oferit oamenilor nu doar o sursa de hrana, ci si remedii pentru diferite afectiuni. Daca din fructele acestui arbore se extrage uleiul de masline, cu multe calitati terapeutice, nu doar gastronomice, din frunze se prepara un extract cu proprietati antibacteriene si efecte antivirale. Aceste proprietati sunt datorate unei substante numite eoleuropeina. Ingredinetul principal al acesteia este acidul eleonlic care are proprietati foarte puternice, fiind un luptator eficient impotriva infectiilor, al herpesului, a oboselii cronice, dar si a alergiilor si problemelor de piele. Functionand ca un antibiotic cu spectru larg, extractul din frunze de maslin combate foarte bine si racelile, gripele, problemele respiratorii si sinuzita. Interesant ca acest extract actioneaza si in alte zone. Astfel, are capacitatea de a scadea nivelul de zahar din sange, de a normaliza aritmiile, de a inhiba oxidarea si de a relaxa arterele, de a trata durerile de dinti sau durerile cauzate de artrita ori hemoroizi.

Antibiotice naturale pentru dieta zilnica

Desigur, natura ofera multe alte antibiotice care pot fi folosite fie in dieta zilnica, fie ca tratament sezonier ori preventiv. Din categoria condimentelor cu proprietati antibiotice mai sunt ghimbirul, turmericul, cuisoarelor, boiaua, scortisoara, patrunjelul, susanul. Iar dintre fructele si legumele cu proprietati medicale sunt fructele de padure, strugurii, pepenele rosu, kiwi, legumele cu frunze verzi (mai ales varza), morcovul, ciupercile, cartoful dulce. La acestea se pot adauga propolisul crud, migdalele, ovazul, meiul, orzul, semintele de dovleac, algele de mare, iaurtul sau kefirul.

Vom reveni intr-unul din numerele viitoare cu mai multe amanunte despre antibioticele naturale pe care le putem gasi si folosi in fiecare zi, care ne intaresc sistemul imunitar sI ne ajuta sa ne pastram sau sa obtinem sanatatea.

Eugeniu RADULESCU, Manuela ANDREI,
www.bioenergoterapia.ro 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *