Ketchupul dulce Aro contine foarte putina paste de tomate, doar 8 procente din totalul ingredientelor. Cumparand acest produs, dati bani pe apa, crezand ca ati achizitionati ketchup. Nu ar fi atat de grav, daca nu ar avea in compozitie si aditivi alimentari care pun in pericol sanatatea.
ketchup
Conservantii, benzoat de sodiu E211 si sorbat de potasiu E202, au o serie de efecte adverse. E211 are o doza zilnica admisa de 5 mg/kg corp, stabilita de JEFCA (forul mondial care reglemeteaza utilizarea aditivilor alimentari). Ben-zoatul de sodiu poate declansa sindromul de hiperactivitate si deficienta de concentare (ADHD). Mai mult, poate provoca urticarie si agraveaza crizele de astm.
E211 este incriminat in aparitia unor boli legate de ADN, Parkinson si alte boli neuro-degenerative, dar mai presus de toate grabeste procesul de imba-tra-ni-re, in general. Sorbatul de potasiu poate provoca astm, alergii, iar doza zilnica admisa pentru acesta este de 25 mg/kg corp. Amidonul modificat din porumb poate afecta buna functionare a siste-mului digestiv, provocand chiar si ulcer.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, atrage atentia ca produsul analizat contine o cantitate mare de sare. De aceea, ii atentioneaza
pe consumatori ca doza zilnica recomandata este de 6 g de sare. Depasirea acesteia duce la aparitia hipertensiunii si a bolilor de inima si de rinichi.

De asemenea, contine si o mare cantitate de zahar, produsul devenind de-ze-chilibrat din punct de vedere nutritional. Glucidele au absorbtie rapida, afectand in mod serios buna functionare a pancreasului, care va fi fortat sa secrete o cantitate mai mare de insulina intr-o perioada mai scurta de timp.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
In urma analizei ingredientelor inscrise pe eticheta, specialistul ne spune ca sosul ketchup dulce Aro nu este recomandat copiilor, femeilor insarcinate si care alapteaza, supraponderalilor si obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu maladii ale tractusului digestiv, hipertensivilor, alergicilor, astmaticilor, celor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), persoanelor cu boli dermatologice, celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), celor cu cancer. Persoanele care sufera de diabet vor cere sfatul medicului inainte de consum si vor tine cont de cantitatea de glucide.

Ingrediente
Apa, zahar, otet, pasta de tomate 8%, amidon modificat din porumb – unul dintre E1404/E1414/E1410/E1420, sare, conservanti E211 – benzoat de sodiu, E202 – sorbat de potasiu, arome.

Sursa: Jurnalul National

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here