Attila Korodi, la Bruxelles: Obiectivele pe eficienta energetica sunt o provocare

Attila Korodi, la Bruxelles: Obiectivele pe eficienta energetica sunt o provocare

Attila Korodi, la Bruxelles: Obiectivele pe eficienta energetica sunt o provocare

Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Attila Korodi, efectueaza o vizita la Bruxelles, in perioada 29-30 aprilie. In cadrul vizitei, ministrul Mediului s-a intalnit cu Janez Potočnik, comisarul european pentru mediu, precum si cu Connie Hedegaard, comisarul european pentru schimbari climatice.

Ministrul Mediului din Romania i-a prezentat comisarului Potočnik obiectivele strategice ale Guvernului in domeniul protectiei mediului, printre care: imbunatatirea infrastructurii de mediu si reducerea decalajelor fata de alte state europene, reducerea poluarii, imbunatatirea calitatii aerului, promovarea tehnologiilor prietenoase cu mediul, cresterea absorbtiei fondurilor europene prin POS Mediu, precum si pregatirea pentru programul operational viitor.

In ceea ce priveste pachetul privind calitatea aerului, Attila Korodi a exprimat pozitia Romaniei referitoare la propunerea de reducere a emisiilor conform protocolului de la Gothenburg revizuit: ”Avem certitudinea ca propunerile vor imbunatati considerabil calitatea aerului. In acelasi timp insa, acestea vor reprezenta o provocare consistenta pentru tara noastra, din cauza implicatiilor financiare intr-o perioada de criza economica. Romania este dispusa si isi doreste sa faca acest pas, insa consideram ca instalatiile mici de ardere nu ar trebui incluse sub schema comuna europeana”, a mentionat oficialul.

Legat de acest subiect, comisarul european pentru mediu a precizat ca problemele pe care le intampina Europa in ceea ce priveste calitatea aerului sunt extrem de stringente, iar o viziune comuna a statelor membre este esentiala. ”Fiecare euro investit in calitatea aerului aduce dupa sine beneficii multiple. Este important sa intelegem ca, pana in anul 2020, toti trebuie sa ne facem treaba si sa ne concentram eforturile acolo unde sunt probleme. Personal imi doresc ca pana la incheierea acestui mandat, dar si dupa, alaturi de succesorul meu, Romania sa ramana acelasi partener de incredere care este in prezent”, a mentionat Janez Potočnik.


Intalnirea cu comisarul Hedegaard a avut ca subiect principal de discutie cadrul politicilor din domeniul energiei si schimbarilor climatice, in perspectiva anului 2030. Astfel, ministrul Korodi a aratat deschiderea autoritatilor romane pentru discutii aprofundate pe elementele viitorului cadru 2030: ” Luarea in considerare a situatiilor specifice si a particularitatilor nationale reprezinta un element esential pentru noi. Este nevoie de o partajare echitabila, bazata pe criterii echilibrate, a eforturilor de reducere si a costurilor aferente fiecarui stat membru”, a mentionat ministrul.

Acesta a adaugat ca Romania este unul dintre Statele Membre UE care au inregistrat o scadere semnificativa a emisiilor de gaze cu efect de sera in ultimii 25 de ani, iar acest aspect ar trebui avut in vedere in noul cadru.

”In ceea ce priveste energia din surse regenerabile, Romania poate sustine o abordare bazata pe o tinta la nivel european, insa stabilirea propriului mix energetic consideram ca ar trebui sa fie apanajul fiecarui Stat Membru. Numai in acest fel Romania isi poate asuma o tinta de 40%. Obiectivele pe eficienta energetica sunt o provocare pentru noi, in special pentru sectorul indsutrial, unde este nevoie de investitii masive in tehnologie. Din acest motiv, trebuie sa cautam impreuna solutii menite sa sustina efortul Satelor Membre cu un PIB/capita mai redus, astfel incat acestea sa poata reduce decalajele de competitivitate. Eventuale masuri in acest domeniu trebuie discutate dupa ce avem o prima evaluare a implementarii Directivei privind eficienta energetica”, a subliniat ministrul roman al Mediului.

De asemenea, Attila Korodi a subliniat necesitatea ca angajamentele la nivelul UE sa fie in permanenta conexiune cu progresul negocierilor globale din domeniul schimbarilor climatice, spre a fi prevenite si riscurile privind delocalizarea productiei industriale din tarile de la granita Uniunii Europene, cum este cazul Romaniei.

Comisarul european a fost de acord cu pozitia exprimata de ministrul Mediului din Romania, referitoare la importanta concentrarii pe aspectele privind eficienta energetica si si-a exprimat intentia de a continua aceste discutii, la un nivel mai aprofundat, in cadrul Consiliului Informal de Mediu de la Atena, de la mijlocul lunii mai.1 Mai 2014 - Sursa: rNews.roArticole recente:
Alimentatie
meteosensibilitatea1
29 octombrie 2016
Afaceri ecologice
health_odejda_bambuk03
24 octombrie 2016
EcoMagazin
natural-art-public-intallation-stones-david-allen-fb
21 octombrie 2016
Controlul poluarii
toalete-ecologice-timisoara-foto-opinia-timisoarei-270x203
20 octombrie 2016
Colectare Deseuri
Case Pasive
case-din-baloti
17 octombrie 2016
Accidente ecologice
coral-large_trans9rg-p7f8wnnss1ppckrmr5dlnah7xnb_cefm-bnf_fs
16 octombrie 2016
Combustibil alternativ
autobuz-electric-cluj-250x180
13 octombrie 2016
Accidente ecologice
space-debris
12 octombrie 2016
Biosecuritate
Mobilizare generala de Ziua Curateniei
11 octombrie 2016
Protectia Mediului
Biosecuritate
Institutul Wyss de Cercetare in-vitro
9 octombrie 2016
Accidente ecologice
3% din deseurile din oceane sunt alcatuite din pungi de plastic alimentare.
8 octombrie 2016
Afaceri ecologice
Tribul Achuar din Amazon isi cere drepturile la o viata libera.
6 octombrie 2016
Biodiversitate
panda-bear
5 octombrie 2016
Alimentatie
980x
2 octombrie 2016
Stop Abandonului
Protectia atmosferei
Harta interactiva a poluarii
1 octombrie 2016
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016