Atunci cand vorbim de deseuri, ”este vorba despre bani, sanatate publica si inteligenta politica”

Korodi: Transferurile internationale de deseuri ar putea fi urmarite online intr-o retea regionala
Atunci cand vorbim de deseuri, ”este vorba despre bani, sanatate publica si inteligenta politica”
Atunci cand vorbim de deseuri, ”este vorba despre bani, sanatate publica si inteligenta politica”

Atunci cand vorbim de deseuri, ”este vorba despre bani, sanatate publica si inteligenta politica”, ne spune expertul Ilie Brie, consultant de specialitate al Comunitatii Urbane Aries, cel care a condus dezbaterea publica desfasurata la Primaria Turda joi, 20 februarie 2014, de la ora 10.00.

O dezbatere publica foarte importanta pentru cetatenii turdeni, dar si pentru cei din Campia Turzii si zonele rurale din jurul celor doua municipii de pe Aries. Si asta pentru ca tema sa, „Gestiunea integrata a deseurilor, implicatii locale ale Legii 211/2011 referitoare la regimul deseurilor”, ne spune clar ca este vorba despre bani multi, despre banii nostri, ai fiecarui contribuabil in parte, in primul rand, si ai fiecarei comunitati locale, in al doilea rand.

Asa cum se stie, din gunoaie se fac bani multi. Deseurile, gestionate asa cum se cuvine, pot fi o sursa considerabila de bani. Nu cred ca mai trebuie sa exemplificam prin personaje ca Silviu Prigoana sau alti magnati ai deseurilor, iar acelasi lucru este valabil si in celelalte tari europene. Doar ca acum este vorba despre deseurile noastre, despre cum le gestionam si despre cum si ce am putea face pentru a plati cat mai putin pentru activitatea de colectare si transport a deseurilor menajere.

Ilie Brie a explicat transant celor prezenti la dezbaterea publica pe tema deseurilor ca ”trebuie sa ne asteptam la o crestere a preturilor semnificativa, de la anul, similara cu cea din domeniul apei”. Si aceasta, in general, pentru ca nu colectam selectiv, iar normele europene stipuleaza amenzi usturatoare pentru tarile care nu ajung la un procent de 50% la colectarea selectiva si reciclare, implicit.

”Oportunitatea discutiei vine in particular pentru ca este vorba de foarte multi bani, pe care trebuie sa ii plateasca populatia. Situatia din Romania este disperata in ceea ce priveste gradul de colectare selectiva si de refolosire, reciclare a deseurilor menajere. Obiectivele impuse de Uniunea Europeana sunt cunoscute de mai bine de 10 ani, dar, in momentul de fata, Romania a reusit sa indeplineasca doar 4% din obligatii, ceea ce inseamna ca, in mai putin de 6 ani, avem de atins restul de 96%”, a creionat situatia pentru cei prezenti, Ilie Brie. Aceasta in conditiile in care, in toata aceasta perioada, in tarile dezvoltate din Europa de Vest s-a inregistrat o medie de progres de 1,6% pe an.

Trebuie sa spunem ca la dezbaterea publica organizata de Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila (CEDD) si Revista Romana pentru Administratie Publica Locala (rrAPL), in colaborare cu Comunitatea Urbana Aries (CUA), au participat viceprimarul municipiului Turda, Lucian Varo, consilierul local (USL), Cristian Felezeu, care este si reprezentant al Municipiului Turda in Asociatia Eco-Metropolitan Cluj si primarii comunelor limitrofe Turzii si Campiei Turzii, dar si reprezentantii ai Asociatiei Eco-Metropolitan Cluj si ai executivului Consiliului Judetean.

Expertul Ilie Brie a mai spus ca, desi exista un lant de disfunctionalitati, ”colectarea selectiva trebuie impusa populatiei”. Circa 50% din deseurile menajare sunt, peste tot in lume, biodegradabile, de aceea se incearca scoaterea acestui procent din sistemul public de gestionare a deseurilor.

Consilierul local Cristian Felezeu a explicat colaborarea municipalitatii cu ADI Eco-Metropolitan si l-a adus la dezbaterea publica pe inginerul Sergiu Olah, specialistul Consiliului Judetean in domeniul deseurilor. Acesta a spus celor prezenti ca ”62% din lucrarile de edificare a Centrului de Management Integrat al deseurilor din Judetul Cluj au fost realizate pana in prezent, in zona de la Pata Rat. Preconizam 17 decembrie 2014 ca data de finalizare a lucrarilor, urmand ca statiile de transfer de la Gherla, Huedin si Mihai Viteazu sa fie finalizate chiar mai repede, pana cel mai tarziu in 15 iunie 2014”, a spus Olah.

zeng ioanLa randul sau, primarul comunei Mihai Viteazu, pe teritoriul careia se va realiza statia de transfer a deseurilor menajere din zona Turda si Campia Turzii, a vorbit despre teama pe care o are vizavi de preturile care urmeaza sa fie impuse populatiei de asociatia ADI Eco-Metropolitan opinand ca groapa de gunoi de la Pata Rat trebuia facuta inca de acum 10 ani. Primarul comunei Mihai Viteazu, Ioan Zeng a mai spus ca niste preturi foarte mari ar descuraja populatia sa mai colecteze selectiv deseurile menajare marturisind totodata ca este incantat de capitolul ”amenzi” care vor fi aplicate celor care nu se aliniaza la legislatie.

El a mai intrebat ce se va intampla cu statia de sortare a deseurilor reciclabile, achizitionata de comunitatea din Mihai Viteazu cu 50% finantare europeana si 50% cofinantare de la bugetul localitatii? Consultantul economic al ADI Eco-Metropolitan, Anamaria Muresan, l-a linistit pe edilul din Mihai Viteazu spunand ca localitatea acestuia, ca si toate celelalte Unitati Administrativ Teritoriale, sunt asociate cu drepturi depline in ADI asa ca orice decizie va lua aceasta asociatie va fi luata cu aprobarea fiecarui Consiliu Local in parte.

Inginerul Olah a lamurit spunand ca in conformitate cu documentatia de pozitie, toate investitiile Phare vor fi incluse in sistemul Eco-Metropolitan. Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECO-METROPOLITAN Cluj este o asociatie constituita in data de 25 mai 2009 de catre Consiliul Judetean Cluj, impreuna cu cele 81 de unitati administrativ-teritoriale din judetul Cluj. Anul trecut, reprezentantii comunitatilor membre au aprobat in cadrul unei Adunari Generale a Actionarilor „Planul Anual de Evolutie a Tarifelor”, conform rezultatelor estimative ale Analizei cost-beneficiu, precum si cofinantarea proiectului privind managementul integrat al deseurilor.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara ECO-METROPOLITAN Cluj are ca principal obiectiv implementarea si monitorizarea derularii proiectelor de investitii in infrastructura tehnico-edilitara aferenta Serviciului de salubrizare al localitatilor, inclusiv realizarea investitiei aferente Proiectului ”Sistem de Management Integrat al Deseurilor Solide in judetul Cluj”, prin accesarea de fonduri europene. Valoarea totala a proiectului este de 76.453.255 de Euro din care finantarea Fondului European de Dezvoltare Regionala reprezinta 38.773.186 de Euro, finantarea de la Bugetul de Stat al Romaniei va fi de 8.723.967 Euro, diferenta de 28.956.102 Euro urmand a fi asigurata de judetul Cluj.

Proiectul prevede in principal inchiderea si ecologizarea depozitelor urbane de deseuri menajere neconforme, construirea unui Centru de Management Integrat al Deseurilor in municipiul Cluj-Napoca si realizarea a trei statii de transfer in comuna Mihai Viteazu (care va deservi zona Turda – Campia Turzii si localitatile limitrofe), Gherla si Huedin. 140 de milioane de lei vechi este contributia pentru anul 2014 a Municipiului Turda la asociatia de care depinde activitatea de depozitare ecologica a deseurilor din zona judetului Cluj.

Potrivit Deciziei nr. 4/2013 a Consiliului Director al Asociatiei, intrunit in sedinta din data de 4 decembrie 2013, cuantumul propus al cotizatiei pentru 2014 este de 0,25 de lei pentru fiecare locuitor, asociatii urmand a stabili suma corecta in functie de numarul locuitorilor fiecarei unitati administrativ-teritoriale. Conform aceluiasi algoritm, Campia Turzii va vira Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara ECO-Metropolitan Cluj 6.435 lei. Cifrele furnizate de asociatie sunt, cu siguranta, depasite. Nu sunt luate in calcul rezultatele ultimului recensamant, astfel ca in dreptul municipiului Turda apare o populatie de 55.597 de locuitori, iar la Campia Turzii, 25.738.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *