Greenpeace a reclamat autoritatile romane la Comisia Europeana pentru interventii in zone protejate

Doina Pan?: Încerc?m s? oferim pl??i directe din fonduri europene pentru p?durile din ariile protejate
Greenpeace a reclamat autoritatile romane la Comisia Europeana pentru interventii in zone protejate
Greenpeace a reclamat autoritatile romane la Comisia Europeana pentru interventii in zone protejate

Fundatia Greenpeace Romania a adresat patru plangeri catre Comisia Europeana cu privire la constructii ilegale demarate in Parcuri Nationale si alte zone cu statut de protectie la nivel european din Romania.

Organizatia a sesizat incalcarea directivelor europene in urmatoarele situatii: extinderea unei cariere de piatra in Parcul National Defileul Jiului (sit Natura 2000), construirea de microhidrocentrale in zona muntilor Fagaras, tot pe teritoriul unei zone protejate Natura 2000, constructii ilegale in Parcul Natural Portile de Fier, pe teritoriul a doua zone protejate, defrisari ilegale derulate in padurea Surlari, de langa Bucuresti, pentru a face loc autostrazii Bucuresti-Brasov. Autoritatile reclamate sunt Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Transporturilor, Compania Nationala pentru Autostrazi si Drumuri Nationale, Inspectoratul de Stat in Constructii si Romsilva.

In Parcul Natural Portile de Fier si situl Natura 2000 de importanta comunitara, proprietarii terenurilor (atat persoane fizice cat si persoane juridice) au construit case si infrastructura turistica; in mod abuziv, pe titlurile de proprietate ale terenurilor respective este inclusa si albia Dunarii, unde s-a construit ilegal, lucrarile afectand iremediabil habitatul local.

In Parcul National Defileul Jiului si in situl Natura 2000 este situata cariera de piatra Meri, care a functionat initial pe 9 hectare de teren, in partea sudica a Parcului National. Licenta de functionare a carierei a expirat in 2010, iar Agentia de Protectia Mediului a refuzat sa prelungeasca licenta, cariera situandu-se intr-o zona protejata. Consiliul Stiintific al Parcului National Defileul Jiului a refuzat, de asemenea, sa ridice statutul de protectie pentru 67 de hectare din parc, necesare extinderii carierei. Din acest motiv compania care detine cariera a actionat in instanta Consiliul Stiintific, iar in decembrie 2012, printr-un ordin al Ministrului Mediului, a fost ridicat statutul de protectie pentru 17,6 hectare de teren din parc, pentru extinderea carierei Meri.

Directiva Habitate este incalcata si in cazul constructiei de microhidrocentrale in muntii Fagaras, unde este afectat din nou sit Natura 2000, din cauza constructiilor microhidrocentralelor, care s-au extins, in mod ilegal si in albia raurilor Capra, Buda, Otic si Izvorul Mircea. De asemenea, pentru aceste constructii este prevazuta si defrisarea a peste 19 hectare de padure.

Cazurile pe care Greenpeace le aduce in atentia Comisiei Europene sunt foarte grave, afectand situri protejate si elemente de biodiversitate importante la nivel european. Este cu siguranta un semnal de alarma care arata ca in Romania exista deficiente in respectarea statutul de protectie al zonelor naturale. Speram ca aceste plangeri, depuse si inregistrate la Comisia Europeana, sa contribuie la prevenirea cazurilor de acest fel pe viitor”, declara Doina Danciu, coordonator de campanii al Greenpeace Romania.

Autoritatile romane au incalcat alte doua directive europene in decursul construirii autostrazii Bucuresti-Brasov, prin defrisarea unei suprafete de padure de 4,2 hectare, pentru a construi doar 850 de metri de autostrada. Suprafata respectiva se afla intr-un sit Natura 2000, situat pe raza comunei Moara Vlasiei. Desi autoritatile respective au aprobarea de a defrisa zona respectiva cu conditia de a reimpaduri o  suprafata adiacenta de trei ori mai mare, aceste masuri compensatorii nu au fost duse la indeplinire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *