Beneficiile nautului si minunea numita Humus!

Beneficiile nautului si minunea numita Humus!
Beneficiile nautului si minunea numita Humus!

Nautul este o sursa excelenta de fibre, vitamine B6 si B9, acid folic, mangan, proteine si minerale precum: fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru si zinc. Extrem de gustos si cu un continut bogat de proteine, nautul poate inlocui cu succes carnea. De asemenea, are numeroase proprietati „minune”, cum ar fi controlul poftei de mancare.

Poti folosi boabele de naut fie in salate, fie sub forma unor preparate cum ar fi: humus (piure de naut), falafel (piure de naut prajit) sau cuscus (cu boabe intregi de naut). Daca nu sunt deja preparate, boabele de naut trebuie lasate la inmuiat (in apa) timp de 12 ore. Apoi se scurg si se usuca bine, dupa care poti incepe sa le pregatesti la foc mic.

Cea mai populara mancare preparata din naut este preferata mea, humusul! Popular din Orientul Mijlociu, humusul este in general realizat usor, din doar cateva ingrediente simple si sanatoase, cum ar fi uleiul de masline in cantitati mici, usturoiul tocat, sucul de lamaie sau pasta de susan. Amestecate, aceste ingrediente fac din humus un aliment delicios si cu putine calorii, ideal in orice dieta!

De asemenea, daca vrei sa reduci si mai mult caloriile (deja putine) din acest deliciu, poti inlocui uleiul de masline cu iaurt simplu scazut in grasime, sau poti sa inlocuiesti lipia (cu care se consuma in mod normal) cu legume proaspete, crude.

Iata cateva retete de humus delicioase si usor de preparat!

Humus clasic: 1 bol de naut + 1/3 bol pasta de susan + 2 linguri de ulei de masline + 2 linguri de suc de lamaie + 1 catel de usturoi

Humus grecesc: 1 bol de naut + ½ cana de branza feta macinata + cateva frunze de spanac + 1 lingurita de chimion

Humus picant: 1 bol de fasole neagra + 1 ardei iute + 2 linguri de suc de lime + cateva frunze de coriandru + 1 lingurita de chimion

Humus pesto: 1 bol de naut + 1/3 pasta de susan + 2 linguri de sos pesto + 2 linguri de suc de lamaie + 1 lingurita de parmezan dat pe razatoare

Guaca – humus: 1 bol de naut + 1 avocado + 1 ardei iute verde + cateva frunze de coriandru + 2 linguri de suc de lime

Humus italian: 1 bol de naut + cateva rosii tocate + 2 linguri de ulei de masline + 2 linguri de suc de lamaie + 1 lingura de oregano uscat

Humus cu ierburi verzi: 1 bol de naut + busuioc + parunjel + tarhon + 2 linguri de ulei de masline

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *