Aceste fructe de padure de culoare rosiatica sunt originare din China si sunt folosite de mult timp in medicina traditionala pentru imbunatatirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si pentru a ameliora simptomele de oboseala.
Desi exista prea putine studii clinice pe subiecti umani care sa le dovedeasca eficienta, fructele de goji au dovedit calitati incontestabile pe experimentele realizate pe animale.
Goji se remarca prin continutul crescut de antioxidanti, in special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenta maculara, principala cauza a orbirii in randul persoanelor de peste 55 de ani. Acesti antioxidanti protejeaza organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala si intareste capacitatea de protectie a organismului in fata agentilor nocivi, scazand astfel riscul de cancer.
Fructele de goji pot fi consumate ca atare, gatite sau uscate (precum stafidele), dar si sub forma de ceai, sucuri sau bauturi medicinale.
De asemenea, goji are un continut bogat de vitamina A, care protejeaza pielea si ajuta la mentinerea acuitatii vizuale nocturne.
Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic si asupra sanatatii cardiovasculare, ferindu-va de palpitatii, aritmii cardiace sau hipertensiune arteriala.
In plus, fructele goji sunt o sursa bogata de fibre (3 grame la o portie de 28 grame de fruct), care ajuta in procesele de detoxifiere si nu au decat 100 de calorii pentru o portie, ceea ce le transforma in aliati de nadejde in curele de slabire.
Contraindicatii
Este contraindicat consumul de goji atunci cand urmati un tratament pentru subtierea sangelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor. De asemenea, nu sunt recomandate in caz de alergii la polen. Au existat unele situatii in care fructele de goji au cauzat fotosensibilitate si eczeme la suprafata pielii dupa expunerea la soare.
Persoanele cu afectiuni renale sunt sfatuite sa nu consume cantitati mari de goji, deoarece aceste fructe contin cantitati destul de mari de oxalati, care impiedica absorbtia calciului in oase si favorizeaza formarea pietrelor la rinichi.