BNS: Populatia sa dea Guvernul in judecata pentru pretul la energie electrica

Blocul National Sindical (BNS) recomanda populatiei sa dea Guvernul in judecata deoarece nu a respectat preve-derile UE privind furnizarea de energie electrica ieftina in cuantum de 30 la suta din totalul consumului, a declarat, vineri, la Cluj, prim-vicepresedintele BNS, Matei Bratianu.

„Vom duce formulare pentru actiune in instanta impotriva Guvernului Romaniei, catre fiecare consumator casnic, prin care sa se indrepte impotriva Guvernului care l-a privat de drepturile lui de consumator si de energie electrica ieftina in cuantum de 30%. Sa ceara sa-i fie respectat acest drept si despagubiri pentru perioada in care a platit mai mult din vina statului roman”, a declarat Bratianu.
El sustine ca un consum de energie electrica ieftina pentru consumatorii casnici si transparenta in furnizarea energiei sint reglementate de Directiva Comisiei Europene nr. 54/ 2003 si Ordinul nr. 408/ 2006 al ministrului Industriei. Liderul BNS a acuzat statul roman ca nu si-a indeplinit obligatiile fata de consumatorii casnici si cei vulnerabili, astfel incit fiecare dintre acestia a platit energie electrica mai scumpa cu 170 de euro in ultimii trei ani si jumatate.
„Dupa analizele federatiilor Univers si Energia Mileniului III, distribuitori si transportatori de energie, rezulta ca statul roman nu-si indeplineste obli-gatiile fata de consumatorii casnici de energie si fata de cei vulnerabili. Conform normelor europene, consumatorii casnici ar fi trebuit sa fie definiti de ANRE, care sa spuna ca in categoria consumatorilor vulnerabili intra categorii de populatie cu veniturile respective”, a spus Bratianu. Potrivit acestuia, consumatorii vulnerabili trebuie sa be-neficieze de subventii, iar conform normelor europene, 30 la suta din energia electrica, ce face parte din cosul de energie al consumatorului casnic, trebuie sa fie energie ieftina, produsa in hidrocentrale, de Nuclearelectrica sau termocentralele care produc ieftin.
„La un consum mediu de 100-150 Kwh, la 103 euro/ Mwh, consumatorul casnic a platit 4 euro in plus pe luna, ceea ce inseamna 48 euro/ an. Incepind cu 2004 si pina in primul semestru al acestui an, rezulta 170 de euro in plus. Inmultit cu 8 milioane de consumatori, rezulta 1,3 miliarde de euro, la care se adauga 700 de milioane de euro de la IMM-uri. Ajungem la 2 miliarde de euro, care au intrat in buzunarele baietilor destepti care au luat energia si au vindut-o in acest fel”, a explicat li-derul BNS.
El a acuzat Guvernul ca pregateste plata diferentiata a energiei electrice in functie de distanta fata de sursa de producere a energiei si puterea economica a unor zone, ceea ce va determina consumatorii din mediul rural sa plateasca energia mai scump. pentru consumatorul casnic un tarif unitar la nivelul tarii”, a spus Bratianu. BNS va angaja si avocati pentru finalizarea demersului de actiune in instanta impotriva statului.

Sursa: Monitorul de Vrancea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *