Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

Ministerul Mediului si Padurilor va invita la deschiderea celui de-al treilea workshop din cadrul Campaniei de sensibilizare si constientizare a Proiectului “Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”.

Workshop-ul se adreseaza autoritatilor locale din Bazinul Hidrografic Buzau-Ialomita, din care fac parte judetele Buzau, Braila, Dambovita, Ialomita si Prahova.

Evenimentul se desfasoara in zilele de 7 si 8 iunie a.c, la Hotel Pietroasa din Buzau.

La deschiderea oficiala (7 iunie orele 11.00) moderata de: Conf.univ.dr. Mihaela Vasilescu participa:
Constantin Boscodeala – Primar, Municipiul Buzau,
Adriana Petcu – Director, Administratia Bazinala de Apa Buzau-Ialomita,
Sanda Postolache – Sef Birou Deseuri si Arii Protejate, Agentia pentru Protectia Mediului Buzau,
Carmen Ichim – Comisar Sef, Garda Nationala de Mediu Buzau

Vor fi prezenti reprezentanti ai Agentiei pentru Protectia Mediului, APIA, Autoritatea Sanitar Veterinara, DSP, Garda de Mediu, Directia pentru Agricultura si autoritati locale din judetele Buzau, Braila, Dambovita, Ialomita si Prahova.

Printre temele supuse dezbaterilor:

Legislatia europeana de mediu si institutiile europene
Legislatia de mediu din Romania si institutiile de mediu
Poluarea si efectele ei asupra mediului
Masuri de protectie a mediului
Specificul activitatilor din agricultura si impactul asupra mediului
Prezentarea proiectului “Controlul integrat al poluarii cu nutrienti”

Obiectivul principal al campaniei Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, care se desfasoara la nivel national, regional si local, il reprezinta constientizarea publicului cu privire la poluarea cu nitratii proveniti din depozitarea necorespunzatoare a deseurilor de grajd.

Trebuie sa avem grija de apa, pentru ca de ea depinde viata noastra. Numai lucrand impreuna pentru un mediu curat vom avea o viata sanatoasa!

Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti are scopul de a reduce poluarea cu nutrienti a apei si a solului, avand in vedere faptul ca in randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati.
Prin gestionarea haotica a gunoiului de grajd se ajunge la poluarea apelor si a solului. Este afectata sanatatea oamenilor uneori se ajunge chiar la tragedii in randul nou nascutilor, cea mai sensibila categorie de populatie.

Potrivit normelor in vigoare, din cauza potentialului nociv pe care il reprezinta, nitratii au fost inclusi in categoria substantelor toxice din apa potabila. Limita sanitara maxima admisa pentru nitrati in apa potabila este de 50 mg/litru, la fel ca in Uniunea Europeana.
Efectele poluarii cu nutrienti asupra sanatatii umane si a biodiversitatii
Prezenta in cantitati peste limitele admise, a nitritilor in apa de baut, conduce la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau “boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea

In scopul reducerii poluarii cu nitrati Ministerul Mediului deruleaza Proiectul „Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti”. Proiectul este finantat de Guvernul Romaniei dintr-un imprumut rambursabil de 50 mil. Euro acordat de Banca Mondiala si un ajutor financiar nerambursabil de 5,5 mil. USD, acordat de Fondul Global de Mediu (GEF). Consiliile judetene si consiliile locale implicate in proiect asigura o cota de cofinantare de pana la 5% din valoarea investitiilor.

Primele doua evenimente ale Campaniei de promovare si constientizare a Proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti a avut loc in zilele de 26, 27 aprilie la Covasna si 16, 17 mai in Bucuresti. Reprezentantii autoritatilor locale din Bazinul Hidrografic Olt si Bazinul Hidrografic Arges- Vedea au fost informati asupra riscurilor pe care poluarea cu nutrienti o are asupra apei, solului dar si a sanatatii oamenilor si impreuna cu expertii de mediu au identificat solutii pentru reducerea poluarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *