Cand vor fi gata proiectele strategice din energie

Energie

ANI DE AMANARI. Patru proiecte indelung amanate, unele dintre ele datand inca de pe vremea lui Nicolae Ceausescu, au devenit prioritare pentru actualul guvern. Pentru realizarea lor, executivul mizeaza pe atragerea investitorilor privati, pe care tot statul i-a alungat pana acum, prin intarzierile repetate ale proiectelor.

Unul dintre cele mai importante este cel privind finalizarea Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, estimat la 4 miliarde de euro. Ministerul Economiei spera acum ca, pana in martie 2012, va reusi sa atraga noi investitori.

Norme noi la Cernavoda

Patru dintre cei sase investitori selectati initial au decis, acum cateva luni, sa se retraga, lasand Nuclearelectrica cu 85% din actiunile companiei de proiect. Noul calendar prevede executia lucrarilor in perioada august 2013-iulie 2019.

Dupa accidentele din Japonia, proiectul celor doua noi reactoare va trebui revizuit, pentru a corespunde unor norme mai dure de securitate. In plus, pentru a avea asigurata suficienta apa de racire a reactoarelor, ar putea fi nevoie de largirea Canalului Dunare-Marea Neagra.

Tot pentru functionarea celor doua noi reactoare este nevoie de al doilea proiect, care ar putea fi realizat tot pana in 2019. Este vorba despre hidrocentrala de pompaj de la Tarnita-Lapustesti, de 1.000 MW. Investitia necesara se ridica la peste 1,1 miliarde de euro, fara TVA.

Odata cu punerea in functiune a unei capacitati estimate pana la 4.000 MW eolieni, proiectul, pentru care s-au facut studii tehnice inca din 1982, a devenit tot mai fezabil. Peste zece companii sunt interesate de acest proiect, in care statul vrea sa pastreze controlul.

China, interesata de carbune

O alta investitie de anvergura, de data aceasta in domeniul gazelor naturale lichefiate, este AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector). Costurile pot varia de la 1,2 la 4,5 miliarde euro, in functie de capacitate. Finalizarea studiului de fezabilitate este asteptata pentru trimestrul doi din 2012.

Realizarea a doua grupuri noi pe carbune la Doicesti, de cate 250 MW, necesita circa 700 milioane euro. Singurul investitor cu care se negociaza – interesat inclusiv de minele de lignit de unde se aprovizioneaza centrala – este compania de stat China Huadian Engineering Co Ltd.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *