CANDU (abreviat de la CANADA Deuterium Uranium) sunt un model de reactoare nucleare invechit, atat ca design cat si ca norme de securitate

Oferte pentru reactoarele 3 ?i 4 de la Cernavod?
CANDU (abreviat de la CANADA Deuterium Uranium) sunt un model de reactoare nucleare invechit, atat ca design cat si ca norme de securitate

CANDU (abreviat de la CANADA Deuterium Uranium) sunt un model de reactoare nucleare invechit, atat ca design cat si ca norme de securitate, produs in Canada de A.E.C.L. Aceste reactoare sunt racite cu apa grea (care in momentul in care este si iradiata devine deosebit de periculoasa), nu respecta niciun fel de norma de securitate in caz de atac militar sau terorist si pot sa fie folosite pentru extragerea de plutoniu (material necesar pentru fabricarea bombei nucleare). Din aceste ratiuni ele au fost interzise in SUA, Franta, Germania etc. (practic in toate statele dezvoltate), iar pentru India, Pakistan, Korea (sau alte state cu ambitii militare) sunt puse sub embargo. Canada a obligat producatorul sa schimbe actualele reactoare in variante care nu implica apa grea si care sa aiba masuri sporite de securitate. Astfel, in prezent, A.E.C.L produce un nou model de reactor conform noilor norme impuse (ACR-1000), modelul CANDU fiind scos din uz.

Si atunci ce ne facem cu reactoarele existente? Solutia cea mai avantajoasa: Le dam la prosti!
Din pacate nu mai exista prosti:

Japonia (cel mai mare producator de energie nucleara din Asia) decide inchiderea tuturor celor 54 de reactoare nucleare.
Franta (cel mai mare producator de energie nucleara din Europa) decide sa stopeze orice dezvoltare a programului nuclear.
Belgia inchide doua reactoare nucleare.

Canada decide inchiderea unor reactoare si modernizarea unor reactoare vechi.
Spania anunta ca in 2013 va inchide definitiv centrala nucleara de la Garona.

Argentina, SUA, Olanda si alte tari, sub indrumarea FANC si Greenpeace incep discutiile legate de renuntarea la energie nucleara.
Belgia, Elvetia – decid sa inchida integral programele nucleare in termen scurt.

Suedia – 70 de activisti au intrat in doua centrale nucleare, ajungand la fata locului pe biciclete. Politia a intervenit dupa 4 ore si ultimul activist a fost gasit, intr-un joc de v-ati ascunselea, dupa 27 de ore. Intrebarea concludenta a fost simpla: erau teroristi, sau forte speciale ale unui alt stat? In prezent se discuta in Suedia inchiderea centralelor nucleare.

Lituania este obligata sa realizeze referendum pentru construirea unei centrale nucleare (Visaginas); referendumul este pierdut cu 62% impotriva.
Si daca nu mai exista prosti? Ii cumparam!

Ei bine, se pare ca Romania este un stat unde oamenii nu sunt prosti, ci cumparabili!

In secret total si ignorand obligatiile asumate la nivel international de consultare a populatiei, Romania a decis dezvoltarea propriului program nuclear – editie speciala pentru prosti.

In prezent, desi avem unul din cele mai noi reactoare nucleare din lume (Cernavoda 2) acesta a suferit o serie de opriri cauzate de diverse defectiuni tehnice si de operare.

De asemenea, sunt planuri de construirea a inca doua reactoare (evident, CANDU) la Cernavoda, de construire a unor centrale nucleare in alte locatii (cel mai probabil la Mioveni sau in zona Transilvania) si de dublare a capacitatii de productie a fabricii de combustibil nuclear de la Mioveni. Acestea cu toate ca prefectul de Arges a subliniat faptul ca Mioveniul si Pitestiul nu au capacitati suficiente de protejare a populatiei in caz de accident nuclear, iar in mediul rural aceste capacitati sunt inexistente.

In primavara lui 2012, Guvernul Romaniei a pierdut un proces intentat de Centrul de Resurse Juridic si Greenpeace tocmai pe tema opacitatii programului nuclear. In vara, Romania se afla deja in procedura de infringement – anularea drepturilor de stat european si posibilitatea excluderii din Uniunea Europeana. In prezent, din ratiuni electorale, programul nuclear romanesc acumuleaza praf in sertare, dar dupa alegeri programul va continua cu siguranta.

Absolut toate aceste lucruri au fost musamalizate de toate guvernele, interesele fiind majore (discutam de sume la nivelul unor sute de milioane sau miliarde de euro).

Iar ca risc de mediu si asupra sanatatii romanilor este probabil cel mai mare pericol la care Romania a fost supusa vreodata. Prin comparatie, proiectul Rosia Montana este un pitic nesemnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *