Capturarea si depozitarea de CO2

Dioxidul de carbon(CO2) este principalul gaz ce contribuie la incalzirea globala. In ultimele doua secole concentratia de CO2 din atmosfera a crescut vertiginos, in principal din cauza activitatilor umane, si aici un loc fruntas il ocupa arderea de combustibili.

O posibilitate de a reduce emisiile de CO2 este aceea de a depozita CO2 sub pamant. Aceasta tehnica se numeste Capturarea si depozitarea CO2(Carbon dioxide Capture and Storage (CCS)).

Procedeul nu este tocmai simplu, exista si controverse in ceea ce priveste aceasta tehnica. Depozitarea CO2 se poate face in formatiuni geologice dar si in adancurile oceanelor. Se estimeaza ca depozitarea prin injectare a CO2 in formatiunile geologice este mai ieftina decat depozitarea CO2 in ocean.

Oceanele pot pastra CO2 deoarece acesta este solubil in apa. CO2 capturat poate fi direct injectat in adancurile oceanelor si poate ramane acolo timp de secole. Totusi injectarea de CO2 poate dauna organismelor marine din apropierea punctului de injectare si se estimeaza ca pe termen lung, injectarea unor cantitati mari de CO2 ar afecta intreg oceanul. Tocmai din aceasta cauza, depozitarea de CO2 in oceane nu mai este considerata o optiune acceptabila si se cauta alternative cu implicatii asupra mediului mai putin periculoase.

Daca aceasta metoda, CSS, de reducere a emisiilor de CO2 din atmosfera ar fi pusa in aplicare, costurile de stabilizare a concentratiei de gaze nocive din atmosfera s-ar reduce cu cel putin 30%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *