De ce costa produsele eco uneori chiar dublu in comparatie cu produsele conventionale

De ce costa produsele eco uneori chiar dublu in comparatie cu produsele conventionale

In Europa, produsele eco sunt mai scumpe cu pana la 46% fata de cele conventionale, conform Centrului pentru Cercetare in Retail (CRR). In 2013 diferenta de pret ar urma sa scada cu 13 procente, pana la 40,5%.

Cel mai mult se vor ieftini produsele verzi din categoria electricelor (-19%), urmate de papetarie si birotica (-14,8%), produse de bricolaj si gradinarit (-13,9%) si cele de curatare si produse de uz casnic     (–12%), conform datelor CRR. La imbracaminte si incaltaminte, produsele pentru copii si cele de sanatate si frumusete, scaderile de pret vor fi sub 10%. Anul viitor, pe alimente si bauturi ecologice ar trebui sa platim cu 9,1% mai putin decat in prezent, potrivit acelorasi date.

Desi romanii au obiceiuri tot mai sanatoase si consumul de produse ecologice creste de la an la an cu 20%-30%, ele nu reprezinta nici 1% din vanzarile cumulate din retailul romanesc.

Concret, cumparam produse eco de aproximativ 80 de milioane de euro, de aproape 40 de ori mai mult decat in 2007, dar sub 1% din totalul vanzarilor din retail, fata de Europa Occidentala, unde ponderea depaseste 5%.

Explicatia e simpla: pretul relativ ridicat – mai mult cu 30%, uneori chiar dublu –, in comparatie cu produsele conventionale. Preturile mai mari sunt justificate prin faptul ca productiile mai mici la hectar au randament mic, plus ca apar costuri suplimentare cu ambalajele speciale (din materiale reciclabile) si cu certificarea ecologica. Toate acestea la un loc majoreaza costurile de productie cu aproximativ 60%.

Cu consumul  lucrurile nu stau, asadar, stralucit si nici cu productia nu ne putem lauda: cultivam organic 300.000 ha, iar pentru a acoperi cererea interna si externa ar trebui sa marim de aproape sase ori suprafata. Ca volum, productia bio in Romania depaseste, per total, 250.000 de tone, in conditiile in care la inceputul deceniului era de doar 13.500 de tone. Dar, desi suprafata cultivata organic in Romania creste de la an la an (este acum de peste zece ori mai mare decat in urma cu sapte ani, potrivit Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale), ea marcheaza volume foarte mici comparativ cu ale unor piete ca Ungaria sau Polonia, de exemplu. Ca sa nu mai vorbim de Germania, care cultiva organic aproape un milion de hectare anual, de trei ori mai mult decat noi.

Cea mai mare parte a productiei ecologice romanesti merge la export – 95% din productia vegetala (inclusiv miere de albine) si 80% din cea de provenienta animaliera (lapte si derivate), in principal in tarile Uniunii Europene; vanzarile pe pietele externe s-au ridicat, in 2011, la circa 200 de milioane de euro; exporturile se refera in special la materii prime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *