Ce alimente nu se combina in perioada Postului

Discutii intre MADR si Ministerul Mediului despre programele de reducere a deseurilor alimentare
Ce alimente nu se combina in perioada Postului

Nutritionistul Lygia Alexandrescu recomanda, pe perioada Postului Craciunului, consumul de fructe si legume locale, care sa nu fie insa preparate in ulei, cu exces de sare sau cu pliculete cu condimente pentru mai mult gust. Totodata, ea atrage atentia ca nu trebuie combinate cerealele cu laptele de soia.

Lygia Alexandrescu a precizat pentru agentia Mediafax ca ar trebui consumate in continuare cinci mese pe zi, dintre care trei principale si doua gustari cu legume si fructe proaspete, pe perioada postului.

Ea a mai aratat ca se poate opta pentru legume locale, de toamna, adica ultimele rosii si ultimii ardei grasi, varza etc, insa acestea nu trebuie gatite in mult ulei, pentru mai mult gust, ci la cuptor, la aburi sau pe gratar, iar uleiul trebuie adaugat la sfarsit pentru a nu fi tratat termic.

De asemenea, se recomanda sa se foloseasca minimul de sare si sunt interzise pliculetele cu condimente.

La micul dejun, sunt recomandate cerealele integrale in combinatie cu fructe si nicidecum cu lapte sau iaurt de soia, pentru ca astfel s-ar combina carbohidrati cu proteine, ducand la ingrasare.
Totodata, trebuie avuta grija ca cerealele alese sa nu contina zahar adaugat si sa se consume cat mai multa apa in timpul zilei, pentru ca altfel acestea vor duce la constipare in loc sa aiba efectul invers.

Alexandrescu mai spune ca pe perioada Postului ar trebui sa se evite fumatul si consumul de alcool pentru ca procesul de detoxifiere sa fie cat mai eficient.

Nutritionistul, alaturi de alti specialisti, propune si cateva retete vegetale, bune pentru mentinerea siluetei:

– bors de legume de toamna (cu morcov, sfecla rosie, radacini de telina, patrunjel si pastarnac, dovlecel, ceapa, cartofi, varza, bors si cimbru)

– pate de vinete cu ardei copt (vinetele si ardeii copti se amesteca la robot, se adauga usturoi zdrobit, ulei si cimbru, se pot pune si rosii coapte decojite si tocate marunt, patrunjel sau orice alta planta aromatica), foarte gustos in combinatie cu o paine integrala

– vinete umplute cu legume (taiate pe jumatate si scobite, date cu sare grunjoasa sa-si lase zeama, umplute cu un amestec din propriul miez, morcov ras, ciuperci si ceapa calite, date cu pesmet si pregatite la cuptor), fel care se poate consuma atat cald, cat si rece

Postul Craciunului incepe miercuri, 14 noiembrie, si se incheie in 24 decembrie. Cei care postesc pot manca doar produse vegetale, fara carne si produse lactate, insa in toate zilele de sambata si duminica au dezlegare la peste si preparate din peste si la vin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *