Claudiu Iusan ingrijeste Parcul Muntii Rodnei

Maramureseanul lucreaza de sase ani in cadrul Rezervatiei Biosferei Parcul National Muntii Rodnei. El crede ca exista multe asemanari intre Maramures si Tara Nasaudului.Claudiu Iusan

Claudiu Iusan este un biolog pasionat de meseria lui. Inca din copilarie a iubit natura si a simtit ca trebuie sa faca ceva pentru a o proteja. „O intamplare mi-a marcat putin destinul. Era prin 1993, cand urcam prima data in Pietrosu Rodnei. Am intalnit atunci niste braconieri care vanasera capre negre, ceea ce m-a impresionat atat de mult incat mi-am facut o promisiune ca, pe viitor, sa lucrez pentru acest parc national si sa contribui la conservarea faunei locale. In 2004, mi s-a oferit sansa sa particip la un concurs de biolog pentru Parcul National Muntii Rodnei”, povesteste Claudiu.

Un morosan pe meleaguri bistritene

Castigarea postului de biolog in Parcul National Muntii Rodnei coincide cu stabilirea lui Claudiu intr-un alt judet decat cel in care a crescut. „Am venit direct din Parcul National Retezat, unde lucram intr-un proiect de inventariere de capital natural. Imi place sa cred ca sunt omul potrivit la locul potrivit. Exista o asemanare uimitoare intre zona Maramuresului si Tara Nasaudului. Ma simt ca acasa aici. Pana in prezent, am lucrat in diverse proiecte in toata tara, dar nicaieri nu m-am simtit ca aici”, este convins biologul. Atat de mult ii place ceea ce face incat s-a pus serios pe treaba si spune ca proiectele vin unul dupa altul. „Circa 15 proiecte s-au derulat deja sau sunt in curs de implementare. Cel mai important, si cel pentru care m-am zbatut cel mai mult, e tocmai cel aprobat acum o luna -Masuri de management conservativ al biodiversitatii Parcului National Muntii Rodnei-, in valoare de 600.000 de euro, finantat prin fonduri structurale. Proiectul va stabili un sistem eficient si performant de conservare a biodiversitatii Parcului”, explica Iusan. Acesta mai spune ca actualul post reprezinta pentru el un vis implinit. „E o pasiune greu de explicat. Ma simt om prin munca mea si sunt fericit cand obtin si rezultate. Consider Muntii Rodnei tot ceea ce am visat”, mai spune Claudiu.

Trebuie sa invatam sa respectam natura

Biologul este convins ca educatia in domeniul protectiei mediului este deficitara. In scoala nu se invata aproape deloc. „Daca nu respectam mediul, plata o primim de la natura. Incalzirea climatica, calitatea proasta a apei sau dezastrele de tipul inundatiilor de la Tarlisua sunt o consecinta directa. Trebuie ca fiecare dintre noi sa inteleaga rostul lui intr-un mediu si sa respecte niste principii de baza. Consider aceste reguli ca parte a educatiei celor sapte ani de acasa. Mai greu e sa constientizezi persoanele in varsta privind importanta protectiei mediului si, cu precadere, pe acei care au incalcat tot timpul regulile”, este de parere Iusan.

Intrebare si raspuns

Ce planuri de viitor ai?
C.I.: Am foarte multe vise. Printre ele ar fi elaborarea ghidurilor de specii pe grupe sistematice, construirea unui centru de vizitare, deja proiectul e depus de 3,5 milioane euro si astept raspunsul evaluatorilor. Ar mai fi obtinerea unor certifcate care sa ateste acest parc ca unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Vreau sa contribui la scoaterea in evidenta a acestui colt de rai, sa il fac cunoscut lumii intregi.

Ce-i place
Claudiu spune ca admira simplitatea oamenilor. „Provin dintre moroseni, care au suflet mare si simplu. Ador sa stau de vorba cu astfel de oameni, sunt adevarate lectii de viata. Imi plac foarte mult traditiile, datinile si obiceiurile, le apreciez si le duc si eu mai departe. Vreau sa imi cunosc radacinile”, mai spune doctorul in biologie.

Ce nu-i place
„Imi displace si nu suport kitschul in viata de zi cu zi. Nu-mi plac lucrurile care sunt exagerate si care apar ca nuca in perete”, recunoaste Claudiu. Acesta mai spune ca ar schimba multe lucruri la cei din jur. „Unul din ele ar fi mentalitatea oamenilor cu privire la protectia mediului”, admite Iusan.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *