Comisia Europeana ingreuneza monitorizarea si contestarea procesului de luare a deciziilor in cadrul institutiilor europene

Comisia Europeana ingreuneza monitorizarea si contestarea procesului de luare a deciziilor in cadrul institutiilor europene

Presedintia daneza a Uniunii Europene a inceput vineri discutiile cu reprezentantii statelor membre asupra unei propuneri de modificare a reglementarii din 2001 privind accesul public la Parlamentul European, Consiliu si Comisie, schimbari care ar putea crea dificultati jurnalistilor, organizatiilor nonguvernamentale si simplilor cetateni in monitorizarea si contestarea procesului de luare a deciziilor in cadrul institutiilor europene, atrage atentia organizatia ClientEarth, care lupta pentru transparenta.

Potrivit EUObserver, accesul la informatiile de la institutiile UE este deja ingreunat din cauza lipsei unui registru simplu cu documentele existente si din cauza duratei lungi a luptelor in justitie pentru ca institutiile europene sa renunte la obiectii, spre exemplu pe baza faptului ca s-ar incalca intimitatea persoanelor, ar exista o amenintare la adresa securitatii nationale sau nu ar exista ‘un interes public important’ de a publica informatii sensibile.

Cu toate acestea, o nota interna redactata de Consiliul UE la 30 martie si intrata in posesia organizatiei nonguvernamentale ClientEarth, cu sediul la Londra, arata ca accesul la informatii ar putea fi si mai mult ingreunat.

Documentul de sase pagini precizeaza ca mai multe state membre vor o noua definitie a ceea ce reprezinta un „document UE”, pentru a exclude de la accesul public o serie de materiale, cum ar fi e-mailurile informale.

Consiliul UE, Comisia Europeana si majoritatea statelor membre vor de asemenea sa excluda documente legate de numirea unor oficiali si judecatori de top si sa introduca o „protectie speciala” pentru documentele privind cazurile legate de competitie, procedurile de infringement si consilierea juridica oferita de institutiile UE decidentilor lor politici.

Un diplomat danez a declarat pentru EUObserver ca presedintia va propune excluderea materialelor care nu indeplinesc criteriile pentru a fi considerate documente in faza premergatoare oficializarii lor, cum ar fi un e-mail al unui oficial UE care reflecta viziunile sale personale, neincluse intr-o politica oficiala.

Sursa citata a precizat ca jurisprudenta UE ar putea fi inclusa in noua reglementare pentru a oferi „protectie speciala” documentelor privind competitia si incalcarea dreptului comunitar si documentelor juridice. Diplomatul danez a atras insa atentia ca aceasta este cel mai dificil aspect al discutiilor.

Noile propuneri survin intr-un moment in care organismele UE dobandesc importante puteri pentru supravegherea bugetelor nationale.

Opiniile ClientEarth au fost asumate de peste 80 de organizatii nonguvernamentale intr-o scrisoare deschisa adresata la 10 aprilie institutiilor UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *