Conferinta internationala la Sibiu pe tema protejarii Acvilei Tipatoare Mici

C conferinta internationala la Sibiu pe tema protejarii Acvilei Tipatoare Mici
C conferinta internationala la Sibiu pe tema protejarii Acvilei Tipatoare Mici

Ornitologi din 14 tari se intalnesc timp de doua zile in judetul Sibiu, la o conferinta internationala pe tema protejarii Acvilei Tipatoare Mici. Actiunea are loc in perioada 31 octombrie – 2 noiembrie, la Balea Cascada si face parte din proiectul LIFE, dedicat conservarii speciei Acvila Tipatoare Mica. Proiectului LIFE este implementat de Agentia pentru Protectia Mediului Sibiu in parteneriat cu Asociatia Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana.

Participantii la aceasta conferinta vor face schimb de informatii legate de masurile de conservare pentru specie introduse in diferite tari prin Planuri Nationale de Actiune si vor avea in vedere, de asemenea, compensarea pierderilor suferite de proprietari in urma aplicarii masurilor de conservare pentru specie in tarile membre UE.

„Organizarea acestei Conferinte internationale este binevenita pentru validarea masurilor de conservare a speciei, prevazute in cadrul Planul de Actiune National. Fiind un proiect de succes, cu rezultate concrete, proiectul LIFE implementat de APM Sibiu este un promotor al conservarii speciilor rare la nivel european si al retelei Natura 2000 in Romania. Pe langa protejarea speciei prin masurile specifice, am cautat sa propunem plati compensatorii pentru despagubirea proprietarilor de terenuri si paduri unde au fost identificate teritorii de hranire si cuibarire ale speciei. Prin aceste plati compensatorii se doreste ca proprietarii pe ale caror terenuri a fost semnalata prezenta speciei, sa nu considere acest lucru ca o limitare a posibilitatilor de exploatare a terenului in conditii normale.

Cu siguranta aceasta masura va fi un stimulent in plus in protejarea speciei.” – afirma directorul executiv Bogdan Gheorghe TRIF.

”Monitorizarea acestei specii de pasare deosebite nu se va incheia odata cu finalizarea acestui proiect. O parte dintre activitatile practice ale proiectului vor fi continuate incepand cu anul 2014 prin actiuni de identificare de noi cuiburi de acvila tipatoare mica, verificarea eficientei izolarii stalpilor de medie tensiune, marcarea de zone de liniste in jurul cuiburilor precum si observarea modificarii conditiilor de habitat pentru specie in siturile Natura 2000 din centrul Transilvaniei. Toate aceste informatii sunt extrem de importante pentru punerea in aplicare a masurilor de conservare dedicate acvilei tipatoare mici cuprinse in Planul National de Actiune pentru specie elaborat in cadrul proiectului”, declara Alexandru Nicoara, administrator proiect LIFE.

Acvila tipatoare mica este o pasare rapitoare a carei zona de cuibarire este restransa in principal in partea centrala, estica si de sud-est a Europei. Specia este considerata a fi “in declin” pe suprafata intregii arii de raspandire, fiind estimata la 20.000 de perechi la nivel global. Romania ofera speciei una dintre cele mai importante zone de cuibarit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populatia de acvila tipatoare mica din Romania este estimata intre 2000 – 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global.

Pentru mai multe detalii legate de activitatile proiectului, vizitati pagina de internet www.pomarina.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *