Cooperarea in domeniul energetic intre Rusia si Romania va continua si se va aprofunda

Cooperarea in domeniul energetic intre Rusia si Romania va continua si se va aprofunda

Geografia are un impact major asupra chestiunilor energetice. Conductele si importurile de energie au in mod frecvent o influenta masiva asupra relatiilor dintre state vecine, dar niciodata mai mult decit cele dintre Federatia Rusa si foste republici sovietice, precum si cu tarile din Europa de Est pe care le-a dominat dupa cel de-al doilea razboi mondial, considera John Daly, analist sef pentru publicatia online.

Aceste probleme sint deosebit de acute in cazul relatiilor dintre Federatia Rusa si Romania, separate de Republica Moldova, fosta republica sovietica constind din teritoriul romanesc anexat unilateral de catre Stalin in 1940 si ulterior incorporat in URSS, releva semnatarul articolului. RMoldova are acum reputatia dureroasa de a fi cea mai saraca dintre republicile europene ale fostei URSS.

Odata cu independenta care a fracturat URSS in decembrie 1991, fabricile s-au inchis iar o fisie din RMoldova, cunoscuta sub numele de Transnistria, aflata la est de Nistru, s-a separat. Transnistria a fost sectiunea cea mai industrializata din RMoldova si cea mai rusificata. Moscova a intervenit pentru a opri un razboi civil declansat de secesiune, care a ucis peste 700 de persoane, iar din 1992 trupele rusesti au monitorizat un “conflict inghetat” care a lasat Transnistria izolata si nerecunoscuta de nicio tara iar RMoldova dezmembrata.

In cele doua decenii de haos politic si economic pe care Banca Mondiala l-a constatat, “rata somajului in RMoldova a crescut de la 4% in 2008 la 7,4% in 2010 si avind peste un sfert dintre rezidentii sai care traiesc sub pragul national al saraciei – rata ajunge la 36% in zonele urbane – RMoldova este cea mai saraca tara din Europa”.

Tara vecina, Romania, in schimb, a mers din succes in succes, aderind la NATO in martie 2004 si la UE trei ani mai tirziu, ambele evolutii deranjind profund Moscova. Cu un PIB pe cap de locuitor in 2011 de 12.476 dolari, Romania are acum o economie cu venit superior-mediu, pe care cetatenii RMoldova nu pot decit sa o admire de la distanta.

Importurile rusesti, oferite de monopolul de gaze naturale Gazprom al Federatiei Ruse, sint din ce in ce mai scumpe, in contextul in care compania isi coreleaza in mod regulat preturile cu piata globala.

Asa cum a remarcat Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare in raportul sau din februarie 2012 privind Romania, “Romania are rezerve interne de petrol si gaze naturale, dar se bazeaza in principal pe Rusia pentru importurile sale. Exista o nevoie de a promova securitatea energetica prin diversificare”.

Toate acestea fac ca amplul interviu realizat de postul de radio “Vocea Rusiei” cu presedintele roman Traian Basescu sa fie obligatoriu de citit.

Dupa ce a precizat: “Postul dumneavoastra de radio a dezinformat, cel putin postul in limba romana”, Basescu a declarat: “Vreau sa stiti ca Romania a facut o politica de consolidare a securitatii sale nationale si nu impotriva Rusiei. Noi nu putem concepe in momentul de fata ca Federatia Rusa ar fi un risc de securitate nationala pentru Romania”.

In ceea ce priveste ingrijorarile privind posibile revendicari romanesti legat de RMoldova, Basescu a afirmat: “Eu consider ca cetatenii Republicii Moldova si ai Romaniei sint acelasi popor. Dar sintem acelasi popor in doua state independente”.

Basescu a fost intrebat, de asemenea, despre South Stream. Este vorba de o conducta de gaze naturale proiectata pentru a transporta gaze naturale rusesti prin Marea Neagra catre Bulgaria si mai departe spre Grecia, Italia si Austria, ca o alternativa la conducta Nabucco, constructia fiind programata sa inceapa in decembrie 2012, iar conducta sa fie finalizata trei ani mai tirziu.

Intr-un amplu raspuns Basescu a afirmat: “Noi sustinem fara rezerve varianta coridorului sudic, care este o varianta sustinuta de Uniunea Europeana si noi sintem parte a Uniunii Europene. Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem si parte a acestui proiect, Romania are 16% din proiect. Dar niciodata n-o sa auziti ca ne impotrivim South Stream-ului. Va pot spune ca atunci cind am primit de la autoritatile rusesti solicitarea sa se faca primele prospectiuni in zona economica a Romaniei, raspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decit parte a politicii energetice europene, atita timp cit Federatia Rusa si acum ne vinde gaze prin intermediari si nu in mod direct. In conditiile in care avem o conducta a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru. Fireste, o deschidere a Federatiei Ruse catre parteneriatul cu noi si noi am oferit Gazpromului posibilitatea sa faca depozite de gaze pe teritoriul Romaniei in foste saline. Si intrebarea a venit destul de acut atunci cind au fost neintelegerile cu Ucraina. Ne mentinem optiunea de a fi un partener al Gazpromului. Cind vreti sa aflati despre Romania, vorbiti direct cu mine, nu luati din presa”.

Prin urmare, ce se poate spune sintetizind? Romania este acum ferm asezata in tabara occidentala, iar Moscova trebuie sa se resemneze. Odata spuse acestea, Bucurestiul nu este atit de xenofob incit sa dezbine relatiile sale cu un stat vecin iar domeniul energetic este considerat ca fiind unul in care cooperarea nu numai ca poate continua, ci se va aprofunda. In consecinta, pentru Putin, Romania ofera mai mult decit “o jumatate de piine” iar South Stream reprezinta o sursa viitoare de venituri pentru Kremlin, spre deosebire de Nabucco, conchide analistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *