Cum pagubeste Eldorado Gold bugetele statelor unde opereaza

Cum pagubeste Eldorado Gold bugetele statelor unde opereaza
Cum pagubeste Eldorado Gold bugetele statelor unde opereaza

Un nou raport al Centrului pentru Cercetare al Companiilor Multinationale (SOMO) arata ca, in timp ce Grecia este nevoita sa adopte masuri dure de austeritate, redresarea economica a acesteia este subminata de eschivarea platii taxelor prin intermediul Tarilor de Jos, se arata intr-un comunicat Mining Watch. Raportul Fool’s Gold prezinta modul in care compania miniera canadiana Eldorado Gold reuseste sa eschiveze plata taxelor prin intermediul firmelor de tip casuta postala din Olanda. Astfel, s-a ajuns la pierderi fiscale de 1,7 milioane de euro pentru Grecia, in ultimii doi ani. Exista, de asemenea, numeroase ingrijorari in cea ce preiveste mediul inconjurator si respectarea drepturilor omului.

Acest mecanism de eschivare al platii taxelor prin intermediul firmelor de tip casuta postala este exemplul perfect pentru felul in care Eldorado opereaza la nivel mondial, inclusiv in Romania.

Eldorado Gold eschiveaza plata taxelor in Grecia

Eldorado foloseste firme-cutie postala olandeze pentru a evita plata impozitelor desi nu desfasoara nici un tip de activitate operationala in Tarile de Jos. Raportul “Fool’s Gold” a constatat ca Eldorado utilizeaza o schema de finantare a imprumuturilor care muta plata dobanzilor de la filiala greaca Hellas Gold SA, prin intermediul unor companii olandeze de tip cutie postala, catre o entitate din Barbados in care venitul ramane neimpozitat. Daca aceasta structura de finantare persista, profiturile viitoare inregistrate din derularea proiectului minier si impozitul aferent pe venit este de asteptat sa fie redus substantial, mai ales daca aceasta se practica in combinatie cu alte tehnici de evaziune fiscala utilizate pe scara larga de catre firmele din sectorul extractiv. „Uniunea Europeana si Tarile de Jos au standarde duble. Pe de o parte se impun masuri de austeritate dure care au efecte sociale si economice devastatoare in Grecia; pe de alta parte faciliteaza eschivarea platii taxelor care pagubeste statul grec de milioane de euro”, spune cercetatorul SOMO, Katrin McGauran.

Ce inseamna acest lucru pentru Romania?

Raportul arata ca operatorul minier foloseste aceeasi structura si pentru Romania. Compania olandeza tip cutie postala Eldorado Gold (Romania) BV, cu active de 15 milioane de dolari, dar nici un angajat, este proprietarul direct al Deva Gold care intentioneaza sa opereze mina Certej. Deva Gold este finantata printr-o facilitate de credit in valoare de 200 milioane de dolari a unei alte firme cutie postala olandeza, Eldorado Gold Treasury BV, care la randul sau, este finantata prin bilete la ordin emise de actionarul sau olandez (Eldorado Gold Cooperatief). Evidentele contabile arata ca Eldorado Gold Cooperatief a primit imprumuturi de la doua filiale din Barbados in 2013, in valoare de 100 milioane, respectiv 25 milioane de dolari. Mina romaneasca de la Certej este, prin urmare, in cele din urma finantata din Barbados.

Pana in prezent o cercetare in profunzime inca nu a fost facuta in ceea ce priveste finantarea minei Certej. Cu toate acestea, se pare ca platile de dobanzi din Romania catre Olanda, care ar trebui sa fie impozitate ca venit pentru grupul de intreprinderi, nu sunt impozitate nicaieri, doar in paradisul fiscal Barbados. Acest lucru ar reduce profiturile din Romania si in consecinta, impozitul aferent pe profitul inregistrat in cazul in care mina Certej va incepe vreodata.

Eschivarea platii taxelor, o problema structurala

Fool’s Gold arata ca schema practicata de Eldorado Gold nu e un caz izolat – tari de conduita fiscala, precum Olanda si Luxemburg sunt utilizate la scara larga de catre companiile straine care investesc in Grecia. Raportul arata ca un uimitor 80% din investitiile directe din Olanda in Grecia se desfasoara prin intermediul firmelor de tip cutie postala – problematica prea putin prezentata in expunerea cauzelor deficitului bugetar al Greciei.

Cercetatoarea SOMO, Indra Römgens: „Abuzurile fiscale a marilor corporatii care isi desfasoara activitatea in Grecia si rolul de facilitare pe care UE il exercita privind legislatia fiscala a statelor membre, ar trebui sa fie atent analizate de comisia speciala a Parlamentului European pentru decizii fiscale”

Din nou, Romania poate fi comparata cu Grecia. Olanda este cel mai mare investitor in Romania[1], cu o valoare 20 149 de milioane de dolari in 2013 dintr-un total de investitii straine directe de 82 606 millioane de dolari. Aceasta inseamna 24 la suta din toate investitiile straine directe din Romania provin din Olanda. Dar daca luam in considerare ca 80 la suta din aceaste investitii sunt redirectionate prin Tarile de Jos, pentru a evita taxele din Romania, ajungem la concluzia ca 19 la suta din totalul investitiilor din tara noastra (16,119,000 dolari) sunt atribuite firmelor olandeze tip cutie postala si implict profiturile lor nu sunt impozitate corespunzator.

Roxana Pencea, Mining Watch Romania: „Guvernul roman ar trebui sa efectueze o analiza cost-beneficiu a proiectului Certej planificat de Eldorado Gold, care sa analizeze critic legalitatea structurii fiscale a societatii si sa cuantifice nu doar venituri fiscale potentiale si crearea de locuri de munca, dar si pierderile de mediu, sociale si de locuri de munca asteaptate sa se produca in eventualitatea inceperii operatiunilor miniere”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *