Deseuri marine in marile Europei: constientizare sociala si co-responsabilitate

0
102
Deseuri marine in marile Europei: constientizare sociala si co-responsabilitate

Proiectul MARLISCO (Deseuri marine in marile Europei: constientizare sociala si co-responsabilitate) a demarat, cu succes, la Comisia Europeana pentru Cercetare si Inovare de la Bruxelles, in 26-27 iulie 2012.

Proiectul MARLISCO (Deseuri marine in marile Europei: constientizare sociala si co-responsabilitate) a demarat, cu succes, la Comisia Europeana pentru Cercetare si Inovare de la Bruxelles, in 26-27 iulie 2012.

Partenerii proiectului sunt:
Provincia di Teramo Italy (Partener principal)
Coastal & Marine Union (EUCC) Netherlands
Centre for Environment, Fisheries & Aquaculture Science, United Kingdom
University of Plymouth, United Kingdom
European Plastics Converters, Belgium
European Plastics Recyclers, Belgium
MerTerre, France
Regionalni Razvojni Center Koper , Slovenia
University College Cork, National University of Ireland, Ireland
Mare Nostrum, Romania
Die Küsten Union Deutschland e.V. Germany
IsoTech LtD, Cyprus
Union of Bulgarian Black Sea Local Authorities, Bulgaria
Plastics Europe AISBL, Belgium
New University of Lisbon, Portugal
Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development, Greece
Turkish Marine Research Foundation, Turkey
Kommunernes Internationale Miljorganisation, Denmark
Honky Tonk Film, France
Media Tools, France

Mediile marine sunt esentiale pentru dezvoltarea umana, dar ele sunt, de asemenea, pe scara larga amenintate de activitatile noastre. Sunt folosite deseori ca gropi de gunoi pentru deseuri menajere si industriale, atat direct, cat si prin intermediul fluviilor si circuitului atmosferic, ceea ce duce la potentialele efecte negative ecologice si economice.

Doar anul acesta, in cadrul activitatii de Coastwatch, litoralul romanesc, impartit in 23 de sectoare de la Constanta, Eforie, Tuzla, Costinesti, Mangalia si pana la Vama Veche, a fost monitorizat de institutiile de invatamant constantene i de voluntarii Mare Nostrum, care au inregistrat, aruncate pe plaja, 23569 obiecte din plastic, 6527 din hartie, 5044 din metal si 1032 din sticla.

Obiectivul principal al proiectului MARLISCO este de a creste gradul de constientizare al consecintelor comportamentului social, in ceea ce priveste gestionarea deseurilor de productie care privesc sistemele socio-ecologice marine, pentru a promova co-responsabilitatea in randul diferitilor actori, pentru a defini o viziune colectiva mai durabila si de a facilita motive pentru actiuni concertate.

Un alt obiectiv important este de a oferi si de a evalua mecanisme pentru a permite societatii sa perceapa impactul deseurilor/gunoiului asupra mediului marin, pentru a identifica activitatile terestre care sunt implicate si a ajunge la solutii comune pentru a reduce acest impact – in special solutii care pot fi puse in aplicare la nivel local, dar care au un efect regional.

MARLISCO va dispune de abordari inovatoare multimedia pentru a ajunge la un public cat mai larg posibil, in modul cel mai eficient. Proiectul va dezvolta programe care vor pot fi utilizate pentru abordarea problemelor legate de deseurile marine si care pot fi, de asemenea, aplicate la scara mai larga si altor provocari din societate, cu beneficii substantiale ce urmeaza sa fie realizate printr-o integrare mai buna in randul cercetatorilor, partilor interesate si al societatii.

Durata proiectului este de 36 de luni, incepand din 6 iunie 2012 pana pe 30 mai 2015; costul total al proiectului, finantat de Comisia Europeana este de 4.119.357, 94 si vor fi implicate persoane din 15 tari europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here