Despre culturile modificate genetic

Despre culturile modificate genetic

Despre culturile modificate genetic

Organism modificat genetic este termenul cel mai des folosit pentru a descrie o planta sau un animal, aparent normal, caruia i s-au transferat gene de la alte specii folosind tehnici de inginerie genetica. Omul este predispus la teama si reticenta cand vine vorba de ceva ce nu cunoaste, acesta fiind unul dintre motivele pentru care plantele modificate genetic nu sunt cultivate mai intens… inca.

Solutia pentru foamete sau cancer?

Bill Gates este unul dintre sustinatorii culturilor modificate genetic. El a investit aproximativ doua miliarde de dolari in companii care se ocupa cu producerea si facilitarea tehnologiilor de modificare genetica a produselor agricole, cum ar fi Monsanto.
Un studiu efectuat in 2012 pe soareci de laborator a concluzionat ca organismele modificate genetic (porumbul, in acest caz) cauzeaza cancer. E interesant de observat cum studiile de genul trag concluzii dezastruoase avand in vedere ca, in realitate, omul a inceput sa aduca modificari genetice plantelor acum vreo 12,000 de ani, iar animalelor acum vreo 14,000 de ani. Interventia omului in felul de trai al animalelor si in cultura plantelor a modificat treptat stuctura genetica a acestora, e atat de simplu.

De ce se recurge la acest procedeu


Avantajele unei culturi cu plante modificate genetic sunt numeroase. Oamenii de stiinta nu au petrecut ani de zile in laborator pentru a crea o natie de porumb prin care intreaga populatie sa fie transformata in zombi.
Plantele modificate genetic sunt gandite in asa fel incat sa aiba o rezistenta sporita la paraziti si erbicide, sa aiba o valoare nutritionala sporita si sa poate creste in conditii vitrege (seceta sau temperaturi extreme). De-asemea, desi au fost retrase de pe piata, exista un soi de rosii modificate genetic special pentru a rezista mai mult la vanzare pe taraba.
Inca un lucru pe care nimeni nu-l aduce la cunostinta oamenilor este ca, pe langa utilizarea culturilor modificate genetic pentru hrana, oamenii de stiinta incearca sa altereze proprietatile unor alge, porumb si plopi astfel incat sa poata fi folosite ca bio-combustibil.
De-asemenea, pe piata sau in proces de dezvoltare se mai afla o categorie de plante modificate genetic astfel incat valoarea nutritionala sa fie mai crescuta, iar timpul necesar pana la recoltare sa fie mai scurt.

Etichetate gresit

Desi beneficiile sunt numeroase, atat in Europa, cat si in America, culturile modificate genetic sunt etichetate ca o molima pentru umanitate. Cei care se opun sustin ca sunt preocupati de binele omenirii si al mediului. Ei sustin ca vor acelasi lucru pentru care muncesc si oamenii de stiinta: productia de recolte sanatoase accesibile unei populatii in crestere. Din pacate, prin propaganda negativa pe care o fac, cei care se opun culturilor modificate genetic nu fac decat sa puna bete in roate si sa distruga progresul inregistrat pana in prezent in acest domeniu.

Adevarul este „crunt”

Este firesc sa ne temem si sa fim sceptici in ceea ce priveste culturile modificate genetic. Numeroase publicatii online au facut o treaba „extrem de buna” in a speria populatia, difuzand informatii nu tocmai precise, impachetate intr-un ambalaj cat mai spectaculos si senzational cu putinta.
Adevarul este ca atat timp cat nu pui pe masa fructe de padure salbatice, caprioara sau mistret vanat in salbaticie sau peste prins de mana ta, tot ceea ce mananci este modificat genetic. Porumbul nu creste de la sine, organizat, omul il planteaza de mii de ani. Exact aceeasi poveste este si cu celelalte legume si plante cumparate din piata sau supermarket, la fel si cu carnea de pui, de porc sau de vita: toate sunt modificate genetic.
Intr-un sondaj efectuat in Romania, in 2010, peste 74 la suta dintre respondenti au spus ca nu vor manca niciodata hrana modificata genetic.



11 Mai 2014 - Sursa: Viata Libera



Articole recente:
@Recomandari
ciolos
6 aprilie 2016
Evenimente ecologice
adopta-o-casa-6-e1434456234818-820x300
28 martie 2016
Schimbari climatice
In 2016 s-a inregistrat cea mai calda luna ianuarie din istoria masuratorilor meteorologice
22 februarie 2016
Energie regenerabila
Producerea energiei regenerabile - tot mai la îndemână
19 februarie 2016
Colectare Deseuri
ONG
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
19 februarie 2016
Fondul forestier
Drujbele si excavatoarele distrug padurile virgine chiar in acest moment
19 februarie 2016
Alimentatie
Merele, roșiile și portocalele conțin cele mai multe pesticide
17 februarie 2016
Agricultura ecologica
Raport: Pesticidele din hrana bebelușilor: morcovi, caise, pătrunjel cu ciprodinil, clorpirifos, carbendazim
17 februarie 2016
ONG
16 februarie 2016
Protectia Mediului
Alimentatie
16 februarie 2016
Energie regenerabila
16 februarie 2016
Biodiversitate
Asociaţiile de mediu şi localnicii au spus NU microhidrocentralelor pe râul Nera
16 februarie 2016
Biodiversitate
Acvila țipătoare Arlie se întoarce în Brașov. Vine din Namibia și parcurge 25.000 de kilometri
16 februarie 2016
Sanatate
Cum sa-ti prepari pasta de dinti BIO acasa
16 februarie 2016
Stop Abandonului
Masini ecologice
16 februarie 2016
Case Pasive
A stat 10 ani in India si a venit in Moldova cu ideea unei case ecologice: O locuinta din paie
15 februarie 2016
Alimentatie
Ministrul Agriculturii: O parte dintre produsele pe care le consumam sunt otravite
14 februarie 2016
Controlul poluarii
Peste 5,5 milioane de decese premature, cauzate de poluarea aerului în 2013
14 februarie 2016