Despre culturile modificate genetic

Despre culturile modificate genetic
Despre culturile modificate genetic

Organism modificat genetic este termenul cel mai des folosit pentru a descrie o planta sau un animal, aparent normal, caruia i s-au transferat gene de la alte specii folosind tehnici de inginerie genetica. Omul este predispus la teama si reticenta cand vine vorba de ceva ce nu cunoaste, acesta fiind unul dintre motivele pentru care plantele modificate genetic nu sunt cultivate mai intens… inca.

Solutia pentru foamete sau cancer?

Bill Gates este unul dintre sustinatorii culturilor modificate genetic. El a investit aproximativ doua miliarde de dolari in companii care se ocupa cu producerea si facilitarea tehnologiilor de modificare genetica a produselor agricole, cum ar fi Monsanto.
Un studiu efectuat in 2012 pe soareci de laborator a concluzionat ca organismele modificate genetic (porumbul, in acest caz) cauzeaza cancer. E interesant de observat cum studiile de genul trag concluzii dezastruoase avand in vedere ca, in realitate, omul a inceput sa aduca modificari genetice plantelor acum vreo 12,000 de ani, iar animalelor acum vreo 14,000 de ani. Interventia omului in felul de trai al animalelor si in cultura plantelor a modificat treptat stuctura genetica a acestora, e atat de simplu.

De ce se recurge la acest procedeu

Avantajele unei culturi cu plante modificate genetic sunt numeroase. Oamenii de stiinta nu au petrecut ani de zile in laborator pentru a crea o natie de porumb prin care intreaga populatie sa fie transformata in zombi.
Plantele modificate genetic sunt gandite in asa fel incat sa aiba o rezistenta sporita la paraziti si erbicide, sa aiba o valoare nutritionala sporita si sa poate creste in conditii vitrege (seceta sau temperaturi extreme). De-asemea, desi au fost retrase de pe piata, exista un soi de rosii modificate genetic special pentru a rezista mai mult la vanzare pe taraba.
Inca un lucru pe care nimeni nu-l aduce la cunostinta oamenilor este ca, pe langa utilizarea culturilor modificate genetic pentru hrana, oamenii de stiinta incearca sa altereze proprietatile unor alge, porumb si plopi astfel incat sa poata fi folosite ca bio-combustibil.
De-asemenea, pe piata sau in proces de dezvoltare se mai afla o categorie de plante modificate genetic astfel incat valoarea nutritionala sa fie mai crescuta, iar timpul necesar pana la recoltare sa fie mai scurt.

Etichetate gresit

Desi beneficiile sunt numeroase, atat in Europa, cat si in America, culturile modificate genetic sunt etichetate ca o molima pentru umanitate. Cei care se opun sustin ca sunt preocupati de binele omenirii si al mediului. Ei sustin ca vor acelasi lucru pentru care muncesc si oamenii de stiinta: productia de recolte sanatoase accesibile unei populatii in crestere. Din pacate, prin propaganda negativa pe care o fac, cei care se opun culturilor modificate genetic nu fac decat sa puna bete in roate si sa distruga progresul inregistrat pana in prezent in acest domeniu.

Adevarul este „crunt”

Este firesc sa ne temem si sa fim sceptici in ceea ce priveste culturile modificate genetic. Numeroase publicatii online au facut o treaba „extrem de buna” in a speria populatia, difuzand informatii nu tocmai precise, impachetate intr-un ambalaj cat mai spectaculos si senzational cu putinta.
Adevarul este ca atat timp cat nu pui pe masa fructe de padure salbatice, caprioara sau mistret vanat in salbaticie sau peste prins de mana ta, tot ceea ce mananci este modificat genetic. Porumbul nu creste de la sine, organizat, omul il planteaza de mii de ani. Exact aceeasi poveste este si cu celelalte legume si plante cumparate din piata sau supermarket, la fel si cu carnea de pui, de porc sau de vita: toate sunt modificate genetic.
Intr-un sondaj efectuat in Romania, in 2010, peste 74 la suta dintre respondenti au spus ca nu vor manca niciodata hrana modificata genetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *