Dezvoltarea umana decimeaza speciile-simbol ale planetei

Incalzirea globala cu 1,5-2,5°C ar putea duce la pieirea pinguinilor, a recifurilor de corali sau a testoaselor marine
incalzirea globala
– In ultimii 15 ani au fost inregistrati cei mai caldurosi ani din 1856 pana in prezent.- Amenintarea este cu atat mai mare pentru speciile ale caror populatii au fost deja reduse drastic de activitatea umana, de fragmentarea habitatelor, vanatul ilegal, comertul necontrolat si dezvoltarea economico-sociala nesustenabila.

Analize recente au aratat ca aceasta crestere este cauzata aproape in intregime de utilizarea combustibililor fosili in scopul producerii de energie (iar restul provine in mare masura din defrisarea padurilor tropicale, ceea ce duce, in cele din urma, la eliberarea carbonului blocat in biomasa). Un alt fapt il constituie cresterea constanta a nevoilor de energie ale omenirii: acestea s-au majorat cu 15% doar in primii cinci ani scursi de la inceputul secolului XXI, cresterea estimata pana in 2030 fiind de minimum 60%. Reglementarile propuse de Executivul european vizeaza reducerea cu 10% a emisiilor de gaze poluante in intervalul 2011-2020.
Astfel, obiectivul UE pentru 2020 este scaderea emisiilor de dioxid de carbon cu 500 de milioane de tone.
urs polar
Ursul polar – impact catastrofal
Simbol al mediului arctic, ursul polar este acum si simbolul impactului catastrofal pe care incalzirea globala il are asupra planetei. Exista aproximativ 25.000 de ursi polari, (marea majoritate in Canada – 13 dintre cele 19 subspecii). Un studiu recent arata ca 42% din habitatul propice ursilor polari va disparea pana la jumatatea secolului XXI. Problemele cele mai grave apar primavara si vara, cand ursii polari se inmultesc si isi asigura rezervele de hrana pentru lunga iarna arctica. Aproximativ doua treimi din populatia de ursi ar putea disparea daca aceste predictii se adeveresc. Se preconizeaza ca, in ritmul pierderilor actuale, populatia de ursi polari va disparea definitiv in nu mai putin de 75 de ani.

Printre efectele negative majore ale incalzirii globale se numara subtierea si ruperea timpurie a calotei glaciare. In anumite zone, gheata se sparge cu trei saptamani mai devreme decat in anul 1979. Primavara, femelele au mai putin timp pentru a vana si a se hrani, astfel incat sa ajunga la greutatea propice. Greutatea medie a unei femele a scazut de la 290 kg in 1980 la 230 kg in 2004. Greutatea critica, cea la care femelele nu se mai pot reproduce, este de 189 kg. In acest ritm, specialistii estimeaza ca ursii polari nu se vor mai putea reproduce din 2012.

Cangurii, fara habitat
11 dintre cele 12 specii de canguri din Noua Guinee sunt sub amenintare, dintre care patru sunt aproape de pragul critic. Predictiile climatice arata ca o crestere a temperaturii de doar 0,5°C ar distruge habitatele a numeroase specii de canguri din sud-vestul Australiei, care si asa sunt mult subdimensionate. In plus, cresterea frecventei si intensitatii incendiilor reprezinta o moarte sigura pentru animale, deoarece sunt distruse numeroase specii de plante cu care cangurii se hranesc.Tigrul bengalez, exterminatIn ultimii 1000 de ani, populatia de tigri a scazut cu 95%, ajungand astazi la 4.000 de exemplare. Trei subspecii au disparut definitiv, iar alte patru nu au mai fost observate in mediul salbatic in ultimii 25 de ani. Tigrii bengalezi sunt vanati de peste 1000 de ani, pana in 1930, aceasta fiind cea mai mare amenintare pentru supravietuirea lor. Desi sunt specii protejate, braconierii inca ii extermina pentru pielea si oasele lor, foarte apreciate in medicina traditionala si in industria textila. Distrugerea si reducerea habitatelor in care acestia traiesc vor forta sa traiasca in arii din ce in ce mai mici si sa intre in contact cu oamenii.

Recifurile de corali s-au albit
Recifurile de corali sunt unele dintre cele mai diverse ecosisteme de pe Pamant. In 1998, 16% din populatia globala de corali a disparut in urma unui fenomen de albire. Se estimeaza ca, pana in 2060, se vor inregistra pierderi masive de corali, astfel ca, in cateva zeci de ani, 80% din ei ar putea muri. Un impact major asupra populatiilor de corali il are cresterea nivelului de dioxid de carbon si aciditatii din oceane. Autoritatile trebuie sa ia masuri urgente pentru reducerea emisiilor de CO2 in urmatorii zece ani.

Balenele si delfinii, vanati de braconieri
Pe masura ce oceanele se incalzesc, speciile de balene si delfini sunt nevoite sa se adapteze unui habitat diferit. Multe dintre ele nu reusesc sa faca fata noului mediu de viata, ceea ce le pune in pericol supravietuirea. Noua din cele 15 specii de balene sunt astazi amenintate cu disparitia, atat din cauza incalzirii globale, cat si din cauza vanarii ilegale. Numai in Oceanul Antarctic mai mult de doua milioane de balene au fost ucise in scopuri comerciale. In plus, reducerea calotei glaciare va permite accesul oamenilor in zone „interzise” pana acum, iar anumite activitati, precum constructiile, maresc impactul negativ al pescuitului comercial si al poluarii.Testoasele marine, dezorientate de constructiile costiereTestoasele marine inoata in oceane de peste 100 milioane de ani si, de-a lungul timpului, au invatat sa se adapteze schimbarilor climatice din trecut, dar niciodata nu au fost supuse unor pericole atat de mari ca acum.

Cinci din cele sapte specii de testoase marine sunt fie amenintate, fie chiar in pragul critic de disparitie. Principala cauza o constituie temperaturile in continua crestere, care afecteaza profund ciclul de viata al acestei specii. De asemenea, sansele ca o broasca testoasa sa ajunga la maturitatea sexuala sunt din ce in ce mai mici, deoarece sunt vanate pentru oua, carapace, piele si grasime, atat pentru piete interne, cat si internationale. Sute de mii de testoase sunt ucise anual de pescari. Habitatele cruciale pentru pui si pentru hrana sunt distruse de dezvoltarile necontrolate de-a lungul coastelor. Luminile de pe sosele si constructiile aflate in apropierea cuibului dezorienteaza puii abia iesiti din gaoace, care nu-si mai gasesc drumul catre ocean si mor prin deshidratare sau din cauza pradatorilor.Pinguinii lupta pentru supravietuireSe estimeaza ca, in anumite colonii, numarul pinguinilor a scazut cu pana la 66% din 1983. Temperatura globala in continua crestere, dar si diminuarea stratului de gheata de la poli reprezinta pentru populatiile de pinguini o adevarata lupta pentru supravietuire.

Calota glaciara acopera 6% din suprafata oceanelor si are un impact major asupra atmosferei planetei, asupra apelor si a ecosistemului polar, fiind foarte sensibila la schimbarile climatice. In partea vestica a Antarcticii, calota glaciara are acum cu 40% mai putin decat avea acum 26 de ani. Temperaturile de iarna „mai calde” subtiaza gheata si numeroase populatii de pinguini sunt in pericol, nemaiavand mediul propice in care sa se inmulteasca si sa se dezvolte. Urangutanii, in targurile de animaleIn ultimii 10 ani populatia de urangutani a scazut cu 30-50%. Astazi, mai putin de 80.000 de urangutani traiesc in mediul salbatic. Principalele cauze ale diminuarii sunt incendiile si lipsa hranei, ambele cauzate de cresterile de temperatura. Multi urangutani mor ucisi de fermieri, in timp ce fug din calea incendiilor, sau sunt prinsi pentru targuri de animale, ori folositi pentru amuzament in spectacole.

Studiile arata ca in jur de 500 de urangutani sunt capturati in scopuri comerciale. Majoritatea sunt foarte tineri, iar pentru fiecare animal prins, cel putin inca unul moare (mama acestuia). Urangutanii se reproduc destul de greu: o femela naste o singura data la 6-9 ani.Elefantii africani se bat cu oamenii pe apaStudiile predictive arata ca tarile africane sunt mai vulnerabile la schimbarile climatice decat oricare alt teritoriu de pe glob, ceea ce are consecinte grave asupra biodiversitatii continentului. Specia de elefanti africani se confrunta deja cu o criza severa de apa si hrana, determinata de cresterile de temperatura. De asemenea, populatia umana din Africa s-a dublat intre 1980 si 2005, de la 480 la 905 milioane persoane, marind competitia cu animalele pentru resursele naturale. Studiile arata ca cel putin 20% din ariile protejate in care traiesc elefantii nu vor mai corespunde necesitatilor pana in 2080.Pescarusii, doborati de furtuni violentePopulatiile de pescarusi au fost deja reduse drastic prin activitatile umane, cu precadere pescuitul masiv.

Ciclul de viata al pasarilor, in general, si al celor migratoare in mod deosebit, depinde foarte mult de conditiile climatice. Din cele 22 de specii de pescarusi din toata lumea, 18 sunt in pragul unui pericol iminent. Hrana lor este folosita de vasele de pescari ca momeala in plase. Fenomenele meteo extreme, precum furtunile puternice, ii doboara din zbor si distrug ouale din cuiburi.

Datele analizate de Biroul Meteorologic al Marii Britanii si de Unitatea pentru Cercetari Climatice a Universitatii East – Anglia pentru Organizatia Meteorologica Mondiala arata ca cei mai calzi 12 ani inregistrati vreodata au fost, in ordine descrescatoare: 1998, 2005, 2003, 2002, 2004, 2006, 2001, 1997, 1995, 1999, 1990, 2000.

Sursa: Universul Padurii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *