Dupa incendii, California are de suferit din cauza funinginii si norilor toxici

Pompierii californieni au reusit, dupa ce vremea s-a mai imbunatatit, sa potoleasca incendiile ce au devastat sudul tarii, timp de mai bine de o saptamana. In urma acestora insa, a ramas peisajul dezolant al caselor facute scrum si atmosfera inabusitoare provocata de cenusa si de norii toxici.

Temperaturile ceva mai sca-zute si potolirea rafalelor de vant au permis pompierilor sa controleze situatia dezastruoasa provocata de cel putin 23 de focare de incendii, ce au facut sapte morti, au distrus peste 1.800 de locuinte, mii de hectare de padure, si au dus la evacuarea a 640.000 de californieni. Specialistii nu au prevazut insa consecintele ecologice teribile ale acestei catastrofe.

Pana in prezent, masuratorile au aratat ca sinistrele au emis in atmosfera o cantitate de gaz cu efect de sera echivalenta cu cea produsa de 400.000 de automobile intr-un an. Din acest motiv, autoritatile si Agentia de Protectie a Mediului, prin purtatorul de cuvant Patricia Rey, i-au rugat pe localnici sa ramana cat mai mult timp in casa, din cauza nivelului crescut de poluare atmosferica. Probele de aer arata ca acesta este de trei ori mai mare decat nivelul admis de normele federale.

Cei mai expusi sunt copiii, batranii si persoanele care sufera de maladii respiratorii.

Ploile, un rau asteptat

Prezenta particulelor de ce-nusa si funingine este foarte periculoasa, avertizeaza expertii, pentru ca irita in primul rand pielea, nasul si gatul, iar apoi intoxica organismul cu diverse substante otravitoare. Din cauza norilor plumburii ce acopera o parte din sudul Californiei, purtatori de gudroane si substante toxice, locuitorii din zonele sinistrate au primit masti si tuburi cu oxigen.

Dar adevaratele consecinte ecologice ale acestei poluari masive vor fi cunoscute mult mai tarziu, este de parere Bill Rukeyser, de la Biroul de supraveghere a calitatii apei din California. Expertul avertizeaza ca primele ploi „postcatastrofa” vor face ca toxinele produse de incendii sa ajunga in pamant, in apele raurilor si, implicit, in cele ale oceanului. In plus, specii rare de arbori, de fluturi si de flora salbatica sunt expuse riscului de disparitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *