Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica
Guvernul Ponta vrea fracturare hidraulica

Romania trebuie sa intensifice explorarea si, eventual, exploatarea de noi zacaminte de titei si gaze naturale, atat conventionale, cat si neconventionale, in conditiile declinului productiei de hidrocarburi din zacamintele conventionale aflate in productie, se arata in Strategia Energetica Nationala /SEN/ pentru perioada 2015-2035, lansata, vineri seara, in dezbatere publica de catre Departamentul pentru Energie.

‘Resursele energetice neconventionale constituie o forma alternativa de energie si sunt localizate in formatiuni sedimentare de diferite varste, de regula, la adancimi mari in scoarta terestra si in zonele reci, in mari si oceane (gaz hidratii). In conditiile declinului productiei de hidrocarburi din zacamintele conventionale, aflate in productie, Romania trebuie sa intensifice explorarea si, eventual, exploatarea de noi zacaminte de titei si gaze naturale, atat conventionale, cat si neconventionale. In acest domeniu, cercetarile sunt abia la inceput in Romania si o estimare a acestor resurse va fi posibila numai dupa desfasurarea unor lucrari de explorare mai aprofundate’, se precizeaza in document.

Potrivit sursei citate, Romania dispune de cele mai mari rezerve de gaze naturale din ECE (Europa Centrala si de Est — n.r.), cu rezerve sigure de aproximativ 1.600 TWh. La o productie medie anuala de 11 miliarde mc gaze naturale si in conditiile unui declin anual constant de 5% al rezervelor sigure de gaze naturale, coroborat cu o rata de inlocuire a rezervelor de gaze naturale de 80%, se poate aprecia ca rezervele actuale de gaze naturale s-ar putea epuiza intr-o perioada de aproximativ 14 ani, se mai arata in document.

Conform Strategiei, activitatile de explorare si exploatare a hidrocarburilor care implica procedeul de fracturare hidraulica de mare volum se supun legislatiei generale si legislatiei UE privind protectia mediului.

‘Exista o serie principii recomandate de CE (Recomandarea 2014/70/UE), privind explorarea si extractia hidrocarburilor (cum sunt gazele de sist) prin utilizarea fracturarii hidraulice de mare volum, menite sa asigure protectia climei si a mediului, utilizarea eficienta a resurselor, precum si informarea publicului’, se arata in documentul citat.

Potrivit raportului Energy Information Administration (EIA) din anul 2013 ‘World Shale Gas and Shale Oil Resource Assessment’, citat in Strategia Energetica Nationala pentru perioada 2015-2035, se estimeaza ca Romania detine resurse considerabile de gaze de sist, ocupand locul al treilea in Europa, cu un potential de aproximativ 14.882 TWh resurse exploatabile.

De asemenea, informatii geologice indica posibilitatea existentei in subsolul Romaniei a unor resurse de tight gas si gaz-hidrati, reiese din Raportul Comitetului National Roman pe surse neconventionale.

Strategia Energetica lansata in dezbatere mentioneaza faptul ca o companie /Chevron, n.r./ detine in Romania patru acorduri petroliere de explorare, dezvoltare si exploatare prin care s-a angajat sa exploreze potentialul de gaze de sist, in zona de est a tarii si in sudul Dobrogei. In anul 2014, compania a finalizat lucrarile preliminare de explorare la sonda Pungesti si mai detine avize pentru saparea a patru sonde de explorare amplasate in zonele: Puiesti, Paltinis, Popeni si Silistea. Se estimeaza ca procesul de forare va incepe in anul 2015, in paralel continuand si prospectiunea seismica bidimensionala.

Departamentul pentru Energie a lansat, vineri seara, o noua dezbatere publica in privinta Strategiei Energetice Nationale pentru perioada 2015-2035.

Documentul supus dezbaterii reprezinta analiza sistemului energetic national si a angajamentelor asumate de Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, fiind elaborat de catre Departamentul pentru Energie, cu participarea si consultarea mai multor specialisti din mediul academic, mediul de afaceri, precum si din societatea civila.

Noua consultare publica este deschisa pana la data de 10 ianuarie 2015, termenul pentru finalizarea revizuirii strategiei energetice a Romaniei fiind luna mai 2015.

In prezent, Romania are o Strategie Energetica Nationala, adoptata in 2007, si care este valabila pana in anul 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *