Idei de case independente energetic. Cum sa ai o locuinta cu facturi zero la energie

Idei de case independente energetic. Cum să ai o locuinţă cu facturi zero la energie
Idei de case independente energetic. Cum sa ai o locuinta cu facturi zero la energie
Idei de case independente energetic. Cum sa ai o locuinta cu facturi zero la energie

O locuinta din Romania poate deveni independenta din punct de vedere energetic cu o investitie medie de 15.000 de euro, sustin specialistii, insa costurile pot creste in functie de suprafata locuintei, in functie de pozitionarea acesteia, dar si de consumul de energie.

AART Architects a proiectat „Casa pentru viata“, o casa ecologica si eficienta din punct de vedere energetic, un experiment in incercarea de a crea casa viitorului. Aceasta casa este localizata in apropierea orasului Aarhus, in Danemarca, si cuprinde mai multe strategii de realizare a unei case independente, permitandu-i acesteia sa produca mai multa energie decat are nevoie.

„Casa pentru viata“ este una din cele opt case finantate de VKR Holding in planul de a construi case independente in Europa. VKR Holding lucreaza in colaborare cu Velux, Velfac, Sonnenkraft si WindowMaster si cu arhitectii firmei AART Architects pentru a proiecta si construi aceste case numite Active Houses.

Acoperisul casei este acoperit cu un sistem de panouri fotovoltaice si unul de panouri solare pentru apa calda, care, cuplate cu o pompa de caldura, pot produce mai multa putere decat este necesar. Iarna, aproximativ 50% din caldura este asigurata de incalzirea solara pasiva a ferestrelor optimizate energetic. Vara, un sistem automatic de ventilatie naturala deschide ferestrele pentru a controla fluxul de aer din casa. Lumina joaca un rol foarte important in designul casei, fiecare incapere avand deschideri pe cel putin doua directii.

1. Idei de case independente energetic – Inoveco

Prima casa independenta energetic din Romania a fost construita in 2009 in comuna Plopu din judetul Prahova si se numeste Inoveco. Ea combina sistemul de panouri fotovoltaice cu sistemul geotermal de producere a energiei.

Amprenta la sol a casei Inoveco este de 156 de metri patrati, aceasta avand sase camere si o suprafata locuibila de 270 de metri patrati. Suprafata incalzita prin pardoseala este de 240 de metri patrati. Au fost instalate panouri fotovoltaice de 3 Kw, o pompa geotermala (9/12 Kw cu 2000m cu bucle orizontale), geamuri termopan in 3 foi, izolatie in pereti (18 centimetri celuloza si 15 centimetri polistiren), dar si ventilatie cu recuperare caldura eficienta 98%, potrivit informatiilor Inoveco.

Aceasta casa pasiva indeplineste urmatoarele conditii: necesarul de energie pentru incalzire se situeaza inre 12 si 15 Kwh/metru patrat pe an, iar consumul total cumulat de energie trebuie sa fie sub 120 Kwh/metru patrat pe an. Aceste valori reprezinta aproximativ 12-25% din consumurile energetice cumulate ale unei case din lemn sau caramida. Odata ce casa se inscrie in parametrii de mai sus, se poate trece la etapa a doua, realizarea autonomiei energetice. Aceasta se atinge folosind un cumul de tehnologii si solutii tehnice ce trebuie sa functioneze ca un tot unitar.

Reprezentantii Inoveco sustin ca trebuie indeplinite cateva conditii esentiale pentru ca acest gen de locuinta sa fie 100% eficienta si sa fie o casa independenta energetic. Trebuie executata si o izolatie foarte buna pentru a evita pierderile de caldura, precum si un sistem de ventilatie pentru recuperarea caldurii.

Trebuie tinut cont de faptul ca bilantul energetic cu costuri zero se obtine doar la calcule facute pe an, si nu la calcule lunare, iar autonomia energetica se refera la sistemele vitale ale cladirii (iluminat, incalzire, refrigerare etc.), si nu la cele auxiliare (sisteme de calcul, multimedia etc.).

Pentru a putea transforma o locuinta intr-o casa independenta energetic, forma constructiei trebuie sa fie compacta volumetric, orientarea constructiei fata de soare trebuie sa fie una corecta, izolatia trebuie sa fie de foarte buna calitate, de jur imprejurul cladirii, si trebuie sa existe ventilatie cu recuperare de caldura.
2. Idei de case independente energetic – Prispa

Casa independenta energetic Prispa, construita si finalizata in 2012 de un grup de studenti din Bucuresti, a fost amplasata in comuna Luncani din judetul Brasov. Ea a fost vanduta la licitatie unui om de afaceri bacauan la un pret de 70.000 de euro.

Casa Prispa a fost prezentata in septembrie 2012 la un concurs de arhitectura la Madrid.
Constructia casei 100% independente energetic a durat aproape doi ani si s-a facut in cadrul proiectului PRISPA, care a reprezentat Romania in 2012 la Solar Decathlon, cel mai cunoscut concurs international de case solare, in care fiecare echipa trebuie sa-si imagineze, sa proiecteze si sa realizeze o casa 100% independenta din punct de vedere energetic.

Componentii echipei Romaniei erau studenti la de Arhitectura, Constructii si Politehnica, iar proiectul PRISPA a fost cel mai ieftin dintre cele prezentate la concursul din Madrid. Arhitectii sustineau la momentul respectiv ca investitia in locuinta se va amortiza in maximum sapte ani.

Casa a primit numele Prispa deoarece este gandita in jurul elementului de arhitectura traditionala. Casa Prispa are o amprenta la sol de 113,3 metri patrati, iar suprafata utila totala este de 74,8 metri patrati. Fata casei este indreptata spre soare, iar acoperisul ajunge pana la marginea ferestrelor, astfel incat, vara, cand este foarte cald si soarele este sus pe cer, razele sunt blocate si nu patrund in casa, ci cad pe panourile solare. Iarna, in schimb, cand este mai frig si soarele este mai jos pe cer, nimic nu-i mai impiedica razele sa patrunda pe ferestre, in casa. Locuinta este dotata si cu un circuit de reciclare a apei. Apa de la dus sau de la chiuveta este tratata si reciclata incat poate fi folosita ori la toaleta, ori la irigat gradina.

3. Idei de case independente energetic – Delphi Electric

In Alba Iulia, exista un proiect-pilot de casa care este deja 40% independenta energetic si se indreapta cu pasi repezi spre 100%, arata green-report.ro la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut.

Dorin Fleseriu, managing director la Delphi Electric, a prezentat, la Renexpo-2014, solutii inovatoare pentru case independente energetic. El a transformat o casa obisnuita din Alba Iulia intr-o casa a viitorului, cu panouri fotovoltaice si incalzire electrica in pardoseala. Sistemul ii confera casei, care este locuita, o independenta energetica de 40%, urmand ca aceasta sa devina, in curand, aproape 100% independenta energetic.

Casa viitorului, din punctul de vedere al eficientei si independentei energetice, este, in primul rand, o casa bine izolata, care nu pierde energie, dar si o casa care reuseste sa produca cel putin atata energie cat consuma si are costuri aproape de zero, in ceea ce priveste iluminatul, apa calda sau incalzirea, este de parere Dorin Fleseriu. Toate acestea sunt posibile fara a se face rabat de la confortul locatarilor.

Casa din Alba Iulia are are o suprafata de 160 de metri patrati. Pe acoperis au fost montate 12 panouri solare care produc anual 4 MW anual, ceea ce reprezinta 40% din necesarul de energie pentru incalzirea apei calde si a spatiilor locuibile. Reducerea costurilor cu incalzirea si apa calda este de 40% urmand ca, atunci cand se va monta si restul de 38 de panouri solare, casa sa devina independenta energetic, necesarul anual de MW pentru aceasta performanta  fiind de 10, a adaugat Dorin Fleseriu.

Potrivit directorului de la Delphi Electric, investitia intr-o casa cu o suprafata de 180 de metri patrati, care ar urma sa devina o locuinta independenta energetic, este de 10.000 euro. Investitia se poate amortiza in 9 ani si presupune inclusiv achizitionarea panourilor solare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *