Totul despre gazele de ?ist

Ziarul Financiar: Totul despre gazele de sist

In urma cu doua saptamani, politologul american George Friedman, fondatorul si directorul Strategic Forecasting (Stratfor), una dintre cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, a vorbit la emisiunea „Dupa 20 de ani”, de la Protv, despre provocarile care asteapta Romania in urmatorii ani si chiar in urmatoarele luni. Friedman a atras atentia ca „gazele…

Citește mai departe

O noua rezerva nesperata de combustibil: „Flacarile vii” – ce tari europene pot profita

Cu doua milenii in urma, un fenomen ciudat petrecut pe campurile din preajma actualului oras turcesc Yanartas ii starnea curiozitatea lui Plinius cel Batran. Flacarile vii, observate atunci de autorul „Istoriei Naturale”, ard in continuare nestingherite la marginea localitatii din Turcia. Alimentate de metanul degajat de peridotit, o roca aflata in subsolul acestui loc, flacarile…

Citește mai departe
Lec?ie despre economie, ce facem cu banii ? Aurul (este refugiul) prostilor ?

Simpozion stiintific sub egida Universitatii din Bucuresti, sponsorizat de RMGC si Eldorado Gold

Simpozionului stiintific Odiseea Resurselor Minerale, care se va desfasura sub egida Universitatii din Bucuresti, este sponsorizat de catre cele mai controversate companii din industria extractiva: Rosia Montana Gold Corporation, Samax Romania, Deva Gold, Eldorado Gold Corporation si Prospectiuni SA, atrage atentia Alburnus Maior, adresand in acest sens o scrisoare deschisa rectoratului Universitatii. Iata mai jos…

Citește mai departe
Companiile poloneze se retrag din explorarea gazelor de şist

Ne otravesc gazele de sist? Cum se explica fenomenul apei de la robinet aprinse cu bricheta

Gazele de sist au ajuns, dupa Rosia Montana, cel mai controversat proiect privind resursele din subsolul Romaniei. Iar una dintre cele mai mari temeri exprimate de opozantii explorarilor de profil este ca acestea contamineaza apa potabila cu gaz metan. Cat de reala este aceasta amenintare si cat reprezinta manipulare? Zvonul raspandit printre localnicii de la…

Citește mai departe

Dosare penale pentru prospectiunile de gaze naturale

Activitatea firmei de prospectiuni a fost marcata in judetul Neamt de incidente si dosare penale. Subiectul fierbinte al prospectiunilor din judet, pentru gasirea resurselor de gaze naturale, l-au determinat pe presedintele Consiliului Judetean (CJ) Neamt, Culita Tarata, sa ceara clarificari de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Ministrul Liviu Dragnea a trimis, miercuri, catre…

Citește mai departe

Razboiul geofizic – Tehnici de modificare a mediului inconjurator in scopuri militare

General (r) Emil Strainu Clima poate constitui, daca este bine cunoscuta si dirijata, o arma care poate oferi suprematia pe orice teatre de actiuni militare. In momentul de fata, cand degradarea ecosistemelor Terrei are loc intr-un ritm galopant din cauza activitatilor umane sau a accidentelor si hazardelor (naturale si antropogene), si-a facut aparitia un nou…

Citește mai departe

    NASA: Scoarta lunara, aproape pulverizata de meteoriti

    Scoarta lunara a fost aproape in intregime pulverizata din cauza „bombardamentelor” cu asteroizi si comete din trecutul satelitului natural al Terrei, potrivit masuratorilor efectuate de sondele americane din misiunea spatiala GRAIL. Aceasta concluzie i-a surprins pe oamenii de stiinta americani, al caror studiu a fost publicat miercuri in revista Science. „Stiam ca planetele telurice din…

    Citește mai departe

    Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive (ANDR) a reluat demersurile necesare construirii Depozitului Final de Deseuri de Slaba si Medie Activitate

    Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive liciteaza achizitionarea documentatiei PUZ pentru construirea depozitului, in judetul Constanta • Greenpeace a atacat in instanta obtinerea unei autorizatii provizorii pentru proiect, procesul a fost castigat, iar documentatia trebuie refacuta Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive (ANDR) a reluat demersurile necesare construirii Depozitului Final de Deseuri de Slaba si Medie Activitate – DFDSMA…

    Citește mai departe

    Revista Nature: Ninsori mai frecvente vor amortiza sensibil incalzirea climatica in Antarctica

    Ninsori mai frecvente vor amortiza sensibil incalzirea climatica in Antarctica, sugereaza un studiu publicat ieri de revista Nature Climate Change, transmite Agerpres. „Aceste lucrari, care semnaleaza un mecanism „subestimat”, vor permite sa se amelioreze luarea in calcul a zapezii in modelele utilizate pentru a se prevedea evolutia climatului mondial”, estimeaza Centrul National al Cercetarii Stiintifice…

    Citește mai departe

    Vulcanul Etna, situat pe insula italiana Sicilia, a erupt pentru a patra oara in acest an

    Vulcanul Etna, situat pe insula italiana Sicilia, a erupt pentru a patra oara in acest an, duminica, potrivit imaginilor transmise de camerele de supraveghere ale Institutului national de geofizica si vulcanologie (INGV) din Catania. Institutul a dat alerta duminica, la ora 04.37, cand instrumentele de monitorizare au aratat o crestere a nivelului de energie in…

    Citește mai departe

    Omul versus mediu

    Din 1973, in fiecare an, la 5 iunie, se marcheaza Ziua Mondiala a Mediului, conceputa ca un prilej de readucere in fata opiniei publice a pro­ble­me­lor ecologice prioritare. In 2011, tema o constituie padurile si importanta lor pentru civili­za­tia u­ma­na, iar tara-gazda este India. Din pa­cate, ma­nifestarile organizate cu aceasta ocazie au ca­zut in rutina,…

    Citește mai departe

      Marile alunecari de teren, explicate stiintific

      In lume, alunecarile de teren au uneori dimensiuni inimaginabile. Un grup de geofizicieni arata cum se produc cele mai mari alunecari de teren, unele dintre ele declansate chiar de ei. Cheia este presiunea apei. Ei folosesc un laborator exterior denumit USGS Debris-Flow Flume, lung de 95 de metri, dupa cum informeaza io9.com. In simularile efectuate,…

      Citește mai departe

      Marmureanu: „Ucrainienii vor sa faca bani! Nu se pune problema unui cutremur devastator in Romania”

      Directorul Institutului National de Fizica a Pamantului, prof. dr. Gheorghe Marmureanu a dezmintit, miercuri, afirmatia oficialilor Institutului de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei, care prognozeaza, in zona Vrancea, un cutremur de pamand foarte puternic. Oamenii de stiinta din Ucraina au declarat, miercuri, ca exista posibilitatea unui seism foarte puternic, de…

      Citește mai departe

      Institutul de Geofizica din Kiev: „Va avea loc un seism puternic in zona Vrancea”

      Institutul de Geofizica S.I.Subbotin de pe langa Academia de Stiinte a Ucrainei prognozeaza ca mai multe cutremure de pamant vor zdruncina in timpul apropiat teritoriul ucrainean, a relatat la inceputul acestei saptamani postul de televiziune ucrainean „24 kanal”, citat marti si miercuri de ziarul Segodnia si portalul LigaBiznesForm. Principala amenintare vine din regiunea seismica activa…

      Citește mai departe

      Rusia „a crescut” cu 4,5 kilometri!

      Rusia, cel mai mare stat din lume ca suprafata, a castigat recent alti cativa kilometri patrati in urma unui cutremur si a unei eruptii vulcanice in regiunile sale orientale, a declarat vineri un cercetator. In urma unui cutremur din 2007 pe insula Sahalin si a scurgerilor de lava din insula Matua, situate in nordul Japoniei,…

      Citește mai departe

      Misterele Planetei Pamant

      Planeta pe care o numim „casa” ramane pentru locuitorii sai un loc plin de mistere. Cum s-a format ea dintr-un nor de praf? Cum se face ca sustine viata? Si ce se intampla in interiorul sau? Iata care sunt sapte dintre marile mistere ale planetei Pamant, la care oamenii de stiinta incearca inca sa gaseasca…

      Citește mai departe

      Florida: invazia serpilor giganti

        Boa constrictor, pitonul african, pitonul birman… Gandindu-ne la biotopul acestor serpi, ne revine in minte imaginea unei jungle. Este mai putin probabil ca cineva sa-si imagineze ca ar intalni aceste vietati in inima orasului Miami, Florida. Cu toate acestea, numeroase specii de serpi giganti s-au adaptat la mediul urban al marilor orase americane. Miami…

      Citește mai departe

      Incalzirea globala, o farsa?

      Contrar opiniei generale, Dr. Don Easterbrook, geolog si profesor emerit la Western Washington University, a prezentat date stiintifice care arata ca Pamantul se va confrunta cu o vreme mai racoroasa si mai umeda pentru urmatorii 25-30 de ani. Potrivit unor studii recente, citate de WashingtonExaminer, temperaturile la nivel global nu au mai crescut din 1998….

      Citește mai departe

      S-a cutremurat pamantul!

      Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs sambata seara in jurul orei 20:25, in zona Vrancea, fiind resimtit la Bucuresti cu intensitatea de 3-4 grade pe scara Mercalli, potrivit Mediafax. Potrivit Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, cutremurul a avut loc la adancimea de 120 de kilometri in…

      Citește mai departe

      Reducerea cu 70% a emisiilor de CO2 in secolul al XXI-lea ar salva ghetarii din Oceanul Arctic

      Reducerea cu 70% a emisiilor de gaze cu efect de sera, in special a dioxidului de carbon, in secolul al XXI-lea ar salva ghetarii din Oceanul Arctic si ar evita consecintele dezastruoase provocate de incalzirea climatica, potrivit unui studiu dat publicitatii marti si citat de AFP. Incalzirea climatica din zona arcitca ar fi redusa astfel…

      Citește mai departe

      Efectele incalzirii globale

      Cum sunt schimbarile climatice raspunzatoare de cresterea nivelului marii? Principala cauza a ridicarii nivelului marii este extinderea apelor, in urma cresterii temperaturii apei- un simplu fenomen fizic. Factorii suplimentari care contribuie la aceasta crestere sunt topirea ghetarilor si a calotelor de gheata, cauzate de cresterea temperaturii atmosferei. Diferentele regionale Nivelul marii nu creste la fel…

      Citește mai departe

      Bulgaria: Centrala „Belene”, reactivata

      Dupa 20 de ani de la inceperea constructiei si 17 de la inghetarea proiectului, miercuri, la Belene, a fost reluata in cadrul unei ceremonii oficiale constructia celei de-a doua centrale atomoelectrice bulgare. Au participat primul-ministru Serghei Stanisev, ministri, reprezentanti ai concernelor „Atomstroiexport” (Rusia), „Areva” (Franta) si „Siemens” (Germania). Centrala va avea doua reactoare rusesti de…

      Citește mai departe