Ministerul Mediului redeschide sezonul de vânătoare la urs

Federația Coaliția Natura 2000 invită toate persoanele interesate de bunăstarea ursului să să se înscrie la dezbaterea publică care va avea loc miercuri, 9 mai, la Palatul Parlamentului. Coaliția Natura 2000 România a analizat Planul Ministerului Mediului, privind manegemntul populației de urși și a trimis propuneri de îmbunătățire către Departamentul Biodiversitate, cu o primă solicitare…

Citește mai departe

Agentii 007 din padurile Romaniei

Hotia de lemne din Romania a dus la masuri extreme: vom avea agenti sub acoperire in paduri. DNA-ul forestier va include, conform Ministerului Mediului, angajati speciali, care sa prinda in flagrant padurarii, in timp ce iau spaga. La angajare se va da un test teoretic, dar fiecare angajat va fi supus si mai multor probe…

Citește mai departe

Romsilva: Fondul forestier proprietate publica a statului, in scadere cu 62.000 hectare in 2015

Fondul forestier proprietate publica a statului in administrarea Romsilva a scazut anul trecut cu 62.356 hectare, astfel incat la 31 decembrie 2015 se ridica la 3,15 milioane hectare, a anuntat, joi, seful Romsilva, Adam Craciunescu, potrivit Agerpres. ‘Odata cu aprobarea Codului Silvic, fostul ICAS Bucuresti (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura ‘Marin Dracea’ – n.r.)…

Citește mai departe
Conducerea „Moldsilva” se plânge de ilegalităţi în gestionarea fondului forestier naţional

Conducerea „Moldsilva” se plange de ilegalitati in gestionarea fondului forestier national

Sectorul forestier a ajuns intr-o stare alarmanta cu un aparat central si subdiviziuni nefunctionale, iar activitatea din silvicultura s-a redus doar la lucrari de recoltare si comercializare a masei lemnoase. Declaratia a fost facuta astazi, intr-o conferinta de presa, de directorul general al Agentiei de Stat „Moldsilva”, Iurie Apostolachi, ales recent in aceasta functie dupa…

Citește mai departe
Primele urmari ale dezastrului ecologic din Cheile Garlistei: tone de pamant adus de ape peste garlisteni

Primele urmari ale dezastrului ecologic din Cheile Garlistei: tone de pamant adus de ape peste garlisteni

Nepasarea autoritatilor distruge lumea mirifica din zona de vecinatate a rezervatiei naturale Garliste. In perioada iunie – august 2014 Grupul Ecologic de Colaborare Nera, organizatie nonguvernamentala, apolitica si nonprofit (detalii pe www.gecnera.ro), a monitorizat in teren taierile de arbori din zona rezervatiei naturale Garliste situata in interiorul Parcului National Semenic Cheile – Carasului. Cu aceasta ocazie…

Citește mai departe
Agent Green: Linistea din Retezat ar putea fi intrerupta de buldozere si drujbe in cel mai scurt timp

Agent Green: Linistea din Retezat ar putea fi intrerupta de buldozere si drujbe in cel mai scurt timp

Asociatia de protectia mediului Agent Green transmite ca nu accepta decizia Curtii de Apel Bucuresti in favoarea constructiei drumului national 66A prin muntii Retezat-Godeanu, ultimul Peisaj Forestier Intact din zona de clima temperate a Europei. defrisari retezat“Nu acceptam sentinta Curtii de Apel. Dosarul drumului national 66A este pavat cu ilegalitati si fraude ale Guvernului si…

Citește mai departe

Ecologistii contesta decizia Curtii de Apel Bucuresti privind posibila asfaltare a DN 66A in zona muntilor Retezat-Godeanu

Reprezentantii Agent Green au atacat cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie sentinta data de Curtea de Apel Bucuresti in urma careia Drumul National /DN/ 66A prin muntii Retezat – Godeanu ar putea fi asfaltat. Intr-un comunicat de presa, organizatia se arata „indignata” deoarece Curtea de Apel Bucuresti a emis recent sentinta in…

Citește mai departe

Raportul Prefecturii: Situatia padurilor proprietate publica a statului din judetul Prahova

Colegiul Prefectural al Judetului Prahova Situatia padurilor proprietate publica a statului din judetul Prahova Stadiul certificarii managementului forestier, in sistem FSC, pentru circa 91.000 ha din fondul forestier, proprietate publica a statului     Certificarea managementului forestier este un act voluntar, initiat la cererea proprietarului sau a administratorului padurii, in vederea evaluarii, de catre un…

Citește mai departe

Fost ministru al Mediului in guvernarea CDR, este cercetat de DNA pentru un prejudiciu de circa un milion de euro adus Romsilva

Romica Tomescu (foto), fost ministru al Mediului in guvernarea CDR, este cercetat de DNA pentru un prejudiciu de circa un milion de euro adus Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice Bucuresti • Regia Nationala a Padurilor – Romsilva s-a trezit, la unele directii silvice din tara, cu conturile blocate, in urma demersului in instanta al…

Citește mai departe

Imagini NASA confirma dezastrul din padurile romanesti: o suprafata uriasa de molid a disparut din Harghita in ultimii trei ani

O metoda noua de monitorizare a fondului forestier arata cu precizie unde au avut loc defrisarile masive O suprafata imensa de padure din Muntii Giurgeului, aflata intr-o arie protejata din judetul Harghita, a disparut total in doar trei ani. Situatia ar fi ramas necunoscuta pentru autoritatile romane daca o mana de cercetatori nu ar fi…

Citește mai departe

Asociatia „Milioane de prieteni”: Ursul poate deveni o atractie ecoturistica extraordinara

Presedintele asociatiei „Milioane de prieteni”, care a infiintat Sanctuarul Ursilor „Libearty” de la Zarnesti, Cristina Lapis, a declarat pentru RTV.NET ca ursii reprezinta o mare bogatiei a Romaniei, in timp ce alte tari europene au ramas fara ei si ca exista numeroase solutii pentru ca oamenii si aceste animale sa convietuiasca in pace. „De mii…

Citește mai departe
Sprijinul acordat prin PNDR unui hectar de p?dure, de 20 de ori mai mic decât cel pentru o vac?

Ministrul Mediului si Padurilor stabileste criteriile de identificare a padurilor virgine

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, va semna, luni 10 septembrie 2012, la ora 11.00, ordinul referitor la stabilirea criteriilor de identificare a padurilor virgine. Va fi prezent si directorul WWF Romania, Magor Csibi. Stabilirea acestor criterii, ca pas esential catre protejarea padurilor virgine ale Romaniei, se face in contextul protocolului de colaborare deja existent…

Citește mai departe

Greenpeace: In Romania dispar peste 3 hectare de padure in fiecare ora

Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, in Romania dispar peste 3 hectare de padure in fiecare ora. Bucuresti, 14 mai 2012 – Greenpeace a lansat astazi harta suprafetelor despadurite din Romania, in perioada 2000-2011, solicitand, cu aceasta ocazie, Ministrului Mediului si Padurilor sa ia masuri urgente pentru protejarea padurilor. Potrivit rezultatelor studiului Greenpeace, in Romania dispar peste 3 hectare de…

Citește mai departe

Cum se distrug padurile in Romania: ANPM, pe cale sa emita acordul de mediu pentru DN66A

Drujbe, basculante, betoniere si muncitori la negru ar putea face loc asfaltului in muntii Retezat inca din aceasta vara deoarece ANPM (Agentia Nationala pentru Protectia Mediului) ignora frauda confirmata si rezultatele contra-studiului de biodiversitate realizat la DN 66A si invoca siguranta nationala pentru a incepe imediat lucrarile, transmite Agent Green. Asociatia a depus luni la…

Citește mai departe

Ursii dau iar tarcoale

Ursii au iesit din padure si dau tarcoale Brasovului. Practic, prima iesire a avut loc la sfarsitul lunii februarie, cand vremea s-a incalzit, insa zapada si viscolele ulterioare i-au trimis pe ursi din nou la culcare. In padurile din jurul Tampei sunt acum 36 de ursi, dintre care cateva ursoaice cu 7 pui de urs…

Citește mai departe

Exproprieri de terenuri pentru impaduriri

Consilierul in cadrul Inspec to ratului Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare, Florin Murgu, a de clarat ieri ca singura solutie ca proiectele de impadurire a mai multor zone din judetul Tulcea sa fie realizate ramane exproprierea. O alta problema la fel de serioasa este necunoasterea proprietarilor sau dezinteresul acestora fata de planurile silvicultorilor. „Intentia…

Citește mai departe

Ministrul Laszlo Borbely s-a aflat in judetul Olt pentru a participa la o serie de intalniri cu autoritatile locale, localnici si agenti economici.

Joi, 16 septembrie, ministrul Laszlo Borbely s-a aflat in judetul Olt pentru a participa la o serie de intalniri cu autoritatile locale, localnici si agenti economici. De asemenea, in cadrul acestei vizite, ministrul Mediului si Padurilor a fost numit cetatean de onoare al comunelor Urzica si Cungrea din judetul Olt. Ministrul Mediului si Padurilor a…

Citește mai departe

Ministerul Mediului da 150.000 euro pe doua studii privind numarul de carnivore mari si de lostrite

Potrivit unor anunturi postate joi pe sistemul electronic de achizitii publice, Ministerul Mediulu va da aproximativ 150.000 euro pe doua studii de estimare a populatiilor de carnivore mari si pisici salbatice, respectiv lostrite din Romania. Ministerul Mediului va da 629.000 lei (circa 150.000 euro) Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice pe doua studii de estimare…

Citește mai departe

Ministerul Mediului da 150.000 euro pe doua studii privind numarul de carnivore mari si de lostrite

Potrivit unor anunturi postate astazi pe sistemul electronic de achizitii publice, Ministerul Mediulu va da aproximativ 150.000 euro pe doua studii de estimare a populatiilor de carnivore mari si pisici salbatice, respectiv lostrite din Romania. Ministerul Mediului va da 629.000 lei (circa 150.000 euro) Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice pe 2 studii de estimare…

Citește mai departe

Animalele anului 2008

Anul care a trecut ne-a adus o sumedenie de stiri nostime sau incredibile despre animalutele care ne inconjoara, de la nasterea in captivitate a unor exemplare aflate pe cale de disparite, la stiri despre ursi tatuati, maimute furacioase sau elefanti betivi. Top 10 specii noi de plante si animale In fiecare an, Institutul international pentru…

Citește mai departe

Brazii de Craciun din ghivece, replantati in Bucuresti si imprejurimi

Incepand cu 1 Decembrie 2008, asociatia de mediu Terra Ecologica, lanseaza campania „Planteaza brazii de Craciun!” „Ne propunem prin aceasta campanie sa promovam brazii autohtoni la ghivece. Dorim, astfel, sa incurajam un comportament benefic pentru mediu prin plantarea copacilor” sustine Adrian Net, voluntar in cadrul proiectului. Terra Ecologica colaboreaza cu ICAS (Institutul de Cercetari si…

Citește mai departe

Grecii ne invata cum sa avem grija de castanul comestibil

Ieri au sosit in Maramures doi experti greci specializati in salvarea castanului comestibil de cancerul de scoarta. Este vorba despre Stephanos Diamandis si Nikos Gouneris, care, insotiti de Valentin Bolea si Danut Chira de la ICAS Brasov, vor desfasura, in perioada 6-9 noiembrie, o actiune privitoare la castanul comestibil. Se vor organiza conferinte si deplasari…

Citește mai departe