Curentii marini si incalzirea climei

Dupa o incalzire rapida la sfarsitul secolului al XX-lea, ca urmare a acumularii gazelor cu efect de sera, temperatura terestra nu s-a mai schimbat de atunci, fenomenul datorandu-se curentilor marini din Oceanul Atlantic, se arata intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Washington din Seattle, citat vineri de AFP, transmite Agerpres (22 august). Au…

Citește mai departe

Stimularea absorbtiei elementelor nutritive din sol

In conditii de crestere dificile plantele au nevoie de un „ajutor” in vederea unei mai bune absorbtii a elemenetelor nutritive. Cand spunem conditii de crestere dificile ne referim la temperaturi prea ridicate sau prea scazute, salinitate ridicata, soluri cu materie organica redusa, terenuri folosite „super-intensiv”, dar si alte conditii care provoaca stress plantelor de cultura….

Citește mai departe
Gabriel P?un: Românii nu doresc de?euri genetice în farfuriile lor

Alimentele ce contin organisme modificate genetic vor trebui etichetate corespunzator

Produsele alimentare care contin organisme modificate genetic (OMG) trebuie sa fie etichetate ca atare. Pe eticheta lor trebuie sa apara clar mentiunea „modificat genetic” sau „produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic”. In acest sens, Uniunea Europeana are stabilite cerinte legislative care prevad marcarea stricta a produselor comerciale ce contin OMG si supravegherea permanenta a miscarii…

Citește mai departe
Imre Vass (cercet?tor): Energia prin fotosintez?, de 20 de ori mai mare decât nevoile noastre

Imre Vass (cercetator): Energia prin fotosinteza, de 20 de ori mai mare decat nevoile noastre

Imre Vass, reputat cercetator maghiar – unul din primii cinci in lume – in domeniul fotosintezei, a fost prezent saptamana trecuta in Romania, pentru a stabili detaliile unei colaborari cu Centrul de Cercetari Biologice Jibou. Alexandru Moldovan Imre Vass, unul din cei mai mari cercetatori mondiali in domeniul fotosintezei, sustine ca energia solara captata de…

Citește mai departe

Studiu: Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar

Oamenii de stiinta au dezvaluit planurile de a examina schimbarile de temperatura in Oceanul Arctic, dupa ce un studiu de lunga durata a descoperit ca Marea Groenlandei s-a incalzit de 10 ori mai rapid decat Oceanul Planetar. Oamenii de stiinta de la Institutul Alfred Wegener Germania (AWI) au analizat indicii de temperatura ai Marii Groenlandei…

Citește mai departe

Descoperirea care deschide fereastra spre alte lumi. „Vom intelege formele de viata de pe alte planete”

Acest lac, denumit Vida, prezinta concentratii foarte mari de amoniac, azot, hidrogen, sulf, nitrat de azot si oxid de azot. Microorganismele descoperite acolo traiesc la o adancime de 20 de metri sub gheata, intr-o apa a carei salinitate depaseste 20% si a carei temperatura atinge -13 grade Celsius. „Descoperirea acestui ecosistem ne ofera indicii despre…

Citește mai departe

Un nou tip de energie regenerabila, prin osmoza, ar putea produce electricitate pentru 500 de milioane de oameni

O noua clasa de centrale energetice va putea produce mai eficient electricitate pentru un numar de peste o jumatate de miliard de oameni, conform unui studiu publicat in premiera in cadrul periodicului Environmental Science & Technology, scrie descopera.ro. Solutia pentru aprovizionarea cu energie electrica a unui mare numar de oameni ar putea consta in exploatarea…

Citește mai departe
5 Iunie – Ziua Mondial? a Mediului: SOS oceanul planetar

Incalzirea oceanului duce la aparitia unui grup de bacterii in Europa de Nord

Schimbarile climatice provocate de om reprezinta principalul factor din spatele aparitiei neasteptate a unui grup de bacterii in Europa de Nord, care pot provoca gastroenterita, potrivit unei noi cecetari a unui grup de experti internationali. Studiul, publicat de revista Nature Climate Change duminica, a prezentat unele dintre primele dovezi ca modelele de incalzire ale Marii…

Citește mai departe

Minuni care trebuie vazute inainte sa dispara

Incalzirea globala si oamenii ameninta cu disparitia multe locuri si animale de pe planeta noastra. Aceste taramuri de vis sunt destinatia perfecta pentru o vacanta de neuitat. Bariera de corali din Belize Locul adaposteste multe specii marine, printre care rechinul-balena. Totodata, el reprezinta unul dintre cele mai diversificate ecosisteme de corali din lume, scrie MSNBC….

Citește mai departe

Gheata din Antarctica se extinde

In Antarctica, suprafata de gheata s-a extins in ultimii 30 de ani, potrivit unui studiu realizat de Institutul Georgia Tech din Atlanta. Potrivit meteoplus.ro, tocmai incazirea suprafetelor de apa sta la baza fenomenului, spun cercetatorii. Practic, prin incalzirea apelor, procesul de evaporare a amplificat aparitia vaporilor de apa in straturile reci ale atmosferei. Astfel, cantitatile…

Citește mai departe

Mediterana, tot mai sarata

In partea vestica a intinderii de apa, temperatura si salinitatea cresc de la an la an. Schimbarile de temperatura si de concentratie a nivelului de sare din Marea Mediterana sustin ipoteza incalzirii globale. Atat in adancuri, cat si la suprafata, temperatura apei din Mediterana a crescut semnificativ in ultimul deceniu, precum si salinitatea, releva un…

Citește mai departe

Locuitorii insulei Mousuni folosesc tehnologia impotriva schimbarilor climatice

WWF a inaugurat recent un Centru de Adaptare Climatica, pe mica si vulnerabila insula Mousuni, din partea indiana a Sundarbans, pentru a-i ajuta pe cei 20000 de locuitori sa se protejeze de amenintarile cauzate de schimbarile climatice. Centrul include un sistem electronic de avertizare timpurie in cazul dezastrelor, cum ar fi cicloanele si inundatiile, provizii…

Citește mai departe

Romania are comisar pentru balene, dar nu-si plateste cotizatia

Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare-Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanta, este membru in Comisia pentru Reglementarea Vanarii Balenelor. Dar el nu are niciun cuvant de spus pentru ca tara noastra nu achita taxa de 11.000 de lire sterline, perceputa de aceasta organizatie internationala. Marea Neagra este poluata cu hidrocarburi, azot si fosfor, iar soarta…

Citește mai departe

Sahara ar putea redeveni verde

O echipa de arhitecti si ingineri a pus la cale un plan ambitios menit sa transforme desertul intr-o adevarata zona verde, relateaza „The Guardian”, in editia de miercuri. Proiectul Sahara Forest, care a inceput deja sa fie dezvoltat in Tenerife, Oman si in Emiratele Arabe Unite, prevede construirea a sute de sere uriase, prevazute cu…

Citește mai departe