Durerea de cap cauzata de insolatie poate fi combatuta si cu ajutorul infuziei de afine

Durerea de cap cauzata de insolatie poate fi combatuta si cu ajutorul infuziei de afine

Durerea de cap, starea de greata si ametelile date de statul in soare pot fi atenuate cu preparate naturale, precum uleiul de lavanda ori de menta, infuzia de afine si ghimbirul.

Formele usoare de insolatie care se manifesta prin durere de cap, slabiciune si stare accentuata de oboseala date de deshidratare se pot trata la domiciliu. „Atunci cand ne expunem mult timp la soare, creierul se supraincalzeste si, inevitabil, incep sa apara o serie de simptome. Intr-o astfel de situatie, prima regula este evitarea soarelui si mutarea intr-un loc bine ventilat”, explica medicul de familie Calin Ciubotaru. In plus, se vor consuma lichide la temperatura camerei si corpul, inclusiv zona cefei, se va acoperi cu comprese reci.

Apa minerala cu lamaie, pentru hidratare rapida

Atunci cand consumam lichide putine, transpiram mai putin, iar in scurt timp corpul se supraincalzeste, deoarece nu mai are posibilitatea sa elimine caldura. De aici si pana la instalarea deshidratarii nu mai este decat un pas. Pentru a actiona prompt, se recomanda cunoasterea simptomelor specifice: senzatie puternica de sete, uscarea buzelor si tegumentelor, senzatia de nisip in ochi, respiratie dificila si modificarea consistentei limbii. Pentru a preveni o astfel de situatie, ideal ar fi sa bem cate un pahar de apa la fiecare jumatate de ora.

Putine persoane insa respecta aceasta recomandare. „In zilele toride de vara, organismul este stresat termic si, de aceea, este foarte important sa ne hidratam mai mult decat de obicei si sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. In aceasta perioada este indicat consumul de apa oligominerala naturala, la care se poate adauga putina zeama de lamaie, pentru a inlocui lichidele si mineralele pierdute prin transpiratie”, explica prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.

Puterea mare de hidratare si, in acelasi timp, de echilibrare a balantei electrolitilor care se pierd prin transpiratie au si socata, braga si ceaiul verde. De altfel, ceaiul verde este eficient si in caz de ameteli, deoarece contine antioxidanti care actioneaza ca un tonic cerebral. Pentru prepararea ceaiului este nevoie de o cana de apa fiarta si de o lingurita de planta maruntita. Ceaiul se bea cu inghitituri mici, pe parcursul zilei, pana la ora 16.00.

Ceai de afine, contra durerii de cap

Daca in timpul expunerii la soare incepe sa te doara capul inseamna ca te afli in pragul unei insolatii. Asadar, fereste-te de bataia soarelui si hidrateaza-te pentru ca organismul sa elimine excesul de caldura. Iar pentru a calma durerea de cap, cel mai rapid si mai eficient remediu este uleiul de menta. Cu miscari circulare, maseaza tamplele usor.

In acelasi timp, pentru a actiona pe mai multe planuri concomitent, fa o baie la picioare intr-un lighean in care ai adaugat cateva picaturi de ulei esential de menta (apa trebuie sa fie la temperatura camerei). Durerea de cap cauzata de insolatie poate fi combatuta si cu ajutorul infuziei de afine, fructe care au capacitatea de a proteja sistemul venos si vasele capilare. „Infuzia se prepara din doua lingurite de fructe uscate si din 250 ml de apa clocotita. Vasul se lasa acoperit timp de 15 minute, apoi se strecoara si se lasa la racit pana cand ceaiul ajunge la temperatura camerei. Se consuma zilnic cate trei cani de ceai de afine indulcit cu putina miere”, explica fitoterapeutul Ovidiu Bojor, din Bucuresti.

Menta si ghimbirul taie senzatia de greata

In cazul in care dupa expunerea prelungita la soare apar stari de greata, fitoterapeutii recomanda menta, intrucat se numara printre cele mai bune remedii pentru aceasta problema. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de frunze uscate la o cana cu apa fierbinte. Se pot bea doua-trei cani de ceai pe zi. Atentie insa, ceaiul de menta trebuie evitat de persoanele cu aciditate gastric! In cazul lor, menta poate fi inlocuita cu ghimbirul. „Se administreaza sub forma de tinctura, cate zece picaturi la o cana cu apa, de trei-patru ori pe zi. Ghimbirul este eficient si sub forma de capsule.

De asemenea, se poate consuma ceai de ghimbir, precum si bauturi racoritoare ce contin aceasta planta”, explica medicul apifitoterapeut Ruxandra Constantina de la Clinica MedAs din Bucuresti. Daca poti tolera gustul iute, ghimbirul se poate si mesteca. Astfel, el este de doua ori mai eficient, pentru ca substantele active se absorb imediat si, implicit, senzatia de greata dispare mai repede. Un alt remediu la indemana sunt cuisoarele. Pentru a combate greata, mesteca un cuisor la fiecare 30 de minute, deoarece gustul iute se mentine la nivelul laringelui si senzatia de voma dispare.

Daca pleci in concediu, nu uita sa pui in bagaj o sticluta cu ulei de lavanda, recomanda fitoterapeutii. Pe langa proprietatile antistres, lavanda este un remediu excelent pentru pielea arsa de soare care, de obicei, se asociaza cu insolatia. „Uleiul de lavanda are proprietati antiseptice, antispastice si relaxante. Insa dincolo de efectul relaxant, uleiul de lavanda este un remediu foarte bun impotriva arsurilor solare, eliminand in scurt timp senzatia de usturime. Ba, mai mult, lasa o senzatie placuta de racorire pe piele”, explica apifitoterapeutul Ruxandra Constantina.

Uleiul de lavanda se maseaza usor pe zonele arse de soare, pana ce intra in piele. Medicii atentioneaza ca, in cazul in care pielea este puternic afectata de ultaviolete, statul la soare trebuie evitat ulterior cel putin trei zile. In caz contrar, riscul de complicatii creste. Efect asemanator are si uleiul de masline, care grabeste procesul de regenerare a pielii.

Daca nu ai la indemana niciunul dintre cele doua uleiuri, apeleaza la iaurt. El se lasa sa actioneze timp de 20 de minute si apoi se indeparteaza cu apa rece. Stratul de iaurt se reinnoieste la fiecare trei ore. Intre timp, pune comprese reci pe tot corpul si consuma cat mai multe lichide.

Cand trebuie sa suni la 112

Continuarea expunerii la soare dupa aparitia semnelor usoare de insolatie pune viata in pericol. Aceasta deoarece temperatura corpului poate ajunge si la 40 de grade Celsius, apar dureri puternice de cap, tensiunea arteriala scade, iar tegumentele devin uscate si fierbinti. In plus, apare o stare de confuzie si chiar pierderea cunostintei. Daca recunosti aceste simptome la o persoana din jurul tau, suna de urgenta la 112. Intre timp, muta persoana afectata din bataia soarelui si stropeste-o cu apa la temperatura camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *